3 manieren om creatief om the gaan met je dromen

Wanneer mensen horen dat ik een psycholoog ben die zich heeft gespecialiseerd in dromen zeggen ze vaak tegen me: “Maar dromen betekenen helemaal niets”. En wat dan nog? Er zijn hele leuke dingen die je kunt doen met dromen zonder dat je daaraan meteen een diepe psychologische betekenis hoeft te hechten. Lees verder, dan vertel ik je over drie makkelijke methoden die je meteen kunt toepassen. Het enige dat je nodig hebt… is een droom.

Tekst: Susanne van Doorn

  1. Een droom als een filmscript

Kijk naar je droom alsof het een filmscript is. De meeste psychologen zijn het erover eens dat een droom een verhaal vertelt. Zodra je een droom onthoudt, behandel de droom dan alsof het een filmscript is.

Bedenk een pakkende titel. Creëer een filmposter (als je niet goed kunt tekenen, laat je dan inspireren door plaatjes uit tijdschriften). Bedenk wie de hoofdrollen in jouw film gaan spelen. Waarom kies je deze filmsterren uit? Wat zegt dat over jou en over het thema van je droom? Voel je vrij om je film een heel andere wending te geven dan de droom zelf en kijk wat dat met je doet.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/voorspellen-dromen-toekomst/

  1. Het geluid van je droom

Concentreer je in gedachten op een emotioneel stukje in je droom en maak daar een geluid bij. Gewoon intuïtief, zonder erbij na te denken. Je lijf weet veel meer dan dat je je vaak realiseert. Kijk wat er gebeurt in je lichaam als je je concentreert op het maken van dit geluid. Waar concentreert je energie zich? Welke emoties en herinneringen brengt dit met zich mee? Welke herinneringen brengt het geluid dat je maakt met zich mee?

Perspectief

  1. Verander van perspectief

Een droom speelt zich meestal af vanuit jouw gezichtspunt, jouw perspectief. Word nu een ander persoon uit je droom en vertel het verhaal vanuit zijn of haar perspectief. Worden er nu meer dingen duidelijk? Word nu een object uit je droom (je zult misschien wel wat fantasie nodig hebben, maar het is erg grappig). Vertel nu de droom vanuit het perspectief van dit object. Als je bijvoorbeeld hebt gedroomd over dat je aan het reis bent met de trein, wordt dan in gedachten deze trein en vertel waar je naar toe gaat.

Al deze kleine technieken kunnen ervoor zorgen dat een droom die je hebt onthouden een bron van creativiteit wordt. Een droom hoeft niet een vaste betekenis te hebben. Maar iedere droom is een uitnodiging om dingen op een andere manier te bekijken.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]