De 14 beste tips voor het perfecte Albert Heijn moestuintje!

Albert Heijn geeft ook dit jaar weer moestuintjes weg bij de boodschappen. Ieder jaar is het een complete rage. Vol enthousiasme slaat Nederland (jong en oud) aan het tuinieren, maar er komen ook heel wat mensen wat bedrogen uit; een kruidentuintje aanleggen kost namelijk veel tijd en heel veel liefde. Vanaf nu is het weer mogelijk om je eigen moestuintje op te zetten. Laat de lente maar beginnen!

Voor de mensen met minder groene vingers zetten we 15 handige tips op een rij voor het kweken van het perfecte AH moestuintje!

1. Hoe je je plantjes het best kunt verzorgen

Zet je potje op een schoteltje, op een lichte plek, maar niet in de zon. Kijk 2 keer per dag of de aarde nog vochtig genoeg is. Als het potje lichtbruin wordt en droog is, doe je een beetje water op het schoteltje. Het potje zuigt het water vanzelf op. Heb je het moestuintje van Albert Heijn thuis om al je plantjes in te zetten, dan is water geven nog makkelijker! Als de potjes lichtbruin kleuren giet, je een klein laagje water in het moestuintje. Het water dat onder in de bak terechtkomt zal door de potjes vanzelf opgezogen worden.

2. Groeit je plantje wel?

Je zou bijna zo ongeduldig worden dat je even wat aarde weg wil schuiven om vast te kijken. Maar toch kun je dat beter niet doen. Je kunt het kleine plantje daar namelijk door beschadigen. Een plantje in de groei moet je goed verzorgen, maar niet te vaak aanraken. Daar houden kleine plantjes niet van.

3. Hoe ziet de groeifase er uit?

groeifase_AH

4. Te veel water

Als je bij het zaaien per ongeluk teveel water hebt gegeven, wacht dan tot het water is opgenomen voor je opnieuw water geeft of gooi het teveel aan water weg.

5. Te donker

Plantjes hebben licht nodig. Want als plantjes niet genoeg licht krijgen, zullen ze op zoek gaan naar licht. Ze groeien daardoor te snel omhoog en houden geen energie over voor de van de rest van het plantje. Zo ontstaan lange dunne stengeltjes die niet sterk genoeg zijn om rechtop te blijven staan.

6. Gele plantjes

Als je plantjes een beetje geel is geworden, maar wel genoeg water en licht heeft gekregen, geef hem dan (met je ouders) een beetje plantenvoeding. (bijvoorbeeld: Pokon)

7. Vorst

De zaadjes en plantjes kunnen niet tegen vorst. Zorg ervoor dat je plantje niet buiten staat als er kans is op vorst.

8. Te veel kou

Zet je plantje (vooral in het begin) op een warme plek, op kamertemperatuur. Na het verpotten hebben ze minder warmte en vocht nodig.

9. Schimmel op het potje?

Het potje, de kokostabletten en de zaadjes zijn allemaal natuurproducten. Schimmel groeit graag op bepaalde natuurproducten, zeker als het vochtig is. Het kan daarom gebeuren dat er schimmel op het potje komt. Dat ziet er misschien een beetje gek en vies uit, maar het is verder niet gevaarlijk.

10. Teveel zon

Als de plantjes te lang in de zon staan, kunnen ze te veel vocht verliezen. De stengels kunnen dan slap worden. Zet je plantje daarom op een plek die warm genoeg is, maar niet direct in de zon.

11. Mijn plantje hangt slap na verpotten

Na het verpotten heeft het plantje tijd nodig om te wennen en op zoek te gaan naar voedsel uit de nieuwe grond. Zet de plantjes daarom op een koelere plek, dan krijgen de wortels rustig de tijd om aan de nieuwe grond te wennen.

12. Verpotten lukt niet

Verpotten moet zeer voorzichtig gebeuren. Als je de wortels van het plantje beschadigt, kan het plantje doodgaan. Als er aan de buitenkant van het potje al wortels zichtbaar zijn, dan kan je beter het hele potje in een grotere pot zetten. De wortels groeien vanzelf door het potje heen en het potje zal op den duur vanzelf verdwijnen.

13. Zaaien, verpotten en oogsten doe je zo

Hier kun je precies zien wanneer je je plantjes het best kunt zaaien, verpotten en oogsten.

Zaaien, verpotten en oogsten

Nieuwsgierig naar hoe snel je plantjes groeien? Check even de video van Albert Heijn:

14. Tuinhackjes

Dit jaar heeft Albert Heijn nog meer video’s op YouTube geplaatst met tips voor je moestuintje. De video’s heten, heel slim, tuinhackjes.

Heb jij nog goede tips? Deel ze als reactie onder dit artikel.

Wat vind je van deze hack?
9Te gek27Leuk0Serieus?2Meh...1Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]