10 vakantietips voor slimmer reizen met het vliegtuig

Je gaat op vakantie met je partner en eventueel de kinderen. Meestal gaat dat wel goed maar o wee als er iets mis gaat. Panne met je vliegtuig, aansluiting gemist, vertraging of een ander vlieg-onheil wat je niet hebt voorzien. Maak van je vakantiereis geen onplezierige ervaring! Ik heb in het verleden heel veel gevlogen en wil een paar tips met de lezers van lifehacking delen. Lees ook: Inpaktips.

  1. Neem zo min mogelijk mee. Zeker als je naar de zon vliegt dan heb je al die kleding niet nodig. Hoe minder je meeneemt, hoe minder je hebt om mee te slepen. Vuistregel: leg alles op je bed en stopt de helft terug in je kast voor je gaat pakken. Als je met kinderen reist op een drukke airport en met veel en zware bagage, dan verandert een vakantiereis al snel in een gestrest drama. Je hoeft maar om je heen te kijken op het vliegveld en je ziet voorbeelden te over.
  2. Bereid je reis goed voor. Kinderen die zich vervelen zijn een hel voor je medereizigers en voor jezelf. Door een goede voorbereiding kan veel onrust voorkomen worden. Een tablet met wat spelletjes kan al een goede oplossing zijn. Nadeel is dat er maar een tegelijk op kan spelen. Je kan er natuurlijk ook een spel als Monopoly opzetten, waar ze om beurten op kunnen spelen.Heb je geen tablet dan is een reisversie van een spel waar ze graag mee spelen een goede oplossing: denk aan “Vier op een rij” of “Mens erger je niet”. Andere kinderen lezen misschien liever een boek of hebben iets anders waar ze zichzelf mee bezig kunnen houden. Dat zichzelf bezig kunnen houden is de sleutel. Anders gaan ze zich met elkaar bezig houden en dan begint de ellende.

    Vergeet niet dat je als ouder zelf ook geen kant op kan. Je zit in een klein vliegtuigstoeltje met heel beperkte bewegingsruimte. Om jouw kind wat achter je zit aan te spreken is bij voorbaat bijna volledig kansloos.

