Zo vind je de oorzaak van je tochtproblemen

Zeker met de winter voor de deur, is tocht in huis een probleem wat je niet wilt hebben. Tocht geeft je het gevoel dat het koud is, zorgt ervoor dat je de kachel hoger zet,  maar tocht kan ook zorgen voor lichamelijke problemen, zoals een stijve nek of rug en vele andere lichamelijke klachten. Redenen genoeg dus om je tochtproblemen in huis zo snel mogelijk aan te pakken. Maar hoe?

Het goede nieuws is dat de meeste tochtproblemen relatief eenvoudig op te sporen en te verhelpen zijn. Je kunt dat natuurlijk voor je laten doen door een bedrijf als strooming.nl maar je kunt eerst natuurlijk ook even kijken of je het zelf kunt oplossen. Wij helpen je daarbij.

Tocht opsporen

Voordat je je tochtproblematiek in huis kunt aanpakken, is het uiteraard belangrijk dat je eerst uitzoekt waar het probleem precies vandaan komt. Een handige trucje daarvoor is het gebruik van een brandende sigaret of wat wierrook. Je weet natuurlijk niet precies waar de tocht vandaan komt, maar je hebt waarschijnlijk wel een idee. Houd de sigaret of de wierrook in de buurt van deze plek. Waait de rook weg van deze plek dan weet je dat je de oorsprong van de tocht hebt gevonden. Ben je minder zeker over de locatie, loop dan rond met een brandende kaars. Begin in het midden van de ruimte en kijk welke kant de vlam op wakkert. Je weet dan precies in welke richting je je moet begeven, en zo kun je de locatie steeds preciezer bepalen.

Heb je deze benodigdheden niet bij de hand, dan kan het ook een stukje eenvoudiger, door je handen nat te maken (niet alleen een vinger, zoals veel mensen doen en ze in de lucht te steken. Aan de oppervlak van je hand voel je precies waar de luchtstroming vandaan komt. Een draadje of een post-it aan het plafond plakken kan ook, om te zien waarheen ze wapperen, maar vlam en rook zijn wat ons betreft wat duidelijker.

Tocht verhelpen

Als je de oorzaak van de tocht dan eenmaal hebt gevonden, wil je deze natuurlijk ook verhelpen. Daar is natuurlijk wel iets meer werk voor nodig, maar extreem ingewikkeld is het niet. Zo kunnen dikke gordijnen al direct voor een oplossing zorgen en zorgen ook borstels in je brievenbus ervoor dat er geen lucht via de buitendeur naar binnen beweegt. Dergelijke borstels kun je ook onder je deur plaatsen om eventuele kieren te dichten. Ligt de oorzaak hier niet, dan kun je denken aan complexere oplossingen. Denk hierbij aan het goed isoleren van je woning (dubbel glas), het plaatsen van tochtstrips of tochtband tussen ramen en deuren en natuurlijk het afdichten van naden en kieren. Hierbij wordt nog wel eens vergeten dat dit ook geldt voor de doorvoeren rond leidingen, een plek waar heel veel tocht doorheen kan stromen.

Het is natuurlijk wel even wat werk, maar het scheelt je een hoop ergernis, en uiteindelijk bespaar je er geld mee, omdat de warme lucht minder snel ontsnapt, en de kachel dus lekker een standje lager kan. En je kunt het natuurlijk altijd nog laten doen.

Tell Us What You Think
0Te gek3Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]