Zo bak je de lekkerste patat (…of friet)

De lekkerste patat of friet bakken… Hoewel we als natie nog altijd niet hebben besloten hoe we die goudkleurige gefrituurde aardappelstaafjes nou precies noemen, kunnen we het er vast wel over eens zijn dat ze HEEL ERG lekker zijn! Ten minste, als je ze zelf bakt. En hoe je de lekkerste patatjes dan zelf bakt? Dat vertellen we je hier!

Stap 1: De juiste aardappelen kiezen

Niet alle aardappels zijn even geschikt om friet van te maken. Een goede patataardappel is wat een kruimige aardappel met voldoende zetmeel en weinig suiker. Over het algemeen bakken nieuwe aardappels lichter af dan oude. Over het beste ras zijn de meningen verdeeld, maar met een Agria kan het bijvoorbeeld bijna niet misgaan!

Stap 2: Schillen en snijden

Schil de aardappels en snijd ze in frietvorm. Wij houden zelf wel van een stevige friet, maar dat is heel persoonlijk. Spoel de patat vervolgens af onder koud water, totdat het water helder is. Daarmee verwijder je overtollig zetmeel. Droog ten slotte de friet goed af met keukenpapier.

Stap 3: Het beste frituurproduct kiezen

Hoe meer onverzadigde vetzuren een frituurproduct bevat, hoe vloeibaarder deze is en hoe gezonder de samenstelling. Een alternatief voor vloeibaar frituurvet is frituurolie. Je kunt in plaats van een frituurolie ook kiezen voor een ‘gewone’ olie. De meest gebruikte olie om in te frituren, is tegenwoordig zonnebloemolie. Volgens velen is dit zelfs de beste olie om in te bakken! Pas op: niet alle oliën zijn geschikt om in te frituren. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je bijvoorbeeld beter niet al te sterk verhitten.

Stap 4: Voorbakken van je patat

Verse friet moet twee keer gebakken worden. We noemen dat ook wel voorbakken en afbakken. De bedoeling van voorbakken is om de aardappel te garen, maar nog niet bruin te bakken. Bij het voorbakken laat je je frituurproduct opwarmen tot 140 graden. Vervolgens frituur je de patat zo’n 5 minuten lang, of in ieder geval totdat ze een beetje beginnen te kleuren, naar de oppervlakte drijven en beginnen te borrelen.

Stap 5: Rustig laten afkoelen

We snappen het: je hebt inmiddels flink honger. Wij ook! Toch is het belangrijk je patat na het voorbakken goed te laten afkoelen. Spreid de friet (ruim!) uit op een stuk keukenpapier, zodat het meeste vet geabsorbeerd wordt. Laat bij voorkeur in ieder geval een half uur afkoelen.

Stap 6: Afbakken op 175 graden

De laatste stap: afbakken! Warm je frituurproduct op tot 175 graden. Het afbakken duurt een minuutje of 3. Zodra de patatten naar de oppervlakte drijven en niet meer bruisen, zijn ze klaar. Let op: frituur nooit langer dan nodig en bak je friet zeker niet bruiner dan goudgeel! Het is daarbij ook belangrijk de patat niet te heet te bakken. Dat kan namelijk slecht zijn voor je gezondheid.

Stap 7: Serveren en smullen

Schud je friet uit en laat ze eventueel nog even uitlekken op een stuk keukenpapier. Bestrooi ze met zout en zet de pot mayonaise klaar.

Eet smakelijk!

Tell Us What You Think
17Te gek34Leuk6Serieus?0Meh...8Stom

About Author

5 Comments

 • Masterbig
  Posted 16/03/2020 12:19 am 0Likes

  Ben in Friesland geboren wij zeggen patat friet is voor Mac Donald lovers en zuid Hollanders limbo en voor stront boeren ghegheghe

 • Metpatat
  Posted 15/03/2020 9:58 am 0Likes

  Doet u mij maar een patatje dan..

 • Friet Hendrix
  Posted 14/03/2020 1:26 pm 0Likes

  patat of friet… het is natuurlijk friet, want dat zeggen beschaafde mensen. laat dat duidelijk zijn. maar dit snel gekopieerde artikel slaat echt alles… er staat de lekkerste friet en vervolgens worden meteen twee kapitale fouten gemaakt…

  kies een echte lekkere frituuraardappel, laat je groenteboer je helpen
  waarom wordt er opeens gesproken van gezondste vet? je wil toch de lekkerste friet? koop gewoon rundertalg. misschien is dat niets voor de teerhartige snowflakes, maar zorgt wel voor de lekkerste friet.

 • aderverkalker
  Posted 14/03/2020 12:00 pm 0Likes

  Onverzadigde olieen oxideren bij verhitting en ook in je lichaam worden ze er hard van!
  Vernis werd vroeger van meervoudig onverzadigde olie gemaakt…

  • aderverkalker
   Posted 14/03/2020 4:38 pm 0Likes

   Rundertalg is hoofdzakelijk verzadigd dus oxideert nauwelijks is beter kwa smaak en gezondheid

Leave a comment

[wpterms id="3193"]