Zo kun je zien of deze voedingsmiddelen bedorven zijn

Het is zonde om voedsel weg te gooien dat nog prima te gebruiken is. Sommige producten hebben geen (duidelijke) houdbaarheidsdatum op de verpakking staan, en soms is iets nog gewoon bruikbaar na de houdbaarheidsdatum. Lifehacking heeft een aantal tips om te controleren of voedsel nog goed is.

https://lifehacking.nl/thuis-tips/deze-voedingsmiddelen-kun-je-invriezen/

Er wordt ontzettend veel eten weggegooid dat nog prima geconsumeerd had kunnen worden. Veel houdbaarheidsdatums worden voorafgegaan door de tekst ‘ten minste houdbaar tot’, wat niet direct wil zeggen dat het product na die datum niet meer veilig is om op te eten.

En wat als er geen houdbaarheidsdatum (meer) opstaat, bijvoorbeeld omdat je het product thuis geportioneerd hebt en vergeten bent om de datum erop te zetten? Bovendien is een product vaak ook minder lang houdbaar dan de datum die op de verpakking staat als de verpakking eenmaal geopend is. Hier geven we een aantal tips waarmee je kunt checken of een product nog bruikbaar is.

Melk

Melk gaat zuur ruiken en smaakt vies. Op dat moment is de melk waarschijnlijk nog niet schadelijk voor de gezondheid, maar kun je het uiteraard beter wegdoen. Melk blijft langer houdbaar als je de verpakking in het midden van de koelkast bewaart in plaats van in de deur, omdat het daar koeler is.

Beleg

Plakjes worst, ham, kip en dergelijke kunnen meestal nog bijna een week na de houdbaarheidsdatum geconsumeerd worden, mist de verpakking onaangebroken is. Ruik eraan en kijk hoe het beleg eruitziet. Ruikt het een beetje anders dan normaal en/of is het nattig, dan kun je het beter niet meer opeten.

Brood

Als je brood luchtdicht verpakt is het meestal een week na aankoop nog prima in orde, of het nu gesneden is of niet. Het kan wel droog en taai worden als er lucht bij kan. Als je echter schimmel op het brood ziet, moet je het weggooien.

Ketchup

Een ongeopende fles ketchup blijft jaren goed. Maar als de fles eenmaal is aangebroken, kun je ketchup beter in de koelkast bewaren en na een maand of vier wegdoen.

Rauwe kip

Rauwe kip is meestal een dag na de houdbaarheidsdatum nog goed, maar ruik er vooral aan om dit te controleren. Als de kip echter meer dan twee uur buiten de koelkast geweest is of een dag onafgedekt in de koelkast heeft gestaan kun je het beter niet meer opeten.

Rauw gehakt

Met gehakt moet je oppassen, omdat de bacteriën die op de buitenkant van het vlees zitten erdoorheen gemalen zijn. Eet gehakt daarom niet als het over de houdbaarheidsdatum heen is. Ook als het een grauwe kleur heeft, slap of klef van structuur is of vreemd ruikt kun je het beter weggooien.

Eieren

Eieren die nog goed zijn zinken naar de bodem als je ze in water legt. Een ei dat niet meer goed is, zal gaan drijven.

Groenten

Als groenten beschimmeld of slijmerig zijn, moet je ze gewoon weggooien. Maar als ze alleen maar een beetje slap zijn (denk aan sla, broccoli, wortelen), kun je ze redden door ze een minuut of tien in ijswater te leggen. Ze worden dan weer mooi stevig.

Gedroogde pasta

Gedroogde paste is vele maanden na de houdbaarheidsdatum nog prima te gebruiken. Zorg dat je het op een koele, droge plek bewaart, en niet in de koelkast.

Frisdrank

Gewone frisdrank kun je zo’n negen maanden na de houdbaarheidsdatum nog gewoon opdrinken, de light-versies blijven iets minder lang goed, zo’n 4 maanden na de houdbaarheidsdatum. Als het anders smaakt dan normaal, kun je het beter wegdoen.

Ontbijtgranen

Ontbijtgranen blijven zo’n zes maanden goed als je ze luchtdicht verpakt, maar de smaak gaat wel achteruit. Let op dat je het op een koele, droge plek bewaart, anders kan het gaan schimmelen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek4Leuk1Serieus?1Meh...0Stom

About Author