3-traps communicatieraket naar succes

We hebben allemaal zo onze voorkeuren voor een bepaalde communicatiestijl. Een bepaalde manier om de communicatie van anderen op te vangen, te interpreteren, aannames te doen en nog veel meer onhandige zaken die onze communicatie op hun kop zetten. Hoe spreek je mensen zo aan dat het bij ze aansluit? Hoe voorkomen we oeverloze discussies en zorg je dat wat je vertelt beklijft?

Kortom, hoe voorkom je een hoop gedoe en word je effectiever in wat je zegt en hoe je dat zegt? Je kunt niet in andermans hoofd kijken. En ook niet iedereen is bereid er een studie op na te houden om te weten hoe dat bij anderen werkt.

Er is een oplossing voor dit probleem: een strategie die altijd werkt! Probeer het niet iedereen individueel naar de spreekwoordelijke communicatiezin te maken. Ga je het iedereen stuk voor stuk naar de zin maken, dan werk je je rondom klem en verlies je geheid mensen onderweg. Je wilt een simpele, te onthouden en doeltreffende methode.

Stel je voor, je zit in een meeting. Al na een paar minuten valt je op dat een paar mensen verveeld om zich heen kijken. Anderen volgen met opgetrokken wenkbrauw of een norse uitdrukking nauwlettend je doen en laten. Zo’n meeting die kostbare tijd verslindt als een 3 jarige peuter een softijsje, vol met standpunten gelardeerd met weerstand en een toefje irritatie.

Het probleem is dat verschillende mensen verschillende communicatiebehoeften hebben. De één wil veel informatie, de ander wil direct aan de slag met sterke standpunten. Anderen willen geënthousiasmeerd worden en weer anderen hebben behoefte aan warme en aansluiting.

3-traps communicatieraket

Je hebt een generieke, gegarandeerd werkende strategie nodig. Een simpele methode die eenvoudig genoeg is om te onthouden en effectief genoeg om zijn werk te doen. Zodat je alle communicatiewensen aan tafel kunt inwilligen en je meer bereikt. De oplossing die altijd werkt: 3-traps communicatieraket. De raket kent drie stages, fases die je in de juiste volgorde afvuurt. Begin je met trap 2, dan komt de raket niet los van de grond. Eindig je met stap 1 dan wordt een ‘bumpy ride’.

Trap 1: Vertel kort wat je wilt bespreken
Daarmee bedien je de mensen die snel willen weten wat er gaat gebeuren en zo voor zichzelf controleren of deze meeting zinvol is. Krijgen ze niet binnen zéér afzienbare tijd te horen wat er gaat gebeuren, dan haken ze af.

Trap 2: Schets kort in beeldspraak wat je voor ogen hebt
Daarmee sluit je de mensen in je armen die behoefte hebben aan visualisatie en prikkeling. Deze mensen zijn nu bereid te wachten omdat ze in hun gedachten al bezig zijn met ordenen, ideeën opzetten, etc.

Trap 3: Vul je verhaal aan met feiten, krachtige voorbeelden en korte anekdotes
Trap 3 is voor de mensen die geduldig zijn en behoefte hebben aan aansluiting. Zij willen vooral weten hoe één en ander in zijn werk gaat.

De 3-traps communicatieraket voor succesvol communiceren is overal inzetbaar. Ongeacht de situatie is de basis het doel, mix die met een vleugje proces en rond af met een toefje warmte. Vergeet niet te vragen ‘of men klaar is voor de volgende stap‘ en succes wordt je deel.

De 3-traps communicatieraket in praktijk

Stel je voor je belegt een meeting over een nieuw product die je wilt leveren. De lancering van jouw raket ziet er dan als volgt uit.

“Welkom allemaal, in deze meeting wil ik graag met jullie bespreken hoe we ons nieuwe product ‘milkywash’ gaan promoten, wat daarvoor nodig is en welke acties we daarbij het beste kunnen uitvoeren. Ik wil dat doen in de vorm van een afgebakende brainstormsessie opgedeeld in de promotie, noodzakelijke activiteiten en de vorm van die activiteiten. Ik stel voor dat we steeds per onderdeel een flipover nemen en daar onze ideeën en gedachten op noteren. Later kan Marieke die uitwerken en rondsturen zodat we in de volgende meeting een klap kunnen geven op de besluiten. Op die manier zijn we in staat een raket te lanceren als we dat zouden willen! Is dat een zinvolle werkwijze? Mooi! Voordat we beginnen wil ik natuurlijk Anja van harte feliciteren met haar verjaardag en Gert met zijn inzichtelijke rapportage van afgelopen week. Anja van Harte, Gert bedankt! Zijn we er klaar om te beginnen?”

De 3-traps communicatieraket werkt snel en gegarandeerd. In een paar minuten leg je de basis voor een meeting met kop, staart en inhoud. Snel, simpel en effectief.

Michael SchulzeMichael Schulze is schrijver van het gratis eBook “Hoe versla je een gorilla?”. Daarnaast is hij mediator en helpt hij HR-managers en professionals van kleine en grote organisaties effectiever samenwerken. Op zijn website Adacta-mediation kun je meer over hem te weten komen. Ook is hij te volgen op Twitter.
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]