11 Mindmapping tips voor Kerst en Oud en Nieuw

christmas-night Nog één nachtje slapen en het is Kerst gevolgd door een weekend en dan is het al weer bijna 2009! Om toch niet helemaal zonder mindmapping inspiratie dit lange weekend in te gaan, heb ik een lijst van een X-aantal dingen die je in de komende dagen kunt uitwerken in je mindmap.

Er is zoveel te bedenken, maar dit zijn de eerste 11 dingen die mij te binnen schoten:

 1. Maak een mindmap van alle kerstcadeaus per persoon ter referentie voor volgend jaar…
 2. Zet je kerst / oud & nieuw-diner (doorhalen wat niet van toepassing is) ingrediënten uit in een mindmap om zeker te zijn dat je alles in huis hebt..
 3. Vul de in punt 2 gemaakte lijst aan op de 27e met je ervaringsgegevens. Wat werkte wel en wat niet; handig voor volgend jaar!
 4. Breng de kado’s in kaart die je niet gekregen hebt, maar die je wel had verwacht en dus voor jezelf alsnog gaat kopen in de uitverkoop…
 5. Pak de TV gids en breng alle programma’s in kaart die je de komende week absoluut wilt zien per dag…
 6. Contempleer even over afgelopen jaar en kijk hoe jij in 2009 kunt meehelpen de wereld een mooiere plek te laten worden…
 7. Mocht je nog niet helemaal helder hebben waar je met Kerst of Oud en Nieuw wilt zijn, breng je opties dan in kaart en maak een keuze..
 8. Werk je goede voornemens uit in een Mindmap. Je verankert ze daarmee ook extra in je systeem..
 9. Breng je persoonlijke doelen in kaart voor 2009; zonder doel kun je het ook niet halen!
 10. Brainstorm vast over waar je in de zomervakantie naar toe gaat
 11. Laat mindmapping je helpen je nieuwjaarsborrel-speech uit te werken en goed voor te bereiden..

Je ziet het, voldoende onderwerpen om eens lekker een A4tje of je Codex er bij te pakken en aan de slag te gaan. Mocht je zelf ook nog een goede tip hebben laat deze dan achter in de reacties.

Fijne Kerst allemaal!

(Bron afbeelding)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Svenja
  Posted 29/12/2008 11:38 pm 0Likes

  In reactie op de bovenstaande reacties, ook voor mij zitten er wel eens hacks bij waar ik minder mee heb… In al mijn onwetendheid sla ik die dan over na de tekst even snel doorgekeken te hebben. Misschien is dat een zinnige hack voor de mensen die vinden dat er te veel ‘onzinnige’ dingen op staan…?

  Ik vond het in dit geval fijn dat er even belicht werd dat je een mindmap voor meer dingen kunt gebruiken dan alleen voor je werk of studie. Zo breng je mensen op ideeen! Dus… Blijf maar gewoon zo doorgaan, door dingen op de site te zetten die je niet verwacht zou niemand zomaar eens wat nieuws kunnen bedenken!

 • Hilly
  Posted 27/12/2008 6:57 pm 0Likes

  Nou, laat ik dan maar even een ander geluid laten horen: ik vond je hack erg inspirerend Joeke en heb mijn nieuwjaarstoespraakje al “gemindmapt”, ik vind de formule “elk wat wils” juist het charmante van deze site, dus alsjeblieft: HOUDEN ZO!!!

 • Marcel
  Posted 27/12/2008 3:27 pm 0Likes

  Ik heb deze site enkele maanden geleden ontdekt en ben deze met interesse gaan volgen, maar ook ik raak teleurgesteld in de content.

  Naast het feit dat ik meer geinteresseerd ben in IT-gerelateerde hacks (ach, ieder zijn ding) vind ik ook dat een ‘lifehack’ een probleem en een oplossing moet beschrijven.

  Ik zou graag zien dat elk bericht een probleem beschrijft (klein of groot) en een oplossing voorsteld. In de reacties kunnen mensen dan andere oplossingen geven. Dat boeit mij (en wellicht anderen ook) meer dan dit soort berichten.

 • Joeke-Remkus de Vries
  Posted 25/12/2008 11:59 am 0Likes

  Bedankt voor je feedback Paul. Het was niet meer en niet minder mijn intentie een leuke lifehack bijdrage te leveren met de Kerst- Oud & Nieuw gedachte in het achterhoofd. Jammer dat het bij jou een ander gevoel opriep.

  Fijne kerst verder 🙂

 • Paul
  Posted 25/12/2008 11:07 am 0Likes

  Ik dacht dat lifehacking een combinatie van kennis-management, persoonlijke ontwikkeling en time-management was maar http://www.lifehacking.nl wordt steeds meer een vermoeiende factor van nog meer zaken welke je kunt doen in de tijd die je bespaart hebt en in die tijd die je dan weer bespaart hebt kun je dan weer andere zaken doen. Als ik alle zaken uit zou voeren welke http://www.lifehacking.nl mij voorspiegeld, dan kom ik niet eens meer aan mijzelf toe. Ook krijgen de zaken welke op http://www.lifehacking.nl staan een steeds groter kots-gehalte. Onzinnige zaken in een mindmap zetten en diner ingrediënten in een mindmap zetten op eerste kerstdag terwijl er geen winkel open is. Ja, erg handig allemaal die zaken op http://www.lifehacking.nl. Alleen heb je daar wel een dag van 48 uur voor nodig.

 • Martijn
  Posted 24/12/2008 11:49 pm 0Likes

  Hip, dank je wel. 🙂

 • Joeke-Remkus de Vries
  Posted 24/12/2008 11:30 pm 0Likes

  Je hebt helemaal gelijk Martijn! Ik was het helemaal vergeten er bij te zetten. Zojuist aangepast :).

 • Martijn
  Posted 24/12/2008 9:30 pm 0Likes

  Hallo,

  Ik vind het leuk dat jullie vaak toepasselijke foto’s bij jullie stukjes plaatsen. En meestal zetten jullie er netjes de bron bij. Waarom bij deze niet? Dit plaatje is gemaakt door Vlad Gerasimov — zie http://www.vladstudio.com/wallpaper/?xmasnight. Ik zou het netjes vinden als jullie ook bij dit plaatje de bron er netjes bij zetten.

  Fijne Kerst,

  Martijn.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]