  3. Als je de kans hebt probeer dan vroeg in de avond te vliegen. Neem een zak met belegde broodjes mee van thuis en geef de kinderen een paar broodjes en wat drinken meteen als ze in het vliegtuig zitten (desnoods bij de gate voor het instappen). Als je al eten krijgt in een vliegtuig, dan moet je maar de mazzel hebben dat je kinderen het eten lusten. En eten komt niet meteen maar pas een uur of anderhalf uur na vertrek.Kinderen die knallen van de honger zijn geen prettig gezelschap. Bovendien heb je een grote kans dat met name de kleintjes met een volle buik heerlijk in slaap vallen en van de hele vlucht weinig mee krijgen. Ze komen met een paar uur slaap aan en de ouders hebben ook een rustige vlucht. De truc is te vliegen terwijl ze eigenlijk thuis in bed horen te liggen.
  4. Neem behoorlijk wat kleingeld mee. Ga je naar een bestemming zonder de Euro, probeer dan bij familie en vrienden lokaal kleingeld van je bestemming los te peuteren. Talloze keren heb ik meegemaakt dat ik met vertraging te kampen kreeg. Niets is troostelozer als een vliegveld midden in de nacht. Zodra de laatste reguliere vluchten geland en vertrokken zijn, gaat alles dicht op een vliegveld.Dus alle shops, alle bars en alle restaurants. Om je heen gaan alle lichten uit. Zit je op zo’n vliegveld gevangen met je kroost dan heb je altijd kleingeld om uit de automaat een blikje drinken, een reep of wat noten of pinda’s te halen. Denk niet dit overkomt mij niet: zit je in Turkije en jouw vliegtuig is te laat vertrokken van Schiphol dan zit je zo met je kinderen een halve dag op je vertrek te wachten op het vliegveld. Verdeel het kleingeld over de volwassenen.
  5. Doe je kinderen een polsbandje om of stop een visitekaartje met je mobiele nummer in hun broekzak. Talloze kinderen spelen het klaar om net zoek te raken als het instappen begint. Verlies ze niet uit het oog. Als je samen met je partner reist, verdeel dan het toezicht. Als de een naar de instapkaarten zoekt, dan kan dan ander de kinderen in de gaten houden.
  6. In je handbagage hoort van alles te zitten, maar in elk geval paracetamol en een paar pleisters voor nood. Andere medicijnen neem je ook altijd in je handbagage mee. Nooit medicijnen inchecken, want als je koffer kwijtraakt of naar Mombasa wordt gestuurd, dan zit jij zonder medicijnen. En natuurlijk neem je een medicijnen paspoort mee. Verkrijgbaar bij je huisarts of apotheek.
  7. Zorg dat de naam op de tickets exact overeenkomt met de naam op je paspoort en of ID-kaart. Voor jou kan het heel logisch zijn dat Jan een afkorting is van Johannes, een overijverige douanebeambte in een land als Griekenland of Turkije kan daar heel anders over denken. Sommige luchtvaartmaatschappijen zoals bijvoorbeeld Ryan Air controleren je ticket met je reisdocumenten voor vertrek en verplichten je (als die niet overeenkomen) om een nieuw (duur) ticket te kopen voor je in het vliegtuig wordt toegelaten!
  8. Zij die vinden dat “vliegen voor de vogels” is hebben soms de neiging om zich flink moed in te drinken. Gebruik alcohol met mate. De effecten van alcohol in je lichaam worden op hoogte enorm versterkt, je vochtbalans wordt verstoord en de effecten van een eventuele jetlag worden veel erger. Maar het allerergste is: in de 2000 keer dat ik gevlogen heb, heb ik tientallen keren passagiers op de vlucht geweigerd zien worden omdat zij dronken aan boord wilden gaan. En dat is een dubbele filter.Het grondpersoneel kan je weigeren, maar ook de gezagvoerder heeft het recht om bij een vermoeden van overmatig alcoholgebruik een passagier zonder poespas van de vlucht te verwijderen. Zelfs als die al in zijn stoel zit! En dat geldt overigens ook voor mensen die zonder een paar borrels een hoop stennis schoppen. Ben je onderweg en zet je de boel flink op stelten, dan ga je zonder pardon in de handboeien waarvan er op elke vlucht een paar mee gaan.
  9. Als je een tablet, laptop of smartphone mee neemt, wees dan zo slim om alle reisdocumenten in te scannen en in een off line notitie in Evernote op te bergen. Dus je paspoorten, ID-kaarten, tickets, hotelvouchers, reserveringsdocumenten, etc. Mocht je iets verliezen of wordt er iets van je gestolen worden, dan kun je op je smartphone alles opzoeken of via een openbare web verbinding kopieΓ«n van die documenten uitprinten.
  10. Excursies, tripjes, bezienswaardigheden, slecht weer activiteiten en dergelijke heb je natuurlijk voor je vertrek al uitgezocht en ook in een offline notitie in Evernote opgeborgen.

Wat do’s en don’ts:

