Omgekeerd foto’s googelen – hoe werkt dat?

Heb je twijfels over de oorsprong van een GE-WEL-DI-GE vakantiefoto die iemand op Facebook deelde? Of wil je graag weten of andere blogs en websites jouw foto zonder toestemming hebben gebruikt? Met Google Reverse Image Search kan dat binnen luttele seconden. Hieronder drie manieren om daar achter te komen.

Snel

Navigeer naar Google Afbeeldingen en klik op het camera-icoon in de zoekbalk. Er verschijnt nu een balk waar je de link van de afbeelding in kunt plakken. De link van een foto vind je door met je rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en ‘adres van afbeelding kopiëren’ te selecteren.

De link is nu gekopieerd naar het klembord, waardoor je deze alleen nog maar in de zoekbalk hoeft te plakken. Hiervoor kun je de sneltoets Ctrl+V (CMD+V op macOS) gebruiken of rechtermuisknop / Plakken. Als je link eenmaal in de zoekbalk staat, klik je op Zoeken op afbeelding (of klik je op Enter).

In de zoekresultaten zie je nu op welke websites de foto nog meer wordt gebruikt. Zo kun je niet alleen vergelijkbare sites vinden voor het vinden van inspiratie, maar kun je ook zien of iemand jouw foto gebruikt zonder rekening te houden met auteursrechten en zo.

Sneller

Je kunt een foto op een website ook met een drag-en-drop-actie opzoeken. Je houdt de muisknop ingedrukt op de foto, waarna je deze naar het tabblad versleept waarop Google Afbeeldingen openstaat. Laat de muisknop los boven de zoekbalk en Google plakt automatisch de afbeelding in de zoekbalk. Dat kun je doen met een afbeelding vanuit de browser, maar ook met een foto van je computer, die bijvoorbeeld op je bureaublad staat.

Snelst

Wil je al deze stappen overslaan? Dan kun je ook direct met de rechtermuisknop een afbeelding in Google opzoeken. Klik met de rechtermuisknop op een afbeelding en selecteer Afbeelding zoeken in Google. Je krijgt dan meteen de zoekresultaten te zien.

Alternatieve optiegoogle

Wil je ook andere resultaten dan alleen die van Google, gebruik dan ook eens Tineye of Yandex!

Lees ook: Foto’s delen en opslaan met Google Foto’s

Wat vind je van deze hack?
17Te gek22Leuk4Serieus?7Meh...20Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

4 Comments

 • Kees
  Posted 20/03/2020 3:24 pm 0Likes

  Yahoo image search. Ook Amerikaans maar niet zoveel restricties als op dat Gegoochel.
  https://images.search.yahoo.com/

 • GBWhatsapp
  Posted 29/09/2019 9:28 am 0Likes

  Hey, Thanks for such a nice article about Google Reverse Image Search. Do share more interesting facts about Google.

 • leo
  Posted 26/03/2019 9:02 pm 0Likes

  Tineye gebruikt de google engine het ziet er anders uit en geeft een andere volgorde maar de resultaten zijn precies hetzelfde. Wil je een veel betere die ook aan gezichts herkenning doet, probeer dan Yandex reverse image search, het is de russische concurent van google en heeft niet zoveel temaken met de privacy wetgeving van de Europese unie..

 • Lockpicking Universiteit
  Posted 20/02/2019 7:59 pm 0Likes

  Ook handig mocht je mooi plaatje vinden om ergens voor te gebruiken maar deze te klein blijkt te zijn. Op deze manier kun je misschien wel een grotere versie ervan vinden.

Comments are closed.