3 tips hoe om te gaan met mensen met een banaan in hun oor

De meeste mensen kennen wel de Sesamstraat-scène waarin Bert aan Ernie probeert duidelijk te maken dat hij de banaan uit z’n oor moet halen. [kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/_azDvJdRC2Y” width=”425″ height=”350″ wmode=”transparent” /]

De banaan is in mijn ogen een metafoor voor een mechanisme in ons dat ervoor zorg dat we datgene wat we niet willen of kunnen horen ook niet horen. Er zijn diverse soorten bananen en diverse manieren om hiermee om te gaan.

1. De arrogantie-banaan:
Ken je dat, dat je iemand nogal arrogant vindt en dat je dan de fout maakt dit te zeggen tegen diegene? Met ‘arrogantie’ bedoel ik een superieure houding, iemand die niet luistert naar wat je zegt, iemand die het structureel beter weet. Het enige wat er gebeurt is dat je diezelfde arrogante houding nog een keer over je uitgestort krijgt, als je pech hebt een paar tintjes erger omdat degene zich uiteráárd voelt aangetast in zijn of haar superieure gevoel, want wat jij zegt klopt vanzelfsprekend niet, dat zie je verkeerd. Mocht je een klein beetje allergisch zijn voor arrogantie dan is dit weer olie op jouw vuurtje, en zo blijf je bezig.

Mijn suggestie: gewoon negeren. Zowel je eigen allergie als het gedrag van die ander en als de situatie het toestaat is het misschien het handigst om niet meer in zee te gaan met die persoon. Je diegene voorstellen met een banaan in zijn of haar oor wil ook nog wel eens de angel uit de kwestie halen.

2. De ontkenning-banaan:
Je kent ze wel: mensen die in de ontkenning zijn over iets. Nee, niet jij– jij bent nergens over in ontkenning en je hebt al helemaal geen banaan in je oor, “Denial is a river in Egypt”. Die ander dus, die is in de ontkenning en jij ziet haarfijn wat die ander niet wil zien. Jij legt dit even uit en houdt de ander een spiegel voor. En nog eens. En nog eens, want het dringt niet meteen door. Begripvol…iets indringender…confronterend…spijkerhard…op het laatst weet je niet meer hoe je het die ander aan z’n verstand gepeuterd krijgt of in diens botte hersens kunt laten doordringen. Daar sta je dan met je goede bedoelingen.

Mijn suggestie: Laat het. Mensen zijn uitgerust met een ontkenningsmechanisme omdat dit een functie heeft, variërend van het leven wat gemakkelijker te behappen maken tot het leven überhaupt leefbaar te maken. Bij de meesten van ons leven diepe onzekerheden en angsten (niet bij jou, ik weet het- bij mij trouwens ook niet) en bepaalde filters (bananen, dus) helpen mensen hiermee om te gaan. Misschien heb je het zelf ook ervaren: als het lichtje aangaat, gaat het lichtje aan. Soms is dat door iets dat iemand jaren geleden tegen je zei, soms komt het voort uit je eigen bewustwording. Heel, heel soms dringt iets tot je door omdat iemand er op bleef hameren dus het is zeker geen wetmatigheid dat het geen zin heeft om het te benoemen als je een blinde vlek bij iemand ziet. Maar vaak kan je je de moeite besparen. Of hoef je er in elk geval niet op te gaan zitten wachten tot het eventueel effect sorteert. Daarnaast is het ook nog eens zo dat wat je in een ander ziet vaak met jezelf te maken heeft, maar dat is een heel ander verhaal. En als je het goed aanpakt kan je nog een hit scoren met je ontkenning, ook nog!

3. De blije banaan:
Sommige mensen zijn de hele tijd blij, optimistisch en vrolijk. Onuitstaanbaar volk, vind je ook niet? Laat ze in ’s hemelsnaam kappen met dat hypere gedoe, zijn ze manisch positief ofzo?

Mijn suggestie: Vraag of ze nog zo’n banaan hebben en neem er zelf ook één :-). Wat zeg je? Ik hoor je niet, want ik heb een banaan in m’n oor!
Banaan In Je Oor

Ken jij nog andere categorieën ‘bananen’ en heb je een tip hoe daarmee om te gaan? Laat dan een reactie achter.

