Zo werk je gemakkelijk met minder tabbladen

Heb jij ook vaak veel tabbladen openstaan in je browser als je aan het werk bent? Ik wel! Op sommige staat informatie voor een artikel dat ik schrijf, op anderen loopt een timer die mijn werkuren bijhoudt, er staan social media open, een aantal bevatten links naar interessante artikelen die ik ooit wil lezen etc… Het wordt dan snel onoverzichtelijk: ik kan niet snel terugvinden waar ik mee bezig was, waardoor ik niet zo efficiënt kan werken als ik zou willen. Bovendien wordt mijn browser er trager van als er veel tabbladen open staan.

Screen Shot 2015-08-10 at 15.28.31

Gelukkig is er OneTab! OneTab is een gratis extensie voor Google Chrome en Firefox. Je kunt er tot 95% geheugen mee besparen en vooral ook veel overzicht en rust in je beeldscherm mee creëren. Het werkt heel simpel:

 1. Installeer OneTab via www.one-tab.com. Let even op de melding dat ze kunnen zien welke websites je bezoekt en dat ze daar wijzigingen in aan mogen brengen. Ik heb nog geen privacy-klachten gehoord over OneTab gelukkig, maar wees je bewust van deze melding als je de extensie installeert. Je hoeft je verder niet aan te melden of te registeren.

Screen Shot 2015-08-10 at 15.32.512. Je ziet nu het trechter-icoontje in je browserbalk:

Screen Shot 2015-08-10 at 15.34.133. Als je meerdere tabbladen hebt open staan, klik je op het icoontje. Alle tabbladen in het betreffende venster worden dan samengevoegd tot – jawel – één tabblad. Je ziet dan het volgende:

Screen Shot 2015-08-10 at 15.36.09

3. Elke keer dat je OneTab gebruikt, ontstaat er een nieuwe lijst, een zogenaamde ‘Tab Group’ met links naar de websites die je open had staan. Daarbij staat vermeld op welke datum en hoe laat die lijst is aangemaakt. De oudere lijsten zakken naar onderen, de nieuwste komt bovenaan. Eerdere lijsten blijven gewoon bestaan, ook als je je browser of computer afsluit.

 1. Heb je een bepaalde site uit het lijstje nodig, dan open je die weer door er simpelweg op te klikken. De link wordt in een nieuw tabblad geopend en verdwijnt uit de lijst. Je kunt ook alle websites in één keer heropenen door op “Restore all” te klikken. De sites worden dan als tabs in een nieuw venster geopend.

 2. Wil je een link openen, zonder dat de link verdwijnt uit de lijst in OneTab? Gebruik dan CRTL+klik of CMD+klik bij het openen van een link. Je kunt ook alle tabs in één TabGroup vergrendelen, zodat ze niet verdwijnen uit de lijst als je erop klikt. Dit doe je door op “More…” te klikken en dan op “Lock this tab group”. Hiermee voorkom je ook dat je een link opent, die vervolgens per ongeluk weg klikt en kwijt bent.

 3. Je kunt een link verwijderen uit de lijst door op het kruisje voor de link te klikken. Met “Delete all” verwijder je een hele Tab Group in één keer. Deze functies zijn niet beschikbaar als je een Tab Group vergrendelt hebt. Je moet ‘m dan eerst even ontgrendelen, een link verwijderen, en opnieuw vergrendelen.

Screen Shot 2015-08-10 at 15.45.28

Waarvoor is OneTab handig?

 • Zoals gezegd: meer rust op je scherm en een handige manier om snel veel links op te slaan en later gemakkelijk weer te openen.
 • Geheugenbesparing en dus een sneller werkende computer.
 • Je kunt een Tab Group een naam geven, waarmee je ‘m zelf gemakkelijk kunt terugvinden. Als ik bijvoorbeeld een LinkedIn-training geef, open ik de LinkedIn-profielen van alle deelnemers en zet die vervolgens in een vergrendelde groep met als naam de datum en de naam van de training. Zo heb ik de LinkedIn-profielen tijdens een training gemakkelijk bij de hand.
 • Je kunt een Tab Group delen met anderen, via “Share as web page”. De Tab Group krijgt dan een eigen url die je kunt doorsturen naar vrienden (lijstje sites met mooie vakantiebestemmingen) of naar klanten (lijst met tips). Binnen een Tab Group kan je de volgorde van de linkjes aanpassen door ze te verslepen, zodat het er precies zo uit komt te zien als jij wilt (tip 1, 2, 3, 4 ipv 2, 3, 1, 4 bijvoorbeeld).
 • Heb je een aantal websites die je zelf heel veel gebruikt? Of heb je een bepaalde Tab Group nodig tijdens een training? Geef die Tab Group dan een ster (via “More…” en dan “Star this tab group”). Zo komt die Tab Group bovenaan te staan en kan je ‘m snel vinden.

Extra tips:

 • Door op willekeurig welke website met je rechtermuisknop te klikken, kan je het OneTab-menu openen: je kunt dan wat specifieker aangeven welke tabbladen je naar OneTab wilt sturen. Normaal gesproken, via de trechter in je browserbalk, stuur je namelijk alle tabs naar OneTab. Nu kan je kiezen of je bijvoorbeeld alleen de tab waar je op staat, of juist alle andere dan waar je nu op staat, naar OneTab wilt versturen.
 • Als je Tab Groups een naam hebt gegeven, kan je op een website (ook via de rechtermuisknop) die site direct toevoegen aan de gewenste Tab Group.
Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]