12 ultieme reistips voor (bijna) elke reiziger

We hebben een collectie van maar liefst 12 beste reistips gemaakt die we door de jaren heen hebben ontdekt. Sommige zijn misschien vanzelfsprekend, maar andere kan je zeker een keer overwegen. Want ze zijn allemaal nuttig! Lees ook: Top 5 boeken voor de persoonlijke ontwikkeling.

1. Doe rustig aan, je bent niet aan het werk!

Hoe vaak komt je niet reizigers tegen die vier landen in drie weken willen zien. Wat heb je dan voor een vakantie? Ben je aan het proberen om niet te ontsnappen aan de dagelijkse sleur als loonslaaf, met strikte targets en planningen? Wij snappen daar helemaal niks van in ieder geval. Wanneer je de tijd neemt om een land, stad of plek goed te ontdekken dan neem je meestal de leukste ervaring mee naar huis. Meer tijd, minder locaties. Als het mooi is kan je altijd nog terugkomen! Daarbij kom je zo ook echt tot rust want daar is een vakantie toch voor?

2. Doe eens gek

Op vakantie kent niemand je en mag je best eens gek doen. Breek daarom eens uit je comfort zone en eet dat gekke straatvoedsel (meestal is het best lekker), doe de extreme hike i.p.v. de pussy versie en praat vaker met andere (enge) mensen. Je zult ontdekken dat de meeste reizigers erg aardig zijn en graag een babbeltje aan willen gaan over geopolitiek of econometrie.

3. Plan niet alles

Door alles vanuit huis te plannen krijg je niet de experience die je wilt hebben. Dit komt omdat je de leukste plekjes vaak van medereizigers of lokale bewoners te horen krijgt. Plan je vliegreis, boek een hotel bij aankomst en vanaf daar zie je wel weer. Dit kan makkelijk in elk land want tegenwoordig heeft elk hostel WiFi waarmee je snel een nieuw hostel of hotel kan boeken.

4. Stuur ook eens een berichtje naar huis

Ben je Social media schuw of graag vrij van elke elektronische communicatie vorm? Dan kan je best nog even een bericht aan huis sturen. Een kaart of pakketje met een lokale souvenir of specialiteit is altijd erg spontaan en zullen de thuisblijvers fantastisch vinden! Daarnaast laten ze het niet altijd merken maar willen ze heeel graag weten wat je allemaal uitspookt, vooral moeders & vaders.

5. Off the beaten path

Reistip 5 is vrij standaard maar toch slaan veel mensen hem vaak over. Sla ook eens linksaf waar iedereen rechts gaat. Op deze manier vind je meestal de leukste onontdekte plekjes die soms nog veel mooier zijn dan de top bezienswaardigheden van je huidige uitvalsbasis. Zo kwamen wij in Colombia spontaan in Taganga terecht terwijl dat 95% van de reizigers in Santa Marta bleef hangen.

6. Wees geduldig

Vaak kom je in situaties terecht waar geen grip op te krijgen is. Dit kan soms stress opleveren maar waarom? Omdat je een uurtje langer moet wachten op een vreemde locatie? Of je naar een ander hostel moet zoeken want de bus was vijf uur vertraagd en jouw kamer is nu weg? Achteraf kan je er meestal om lachen en vaak is het een wijze leerles waar Confucius nog een puntje aan kan zuigen. Wij stonden zo een keer zonder geld tussen de grens met Costa Rica en Nicaragua. Geen ATM in 100 kilometer te bekennen! Maar om de grens over te gaan moest je ongeveer €25 p.p. betalen. We hadden alleen enkele euro’s over… maar gelukkig dankzij mede backpackers konden we toch nog de grens over! Toen een taxi gepakt (zonder dat we geld hadden) en ons laten afzetten bij het hostel. Vanuit daar snel naar de ATM om geld te halen voor de taxichauffeur die steeds ongeduldiger werd. Geen rush, gewoon analyseren en reageren.

7. Sta eens wat vaker vroeg op

In de vroege ochtend zijn de meeste bezienswaardigheden verlaten omdat backpackers nogal lui zijn en lang uitslapen. Daarnaast mis je vaak ook de tourgroepen en andere dagjestoeristen. Kom je rond zonsopgang dan kan je ook prachtige foto’s maken dankzij het milde zonlicht. Dit geldt allemaal trouwens ook voor de laatste uurtjes voor sluitingstijd.

8. Zorg altijd voor wat extra geld op zak

Zoals wij ons tussen de grens met Costa Rica en Nicaragua konden redden met enkele euro’s kan jij jezelf misschien redden ergens anders op de wereld. Cash is king en queen overal op de wereld. Vaak zijn er in arme landen ook alleen medische privé klinieken waar je met contant geld moet afrekenen. Voor ons zijn dit vaak geen hoge kosten maar toch enkele dollars die je maar op zak moet hebben.

9. Lokale mensen weten het beter

Hoe fantastisch sommige verhalen van andere reizigers kunnen zijn de lokale mensen weten het beter. Probeer met ze aan de praat te raken en er gaat een wereld van reisinformatie voor je open. Daarnaast is het altijd leuk om nieuwe vrienden te maken aan de andere kant van de wereld.

10. Slow down en observeer

Vaak gebeuren de leukste momenten in je leven onverwachts. Dit kan op vakantie ook gebeuren als je er even de tijd voor neemt. Daarnaast kan je even helemaal tot rust komen door te genieten van de omgeving om je heen. Die is vaak veel mooier dan je denkt.

11. Neem een kopie van al je reisdocumenten mee

Reistip 11 is één van de belangrijkste m.b.t. het zorgeloos reizen. Als je paspoort, zorgpas, pinpas of dergelijke gestolen word dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Toch kan je met een kopie van deze documenten prima tijdelijk uit de voeten! Toch bestolen? De stappen die je moet ondernemen bij een gestolen paspoort of bankpas vind je hierzo.

12. Maak een backup van alle foto’s

Gaat je camera kapot door een moesson regenbui of misschien vindt een lokale dief hem wel erg mooi. Weg zijn je foto’s en camera! Zonde want als je deze foto’s online had gezet in een Dropbox of Google Drive account dan kon je er thuis nog van genieten. Het is ook handig om meerdere SD kaartjes mee te nemen zodat je nooit alle foto’s in één keer kwijtraakt.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author