– –
PS: Voor de fun heb ik een foto-pool gemaakt op Flickr- voeg hier je Banaan In Je Oor-foto’s toe en je hebt altijd een excuus!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

18 Comments

 • Kim
  Posted 22/06/2018 1:47 pm 0Likes

  Zelf probeer ik een gebakken banaan te negeren- Mijn zonnebank zus die in de ontkenning van de scheiding zit. Ik wil er voor haar zijn en dan zegt ze dat ze graag wil komen praten omdat ze zich rot voelt. Dus spreek ik af, ook mijn kostbare tijd. En dan komt ze met dr dochter en zegt; Ja, niets erover zeggen hoor want ze weet nog van niets! En gaat het weer over koetjes en kalfjes. Terwijl ze heeeel veel moet regelen omdat dr vent volgende maand een ander huis voor haar heeft geregeld. Owww ik krijg er zoń jeuk van dat ze ZELF niet haar dingen regelt en altijd in de eeuwige ontkenning zit!!

 • Hanneke
  Posted 21/09/2011 8:34 pm 0Likes

  Hallo! Ik vind dit een leuke tekst! Zelf heb ik nog een ontdekking gedaan: De ongeïnteresseerde-banaan. De banaan die het allemaal niet boeit en eromheenlult, of sterker nog je negeert. Als hij bij het onderwerp blijft interessert het em tog nix. Heeel irritant. En als het over jou gaat blijft hij maar doorzagen… Irritaaaaaant…

 • moore
  Posted 25/02/2008 11:11 pm 0Likes

  iemand merkte op: banaantje? Ligt eraan wat voor banaan… als het toch een banaan wordt dan maar een eco banaan..
  In Zweden ligt ook een mooie Banan. Helemaal naar Galliväre… en dat is ook weer een banaan….. (toch? zou Balkenende vragen.)

 • Roger
  Posted 25/02/2008 10:05 pm 0Likes

  Ik moest bij de titel van dit artikel eigenlijk denken aan een andere banaan!
  http://www.elektro.be/images/Reports/Jabra_BT500.jpg

  En dan bedoel ik niet de banaan links op de plank, maar echt die in haar oor! 😉

 • Anke
  Posted 25/02/2008 8:04 pm 0Likes

  Bizonder geniaal stukje.
  *Voel ineens levenslange frustratie verdwijnen*
  die hebben gewoon allemaal een banaan in hun oor!
  en ik ook!
  en dat geeft dan eigenlijk ook niet eens, is gewoon menselijk!
  *haalt opgelucht adem*

 • Patrick
  Posted 25/02/2008 1:01 pm 0Likes

  Wie niet horen wil, moet maar voelen…..

 • Clarissa
  Posted 25/02/2008 10:52 am 0Likes

  De gemaks-banaan

  Mensen die je niet horen omdat het ze beter uitkomt, bij het maken van afspraken. Soms komt het iemand goed uit om even niet gehoord te hebben dat jij geen tijd hebt, of dat er van hen ook iets verwacht wordt. Even snel zeggen wat ze van je willen, hup, banaan in het oor zodat en reactie neit gehoord wordt en de afspraak is wat hen betreft gemaakt Wanneer er dan later teruggekomen wordt op de gemaakte afspraak : “Dat zou jij toch doen?” “we hadden toch afgesproken dat het maandag af zou zijn?”

  Ik heb nog geen banaan-proof oplossing hiervoor. Het kan wel helpen afspraken per e-mail te bevestigen zodat daar later naar terugverwezen wordt, maar daarmee is het werk niet gedaan.

  Ik hou me aanbevolen voor suggesties!

  Wat betreft de blije-banaan:
  Als bedoeld wordt iemand die obstakels niet wil horen en door blijft praten over alle mogelijkheden en positieve kanten kun je simpelweg proberen te zeggen “Je luistert niet” . Waneer de reactie dan “maar…(verder geraas)…” is, blijf je steeds reageren met 1x rustig “Je luistert niet” totdat de persoon stilvalt en probeert te luisteren naar je bezwaren. Geef de blije banaan wel even de tijd om uit te razen tussendoor.

