ZenWriter: Mooi schrijven

Bij mijn overstap van Mac weer naar Windows loop ik tegen hetzelfde punt aan als veel Windows-naar-Mac migreerders: welk programma is een goed alternatief voor X?

Onlangs zocht ik een programma dat een goede vervanger zou zijn voor iA Writer, de minimalistische tekstverwerker die ik op de Mac gebruikte om, zonder afleidingen, mijn weblogs en artikelen te schrijven. Via de website alternativeto.net — een geweldige bron van informatie voor platformverraders als ik — kwam ik bij het het programma ZenWriter uit.

Screenshot van ZenWriter
Screenshot van ZenWriter (klik voor groter)

Ik downloadde, ik installeerde, en ik raakte verliefd. Wat een mooi programma is dit! Niet eens qua functionaliteit, want zoveel kan het niet, maar je krijgt gewoon zin om ZenWriter te pakken om weer eens wat te schrijven.

Bij de start krijg je een leeg scherm voor je neus, maar niet met een fel witte achtergrond. In plaats daarvan zie je, transparant op de achtergrond, een een rustgevende foto (“Zen”-ig, neem ik aan) van een strand, een bos, Mount Fuji en nog zo wat standaard plaatjes. Het lettertype, de fontgrootte, en de interlinie zien er perfect en bijna chique uit, zowel op mijn 24 inch monitor als het 15 inch beeldscherm van mijn laptop, maar je kunt het naar believen bijstellen.

Als je begint te typen klinkt het geluid van een klassieke typemachine, compleet met wagenterugloop. Als dat je niet bevalt kun je ook kiezen voor vallende waterdruppels (met een ka-plons als je op Enter drukt). De Zen ervaring wordt gecompleteerd door een kleine collectie achtergrondmuziekjes.

Er is een klein menuutje aan de rechterkant dat automagisch verschijnt zodra je de muis aanraakt. Veel mogelijkheden heb je er niet, maar dat is ook niet nodig. Instellingen veranderen, documentbeheer, spellingscontrole (geen Nederlands) en afdrukken, dat is het wel.

Wat ik nog wel mis is de mogelijk om een aantal basale opmaakdingen in te stellen, al was het maar via Markdown. Vet en cursief en hoofdstukkoppen moet ik nu (nog?) achteraf aanpassen. Aan de andere kant: dat leidt misschien juist weer af van waar het eigenlijk om gaat: het schrijven. Tot dusver is dit het eerste programma dat ik tegenkom dat de ervaring van vulpen op papier zo mooi weet te evenaren Warm aanbevolen!

 

ZenWriter

(P.S. Ontwikkelaar Beenookle is ook bezig met een “Task manager based on GTD”. Dat belooft nog wat!)

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Andre Bor
  Posted 29/03/2012 8:11 pm 0Likes

  Mooi! Weer een ZenWare-speler erbij. Het is goed om te kunnen kiezen. Dank je wel voor dit artikel. Ter info een aantal tips:

  Tip 1: Als je een ZenWare-editor zoekt met AL jouw genoemde functies in ZenWriter, inclusief de opties die je mist (markdown, NL-spellingscontrole, etc.), dan is WriteMonkey de editor (http://debomendoorhetbosch.blogspot.com/2011/10/het-geheim-van-ongestoord-schrijven.html). Om eerlijk te zijn: ZenWriter staat in een klein hoekje van WriteMonkey’s schaduw.

  Tip 2: Van mijn persoonlijke favorieten staat FocusWriter op de 2e plaats (http://debomendoorhetbosch.blogspot.com/2010/11/focuswriter-schrijven-zonder-gestoord.html)

  Hopelijk kun je er iets mee.

  • Bert Plat
   Posted 30/03/2012 9:51 pm 0Likes

   Hallo Andre,

   Dank je wel voor deze tips. Afgaande op de screenshots van WriteMonkey had ik er de schoonheid niet uitgehaald — zo zie je maar weer dat de eerste indruk niet de beste hoeft te zijn. Hij staat op m’n ooit/misschien software-lijstje.

   Overigens blijkt ZenWriter wel vet, cursief enz te kunnen doen, maar alleen met sneltoetsen.

   Nogmaals dank!

