Zo ontdek je jouw talenten en passie

Stel. Ik heb een enorm talent voor basketbal. Je ziet het aan alles. Mijn conditie is bovengemiddeld en tijdens een vriendschappelijk potje bij ons op de speelplaats, speel ik iedereen voorbij. Mijn vrienden en familie hebben me van jongs af aan al geadviseerd om er iets mee te doen. Een goede club zoeken en er veel tijd in investeren.

Maar eigenlijk hou ik helemaal niet van basketbal. Ik vind het spelletje niet leuk en het lijkt me niets om mijn hele leven op z’n kop te zetten om mijn talent verder te ontwikkelen. Het ontbreekt me simpelweg aan passie voor het spel. En zonder die passie zal mijn talent nooit optimaal benut worden.

Want zonder passie blijft mijn talent latent.

Maar wat is passie eigenlijk?

We hebben het veel over passie. Je kunt bijna geen magazine openslaan, zonder een artikel te lezen over passie. Maar wat is het eigenlijk? Waarom is het zo belangrijk voor ons en is dat wel terecht? In dit artikel staan we stil bij wat passie is in relatie tot talent.

Passie is iets heel persoonlijks. Als iemand een gepassioneerd leven leidt, dan is dat leven verbonden met een bestemming. Met een doel. En hoe fijn is dat? Terug kijken op een leven dat een doel had?

Daarom hebben we het er ook zoveel over. We zijn op zoek naar die bestemming, dat doel, een betekenis. We willen een waardevolle bijdrage leveren en dus passie hebben voor wat we doen.

De relatie tussen talent en passie

In de intro van dit artikel schetste ik even het basketbal voorbeeld, maar zo kun je natuurlijk nog veel meer relaties bedenken tussen talent en passie. Kinderen die een bijzonder talent hebben voor rekenen, worden bijvoorbeeld niet per se gelukkig van een carrière als accountant.

Ander voorbeeld. Stel dat je overal goed in bent. Je kunt alles. Vroeger op school had ik zo iemand in de klas zitten. Bloedirritant. Het maakte niet uit wat hij deed, alles lukte. Rekenen, taal, zelfs bij gym was er geen sport waar hij in uitblonk. Op talentniveau waren de keuzes onbeperkt. Maar wat hij écht leuk vond om te doen? Tekenen. Deze jongen heeft op basis van passie gekozen om zijn tekentalent verder te ontwikkelen. Af en toe zie ik werk van hem voorbij komen en dan ben ik blij dat hij zijn passie heeft gevolgd.

Zoals de titel van dit artikel al zegt is talent zonder passie latent. Pas als je echt gepassioneerd bent dan komt het ware talent naar boven. Klaar om zich verder te ontwikkelen.

Talent zonder passie

“Iedereen heeft een aangeboren talent, maar weinigen bezitten het doorzettingsvermogen, het geduld en de energie om een echt talent te worden, om zichzelf waar te maken en hun talent om te zetten in daden”

– Friedrich Nietzsche

Als basketbaltalent ontbrak het mij duidelijk aan passie. En dan is het trekken aan een dood paard. Een balletje gooien op het veld vond ik leuk, maar ik moest er echt niet aan denken om elke dag uren op het veld te staan en mijn sociale leventje op te geven voor de sport. Maar als ik die passie wel had, dan waren doorzettingsvermogen, geduld en energie absoluut geen issue.

Ontdek wat jouw talenten zijn

Een tijdje terug maakte ik een test die mijn talenten liet zien in tien minuten. Door een veertigtal vragen te beantwoorden werd een online profiel van mij geschetst. En ik moet zeggen: spot-on.

De samenvatting:

“Je bent een idealist, altijd op de bres voor de goede zaak. Je hebt een eigen visie op het leven en zoekt bezigheden die bijdragen aan je eigen innerlijke groei en die van anderen. Je bent enthousiast en loyaal, maar laat dat pas echt blijken aan naaste collega’s en vrienden. Je toont zelden je diepste gevoelens. Je bent leergierig, houdt van taal en vindt het leuk om je eigen projecten te ontwikkelen. Je grootste kracht is je intuïtie om kansen te zien die niet voor de hand liggen. Je presteert het beste als je een missie hebt en onder tijdsdruk staat en soms neem je dan grote verantwoordelijkheden op je. Je houdt van improviseren en bent flexibel, onbevooroordeeld en spontaan.”

In een aantal zaken zal iedereen zich herkennen, maar met name de stukken over ‘gevoelens tonen’ en ‘kansen zien’ gaan echt over mij.

Nog leuker is het om verder de diepte in te gaan en kijken naar mijn persoonlijkheid:

peopleonline_mi_-_mi_eigenaar

De uitschieters zijn kenmerkend voor mij. Ik vind het heerlijk om te improviseren en doe veel op gevoel en intuïtie. De test laat natuurlijk veel meer zien dan dit, zo heb ik de test met heel ons team gedaan en dan kun je persoonlijkheden met elkaar vergelijken. Kijken hoe de verdeling is in dit team. Maar dat gaat te ver voor dit artikel, wellicht in een volgende?

Ook interesse om de gratis test van PeopleOnline te doen? Ga aan de slag met TalentON en in tien minuten heb jij een ‘pasfoto’ van jouw persoonlijkheid.

Wat moet je hiermee?

Of beter, moet je er iets mee doen?

Ik had al een aardig beeld van mijn talenten, maar door de test wordt het nog concreter. Het is nu aan mij om iets met mijn talenten te gaan doen. Of niet natuurlijk. Ik voel me prima zoals ik ben. Anderen vinden het zonde dat ik niets met mijn talent doe, maar daar heb ik weinig boodschap aan. Passie is niet iets wat je in een potje in de supermarkt koopt. Blijf daarom dichtbij jezelf. Dat talent dat je hebt kan heus wel op een andere manier ingezet worden.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • leonne meijs
  Posted 15/11/2018 2:38 pm 0Likes

  Helaas is de link niet meer actueel en zowel ik als een aantal cursisten zijn enthousiast over je uitleg.
  Heb je een goed alternatief Martijn?

 • Renée
  Posted 16/03/2018 1:01 pm 0Likes

  Helaas, de link geeft een foutmelding

  • leonne meijs
   Posted 15/11/2018 2:39 pm 0Likes

   Heb je een goed alternatief gevonden Renée?

 • Petra
  Posted 13/06/2015 12:32 pm 0Likes

  Werkt helaas niet zonder inloggegevens.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]