De 10 grootste blunders in data-opslag

Data opslaan, we doen het allemaal. Van het opschrijven van een telefoonnummer tot de back-up van je laptop; zaken die we belangrijk vinden geven we een speciaal plekje zodat we die niet vergeten of kwijtraken. Helaas komt het niet zelden voor dat iemand informatie kwijtraakt en soms wordt gevoelige informatie simpelweg gestolen. Lifehacking dook de geschiedenisboeken in en vond de 10 grootste datablunders uit onze geschiedenis. Lees ook: Internet of Things Tech Day 2016.

1. Internetlek bij omroep

In 2011 lagen de gegevens van 2,3 miljoen mensen opeens op straat. Nou ja, op straat is misschien een beetje overdreven; het systeem ‘ABC Manager’ werd gebruikt voor de websites van onder meer QMusic, 3FM, KRO, Omroep.nl, BNN en wat publieke zenders. Via één wachtwoord voor 160 websites kreeg een hacker toegang tot bijvoorbeeld adressen die Klokhuis-kijkers hadden achtergelaten.

2. Muziek uitgelekt

Of het onderdeel is van een uitgekiende marketingstrategie (alles wat illegaal is, verkoopt immers) is niet bekend, maar nieuwe muziek wil nog wel eens uitlekken. Vorig jaar nog kwam de clip van Justin Biebers What do you mean bijvoorbeeld een paar uur te vroeg op internet.

3. Koffer met data vergeten

Vergeten dossier in de trein; in 2012 liet een plaatsvervangend rechter zijn koffer met twee dossiers over vreemdelingenzaken in de trein liggen. Het bestuur van de rechtbank was not amused over de slordigheid van de medewerker en de betrokkenen werden natuurlijk keurig geïnformeerd.

4. Muziek verloren

DJ Gijs uit Den Bosch verloor tijdens carnaval een leren etui met daarin wat geld, maar vooral met een waardevolle USB-stick die muziek bevatte. De deejay bood via Facebook maar liefst 7500 euro voor de eerlijke vinder. Gelukkig vond een vriend van hem het ‘stickie’ terug in de kroeg en die had niet zoveel interesse in de beloning.

5. Muziek verloren

In 2015 werden twee laptops gestolen van de Nederlandse zanger Mr Props. De hitzanger had ergens een optreden en de dieven drongen zijn huis binnen. Hij loofde 10.000 uit voor degene die de laptop wilde terugbezorgen want er stond heel veel, vers gecomponeerde, muziek op de computer. Nooit meer iets van gehoord.

6. Gevoelige info kwijt

Het blijven onhandige dingen omdat ze zo klein zijn; die USB-sticks. In een redelijk ver verleden is het Ministerie van Buitenlandse Zaken meerdere keren zo’n stickie kwijtgeraakt met gevoelige informatie erop. In 2007 al werd er eentje door medewerkers verloren met gevoelige informatie over de ambassade van Warschau en eerder gebeurde al hetzelfde met daarop info over de missie naar Afghanistan.

7. Geheime dienst

In 2013 bracht de Britse Geheime Dienst een bezoekje aan de Engelse krant The Guardian om een harde schijf kapot te maken. Aanleiding voor de ‘visite’ was de openbaring van het NSA-afluisterprogramma PRISM door de krant. Hieruit bleek dat de Amerikaanse geheime diensten inzicht hebben in wat mensen buiten de VS allemaal doen op Facebook en Google.
Samsung SSD

8. Schrijver baalt

Het is een voorbeeld uit de oude doos, maar we hebben het wel over de beste schrijver van Nederland dus…respect. In 2003 werd de laptop van Ronald Giphart gestolen uit het kantoor in Utrecht waar hij al zijn meesterwerken destijds schreef. Het grootste verlies van de inbraak was trouwens het stelen van zijn aantekenboekje voor een nieuwe roman.

9. Gegevens op straat

Veel recenter is het lekken van gegevens van inwoners van Rotterdam en Oegstgeest. Door een menselijk fout waren in januari en februari de persoonlijke gegevens van 25.000 Rotterdammers en 8000 mensen uit Oegstgeest openbaar. Oorzaak was een medewerker van de dataleverancier die van baan wisselde en deze gegevens op zijn laptop zette waarna ze op internet terechtkwamen.

10. Magazine op internet

Onlangs kwam naar buiten dat de Militaire Veiligheidsdienst een magazine op internet heeft gezet dat in het verleden werd gemaakt over de dienst. In het tijdschrift staan allerlei persoonlijke gegevens van oud-medewerkers van die geheime dienst.

Conclusie

Er kan dus van alles misgaan met het opslaan van data en als iedereen maar zomaar toegang heeft tot een database dan liggen foutjes op de loer. De Samsung Portable SSD T3 kan helpen om gegeven veilig op te slaan. Het kleine apparaatje kan grote hoeveelheden data snel opslaan en heeft veel opslagcapaciteit. Maar in dit verband is het vooral belangrijk dat de schijf is uitgerust met AES 256-bits hardware-encryptie voor optimale veiligheid en bescherming. Dit zorgt ervoor dat, als de schijf in verkeerde handen valt, de opgeslagen gegevens ontoegankelijk zijn. Hier kun je meer informatie vinden over de voordelen en de toekomst van SSD.
Wat gebruik jij om je data op te slaan? Laat het weten in de reacties!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?2Meh...0Stom

About Author