Mindfulness: medicijn tegen Attention Deficit Trait

[HTML1]

De Vietnamese Boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh is al geruime tijd actief promotor van het concept mindfulness; de dingen die je doet met aandacht doen. Een simpel concept dat het gevoel van welbevinden verhoogt en voor mensen met ons levenstempo een goed medicijn is tegen bijvoorbeeld ADT, Attention Deficit Trait. De symptomen van ADT zijn onder andere: een constant licht gevoel van paniek, rusteloosheid, impulsiviteit en minder productief zijn dan je zou kunnen zijn. We krijgen zoveel indrukken te verwerken en geloven bovendien ten onrechte dat we zouden multitasken terwijl we in feite onze aandacht constant versnipperen en telkens switchen tussen taken.

Hij vertelt in dit filmpje hoe mindfulness werkt en geeft inspirerende voorbeelden, hoe hij als jonge monnik de afwas moest doen voor honderd monniken bijvoorbeeld. Mijn ervaring is dat er iets wonderlijks gebeurt als je met aandacht een handeling uitvoert. Het lukt me niet altijd om er aan te denken mindful te zijn maar áls ik het doe is het als een warm bad voor mijn geest, als een glas koud water als je dorst hebt. Wat je voor jezelf kunt doen om jezelf aan mindfulness te herinneren is dit bijvoorbeeld te koppelen aan voor een rood stoplicht wachten, je tanden poetsen, wachten bij de kassa, een slok thee nemen, enzovoorts.

De Universiteit van Leiden heeft een test online staan waarin je kunt kijken hoe je scoort op de mindfulness schaal.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

  • Marc
    Posted 30/07/2008 1:12 pm 0Likes

    Mindfulness is niet alleen met aandacht een handeling uitvoeren. Het is ook met aandacht niets doen. Gebaseerd op zen meditatie leer je te zijn ipv doen. Bewust zijn van het moment, en leren niet altijd naar een doel te werken. Is voor mij een eye opener die ik toegereikt kreeg tijden een behandeling ivm overspannenheid.

  • Hilly
    Posted 30/06/2008 9:47 pm 0Likes

    Dank je voor dit mooie filmpje en de reminder!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]