 • Jörgen
  Posted 11/02/2008 4:31 pm 0Likes

  Hoi,
  Als profesional in de geestelijke gezondheidszorg voel ik me verplicht een kleine aanvulling op de beschreven tips te geven.
  Zelf geef ik ook cursussen om mensen handvatten te geven hoe effectiever te communiceren.
  Betreft de eerste twee banaan in de oren mensen:
  Overschakelen op “actief luisteren” doet bij deze groep wonderen. Bij beide beschreven types komt het neer op een zwart wit stelling die niet draait om de inhoud maar over de betrekking van het gesprek.
  Actief luisteren is in deze als de ander zich blijft verzetten tegen je grens of tegen je nadrukkelijke wens en er dreigt een vervelende situatie te ontstaan, kun je soms heel goed veranderen van strategie door te vragen om uitleg: Je laat als het ware je eigen inzet tijdelijk los (mtea communiceren) en je probeert te begrijpen waarom de ander moeite met je opstelling blijft houden. Je doet dit door de techniek van actief luisteren toe te passen. Kort gezegd houdt actief luisteren in, dat je probeert te weten te komen wat de ander denkt/voelt. Dit doe je door o.a. door te vragen en te checken of je goed begrepen hebt wat de ander bedoelt. Door zo te luisteren laat je aan de ander merken dat je ook oor hebt voor diens kant van de zaak, ook al blijf je bij je standpunt. Soms draagt dit ertoe bij dat de ander het verzet opgeeft, bereidwilliger wordt (Je kunt deze manier eventueel beschouwen als een vorm van ‘meebewegen’, een techniek die ook in sommige vechtsporten heel gebruike¬lijk is). Ook geef je diegene ruimte om uit te leggen waarom hij/zij zich zo gedraagt. Misschien reageert iemand bijvoorbeeld kortaf omdat hij/zij zich ergert aan iets dat je doet.
  Wat betreft de blije banaan: misschien een tip deze persoon aan te spreken op zijn gedrag waaraan jij je irriteerd.
  Ik denk dat dit bruikbare handvatten zijn.

 • Marcel
  Posted 11/02/2008 9:22 am 0Likes

  @grimo1re: Ik werk in IT Projecten dus ik denk dat ik ook wel met een aardig niveau banaandragers ben omringt. Helaas zijn de banaandragers de mensen die wat te zeggen hebben in dit soort projecten. Het is dus nogal lastig om die te negeren. Ongetwijfeld dat negeren heel veel rust geeft maar er wordt dan ook geen voortgang geboekt.

  Ik bej met je eens dat Govert wel een oplossing geeft waar wat mee te doen is. Werkt heel goed zelfs. Maar ik lever commentaar op het artikel, en dat vind ik niks toevoegen.

 • Nietsje
  Posted 11/02/2008 12:30 am 0Likes

  Gezien het niveau van de tips hier zou ik zeggen: Banaantje?

 • grimo1re
  Posted 07/02/2008 1:40 pm 0Likes

  @Marcel: Ik heb wat bananen-dragers om mij heen op het werk. Maar beslissen om niet meer proberen een banaan uit het oor te peuteren en dat aspect gewoon te negeren geeft heel veel rust! Is wat mij betreft wel een goed advies. En Govert heeft voor de zandbak-banaan ook een goede oplossing gegeven!

 • Marcel
  Posted 07/02/2008 8:15 am 0Likes

  Ik vind het nogal makkelijk dat alle oplossingen neerkomen op ‘negeren’. In de echte wereld moet je wel met dit soort mensen samen werken en is negeren niet altijd (meestal) geen optie. Een beetje een non-artikel geschikt als ruimte vulling.

 • Govert Combée
  Posted 07/02/2008 12:16 am 0Likes

  We zijn nog de “Ik luister niet want we komen niet uit dezelfde zandbak-banaan”. Dit soort mensen heeft de eigenaardige eigenschap om iemand te negeren omdat het hen een worst zal zijn wat die persoon nou moet. Deze banaan komt men als student soms tegen in de vorm van medewerkers van de facilitaire dienst of docenten die helemaal zijn vastgeroest in hun vak. Of Managers en software verkoopers vis-avis de R&D of software afdeling.
  Deze mensen hun banaan zelf uit het oor pulken is meestal niet te doen (ze luisteren toch niet, tenzij er sancties of geld aan verbonden is).
  De tip: schakel iemand in van dezelfde klasse, die geen banaan in zijn oren heeft, en laat hem het werk voor je doen, of je introduceren.

 • Daan Kortenbach
  Posted 06/02/2008 11:12 pm 0Likes

  Ik geloof er niks van en heb ook geen banaan in mijn oor, toch? En trouwens, die zijn toch om de krokodillen weg te houden?

 • Martijn Engler
  Posted 06/02/2008 9:48 pm 0Likes

  Heb helaas geen banaan in de buurt en volgens mij alleen maar appels e.d. fruits op ’t moment. Zal toch even kijken…

 • kriskras
  Posted 06/02/2008 8:24 pm 0Likes

  Blije banaan:
  Het is niet zo dat ik nu echt happy wordt van de hele dag blij rondlopen, maar die mensen die zich juist daarom aan me ergeren: dát maakt mijn dag pas goed.

 • Tanja de Bie
  Posted 06/02/2008 2:42 pm 0Likes

  Ik blijk allergisch te zijn voor bananen… 🙂
  Maar mijn oor geloof ik niet, adding to the group asap.

 • Arnold
  Posted 06/02/2008 2:16 pm 0Likes

  Gewoon negeren mensen. Ik neem nog een banaan.

Comments are closed.