 • willem
  Posted 29/03/2012 7:55 pm 0Likes

  Dag Bert,

  Verrassende keuze, van de mac naar windows, dat kom je niet vaak meer tegen, vroeger heb ik deze stap wel gemaakt in 1998, maar toen het Mac intel platform uitkwam, terug naar de mac. Ik gebruik fusion met win7 ook, zo min mogelijk, en elke keer als ik dit opstart weet ik weer waarom ik op de mac werk.

  Je hebt ook (f)outlook voor de mac in office 2011, daar kan je ook GTD in presenteren. Deze outlook is net weer wat beter dan op windows en dan Onenote…..dat mogen ze van mij uitfaseren, ik heb nog nooit zo iets slechts gezien, echt een heel erg “nineties pakket”, ken ook niemand die daar iets mee doet of bedreven in is.

  Ommwriter is iets waar ik onmiddellijk aan dacht en de iam writer.
  ik werk ook veel met de Ipad en dan zou ik niet weten hoe dat samen met windows werkt en sterker nog: ik wil het niet eens weten.

  Het enige punt waar je gelijk in hebt: de sneltoetsen….dat duurt even en wisselen is geen optie: dan is het geen sneltoets meer. Writeroom (only for mac) is ook nog een optie, daar krijg je op de mac weer het dos gevoel bij terug:-)

  • Bert Plat
   Posted 30/03/2012 9:49 pm 0Likes

   Hallo Willem,

   Ik draai nog steeds ook OSX — dit schrijf ik vanuit Chrome onder OSX — maar mijn primaire werkomgeving is even Windows + Office 2010. Outlook 2011 heb ik even kort gezien, maar omdat het kan (kon?) syncen met Google Calendar heb ik het al snel weer opzij geschoven.

   OneNote is denk ik een aardig onderschat programma. Het mist misschien de elegantie die Apple er aan zou hebben gegeven, maar je kunt er heel aardige dingen mee doen. En, belangrijker, vaak staat het al op de bedrijfs-pc, waar Evernote niet op geinstalleerd mag worden.

   Diversiteit is een groot goed, wat mij betreft.

 • Niels Gouman
  Posted 29/03/2012 10:30 am 0Likes

  Wat ik me nu afvraag: Wat is jouw reden geweest om van Mac weer terug te gaan naar Windows?

  • Bert Plat
   Posted 29/03/2012 10:53 am 0Likes

   Hoi Niels,

   Ik draai nog steeds op een macbook, maar nu met Windows 7 en Office 2010. Het merendeel van m’n klanten werkt met Windows en Office, en dan kan ik wel heel fijn boven op de Apple-berg gaan zitten en haar superioriteit verkondigen, maar daar help ik ze niet verder mee. Het helpt als je uit eigen ervaring kunt vertellen hoe je GTD met Outlook configureert (zo: http://www.gripopjewerk.nl/gtd-met-outlook-2010/ ), en wat de voor- en nadelen zijn van OneNote ten opzichte van, bijvoorbeeld, Evernote.

   De overstap is me tot dusver zeker niet slecht bevallen. Outlook is een prima pakket om dingen in en mee gedaan te krijgen. Natuurlijk zijn er verbeterpunten aan te wijzen, maar dat gold en geldt voor OSX net zo goed.

   Het grootste punt waar ik tot dusver mee zit is dat ik geen twee setjes spiergeheugen heb, dus ik zit continu te klungelen met de verkeerde sneltoetscombinaties…

 • Sonja Broekhuizen
  Posted 29/03/2012 10:17 am 0Likes

  Voor hetzelfde doel gebruik ik Omm Writer http://www.ommwriter.com
  Volgens mij net zoiets: kan net zo weinig. Rustgevend scherm, eventueel ‘zen’-muziekje op achtergrond en evenzo ‘zen’-geluid voor toetsaanslagen (bijv geluid van vallende druppels) 😉
  Ik maak graag en regelmatig gebruik van Omm Writer: kan het aanbevelen!

  • Bert Plat
   Posted 29/03/2012 10:44 am 0Likes

   OmmWriter ziet er ook leuk ook, en is zelfs multi-platform, zie ik. Maar de getoonde achtergrondjes spreken mij nog niet zo aan — to each his/her own 🙂

Leave a comment

[wpterms id="3193"]