  • Beenruimte in de toeristenklasse is heel beperkt. Gooi dus niet je stoel naar achter, maar vraag eerst netjes of de persoon achter je dat goed vindt. Als er iemand van 1 meter 80 of langer achter je zit, dan heb je grote kans dat je die persoon bijna knieschade aanbrengt als je de stoel in 1 keer naar achteren laat zakken. Op veel vakantievluchten zitten veel kinderen. Met een klein beetje overleg kan na vertrek van het toestel zo’n kleine van stoel wisselen en kun je heerlijk achterover hangen en misschien een beetje slapen. Oh ja: en laat je kinderen niet met de rugleuning spelen.
  • Boven je rij stoelen is ruimte voor de handbagage voor drie (of twee) passagiers. Gebruik enkel die ruimte en stop de rest van je handbagage onder de stoel voor je. Niets is asocialer dan die reizigers die alles om hun heen volstoppen met hun handbagage, drank en sigaretten van de tax-free shops en alle jassen en vesten die ze meegenomen hebben voor het geval dat. Iemand die na jou komt heeft het nakijken en kan zelf nergens zijn bagage kwijt.
  • Veel mensen (waaronder ikzelf) proberen altijd wat te slapen tijdens de vlucht. Die vinden het prettig dat ze daar ook de gelegenheid voor krijgen. Zet dus het geluid van spelcomputertjes, tablets, smartphones en dergelijke uit. Het voegt weinig toe aan de spelervaring en is enorm hinderlijk voor diegenen die proberen wat te slapen. Probeer je kinderen zo rustig mogelijk te houden. Zelfs de mensen die niet slapen vinden krijsende en gillende kinderen heel hinderlijk. Ook als ze voortdurend door de paden lopen en de mensen die aan de gangpaden zitten voortdurend tegen een uitstekend lichaamsdeel lopen.
  • Het is zinloos om te dringen bij het in- en uitstappen van het vliegtuig. Aan de andere kant van die rij is altijd weer een rij: bagage opbergen en in je stoel gaan zitten, de douane of de bagageband. Geduldig zijn en rustig je beurt afwachten levert veel minder stress op.

En dan nog dit: Het werk van een steward of een stewardess is lang niet zo avontuurlijk meer als vroeger. Het is behoorlijk hard werken en wordt tegenwoordig niet zo goed meer betaald. Gratis vliegen is er zowat niet meer bij en een paar dagen overblijven in een exotisch paradijs is ook grotendeels verleden tijd. Dus wees vriendelijk en aardig tegen deze mensen die van de dienstbaarheid hun beroep gemaakt hebben. Als je vertraging hebt of iets dergelijks proberen zij er het beste van te maken. Ga in zo’n geval geen eindeloze discussies met hen aan want ze kunnen er zelf meestal bitter weinig aan doen.

En een laatste advies: je gaat op vakantie. Laat de stress dus thuis. Neem overal de tijd voor en bereid alles goed voor. Maak van te voren lijstjes met alles wat nog gedaan moet worden. En daar kun je natuurlijk ook Evernote voor gebruiken.

(N.B. de links naar Evernote in dit artikel verwijzen naar een artikel op deze site van 2008. Wil je naar de Evernote site zelf, dan klik je op DEZE LINK).


Heb jij nog vliegtips voor vakantievierders? Wat is jouw vakantiehack? Vragen en/of opmerkingen? Laat ze hieronder in de reacties achter.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

15 Comments

  • Vlinder
    Posted 15/10/2019 10:13 am 0Likes

    Puntje 8 is geweldig, haha.

  • Sam
    Posted 05/08/2019 10:49 am 0Likes

    Goede voorbereiding voorkomt veel stress, doe het nou maar πŸ™‚

  • kees Hendriks
    Posted 19/03/2019 4:42 pm 0Likes

    Hallo Jos,

    Ik kwam je artikel net tegen. Ondanks dat het artikel niet meer de nieuwste is moet ik zeggen dat het nog steeds erg actueel is. Erg bedankt voor dit uitgebreide artikel!

  • paulus
    Posted 10/03/2017 11:58 pm 0Likes

    Kijk ook van te voren of de vlucht geen vertraging heeft of iets dergelijks. Dat geeft ook altijd wel een rust voor jezelf en ook dus naar de kinderen. Praten over de positieve dingen helpt daarmee ook.

