3 simpele tools om je eigen 3D creatie te ontwerpen

Je kan het zo gek niet verzinnen of je kan het in 3D printen. Hartstikke leuk maar er gaat wel wat denkwerk aan vooraf. Je hebt een ontwerp nodig. Gelukkig zijn er tools die je helpen jouw 3D print-droom waar te maken!
Je ontwerp, of bouwtekening, maak je in een digitaal .stl-bestand. Zo’n bestand kan gelezen worden door een 3D-printer die het laagje voor laagje op zal bouwen. Professionals grijpen naar AutoCAD (hier staat een prijslijstje) maar jij kan grijpen naar (bijna) gratis software, tools en apps zoals Doodle3D, 123D Catch en Tinkercad. Lukt het ontwerpen niet? Dan is Thingiverse iets voor jou!

Doodle3D

Een ontzettend leuke Kickstarter-funded start-up uit Utrecht die langzaamaan furore maken in de 3D print wereld. Je koopt voor 82 euro een Doodle 3D WiFi-Box met daarop de Doodle3D app. De app opent in elke browser. In je browser maak je een 2D sketch die je via een USB link met een 3D printer direct uit kan printen. Als je nog geen 3D printer thuis hebt staan wandel je met je box richting een Fablab om daar te printen. Als je iets meer wilt dan het maken van haarspeldjes en kerstboomversieringen scrol naar beneden!
Doodle3d-screenshot-draak

123D Catch

In Catch (pc software en een app in Google, Apple en Windows store) teken je niet zelf een ontwerp. Je maakt foto’s van een bestaand object die door de sofware worden omgezet in een 3D ontwerp. Je kan het ontwerp daarna nog aanpassen. Leuk om te doen (echt ongelooflijk hoe goed de software de foto’s omzet in een ontwerp) al moet je er wel even de tijd voor nemen.
Via 123Dapp.com kan je ook 123D Design downloaden, een gratis 3D creatie en ontwerp tool.

Tinkercad

Ontwerpen in Tinkercard voelt als werken in een enorme upgrade van Paint. Neem de tutorials door en je kan binnen no-time aan de slag. Ook hier ontwerp je je 3D design in je browser. Ontzettend leuk om mee te beginnen is de copy & tinder functie. Hiermee kan je door bouwen op een ontwerp van iemand anders, zoals deze Star Wars BB-8.
Capture BB8

Thingiverse

Lukt het ontwerpen niet zo goed? Dan is er altijd nog Thingiverse waar je ontwerpen van anderen gratis mag downloaden.
 
Lees ook: zo verander je in één klap al je online wachtwoorden 

Tell Us What You Think
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]