  • Leonie
    Posted 05/08/2016 10:28 pm 0Likes

    Hoi Jos. Goede tips geef je hier, daar kan ik zeker wat mee πŸ™‚ Ik probeer ook altijd te slapen tijdens een vlucht alleen lukt mij dat echt NIET. Mijn lieve dochter heeft daar minder moeite mee πŸ™‚

  • Geert Schoofs
    Posted 19/07/2013 3:38 pm 0Likes

    Nog een tip die we vorig jaar uitgebreid uitgeprobeerd hebben: wachtrijen aan de linkerkant gaan quasi altijd sneller.

    • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
      Posted 22/07/2013 2:59 pm 0Likes

      Tenzij je aan de linkerkant in de rij staat: dan gaat namelijk de rechter altijd sneller πŸ™‚

  • Sandra
    Posted 17/07/2013 2:35 pm 0Likes

    Handige tips! Ik heb dit jaar pas voor het eerst gevlogen (te gekke ervaring) en ik had een aantal tips graag toegepast πŸ™‚ Heb je link iig opgeslagen voor volgend jaar, dankjewel Jos!

    ps: de 1e tip is een goede, ik neem elk jaar minder mee, soms vergeet je gewoon dat vakantie vieren om het vakantie vieren gaat en niet om 3 keer per dag van kleding te wisselen πŸ˜‰

    • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
      Posted 17/07/2013 2:43 pm 0Likes

      Dank je wel voor je leuke reactie! Veel vakantieplezier met deze tips.

  • Sara Linders
    Posted 17/07/2013 9:33 am 0Likes

    Ipv ‘vakantiereis’ had er beter ‘vliegreis’ kunnen staan in de titel, qua verwachtingenmanagement. Zo lijkt het dat vakantie dΓΊs vliegen betekent. Wat ik uit duurzaamheidsoverwegingen erg jammer vind.

    • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
      Posted 17/07/2013 11:28 am 0Likes

      Dag Sara,

      De titel van het artikel laat niets aan duidelijkheid te over: “#Hacktheholiday – 10 tips voor slimmer reizen met het vliegtuig”.

      Dat gezegd hebbende heb je natuurlijk gelijk. Er zijn veel duurzamer manieren om te reizen. Een aantal van de tips kan met een kleine aanpassing natuurlijk ook op andere manieren van verplaatsen toegepast worden.

  • Co
    Posted 17/07/2013 9:16 am 0Likes

    Beste Jos. Als ik het zo lees stap je regelmatig met frustratie in een vliegtuig. Ik vlieg redelijk vaak en deel graag een compliment uit aan de vele ouders die hun kinderen “goed onder de duim “weten te houden. Als vader weet ik als geen ander hoe het is om met kinderen te reizen. Een stukje inleving richting de gezinnen die misschien iets minder gewend zijn aan het pakken van een vliegtuig lijkt me dan ook wel gepast. Natuurlijk zitten er soms wat “opvallende typetjes” tussen, maar als pa en ma met een rood hoofd voor de zoveelste keer hun kind proberen in bedwang te houden dan heb ik het in mijn stoeltje nog niet zo verkeerd hoor. Als ik me er toch aan begin te storen, dan zet ik een goede koptelefoon op en heb ik nergens last van.

    • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
      Posted 17/07/2013 11:25 am 0Likes

      Dag Co,

      Als doorgewinterde reiziger zijn mijn tips voor jou natuurlijk paarlen voor de zwijnen. Het is nou eenmaal lastig om een artikel te schrijven dat iedereen aanspreekt. Ook ik heb vaak en veel lange reizen gemaakt met mijn kinderen. Een aantal tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring met het vliegen van mijn gezin.

      Nou raak ik na 2000+ vluchten niet zo snel meer gefrustreerd hoor. Als ik daar aan zou beginnen dan leef je al snel van de stress. Ik heb net als jij zo mijn eigen routines en gewoontes waardoor ik er allemaal weinig last van heb. Mijn tips zijn slechts bedoeld om ouders een hoop ellende en frustratie te besparen.

Comments are closed.