20 handige tips voor hikers

Waar ter wereld je ook gaat hiken, met deze tips word je onsterfelijk. Mocht er dan toch iets mis zijn gegaan dan kun je het met deze tips oplossen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Leer handigheidjes!

1) In en uit de knoop
Leer hoe je knopen moet leggen. Zo kun je makkelijk iets vastmaken, maar nog belangijker, je leert knopen die je ook weer los krijgt. Kijk en leer:

2) Daglicht meten
Leer hoe jij kunt schatten hoe lang het licht blijft. Gebruik hiervoor de zon en je handen. Het plaatje laat zien dat je per vinger ongeveer een kwartier licht hebt.

05-daglicht-bepalen_517x291

3) Ontdek waar het zuiden is
Op het noorderlijk halfrond: hou je horloge plat voor je en wijs met de KLEINE wijzer naar de zon. Het zuiden bevindt zich precies tussen de 12 en de kleine wijzer.

Op het zuidelijk halfrond: hou je horloge plat voor je en wijs met de 12 naar de zon. Het zuiden bevindt zich precies tussen de kleine wijzer en de 12.
Let op: je horloge moet op tijd staan. Een half uur verschil maakt al uit!

zuiden_517x291

4) Leer vuur te maken
We gaan er vanuit dat je een aansteker meeneemt tijdens het hiken. Toch is het handig leren vuur te maken zonder aansteker of lucifers. Ook moet je vuurtje vaak even op gang komen, wat goed werkt zijn kleine houtjes, papier of dennenappels. Bekijk de video en leer hoe je vuur maakt:

5) Plunder je toilettas
Met watjes en vaseline heb je een goede vuurstarter. Om daadwerkelijk vuur te krijgen kun je een condoom vullen met water voor een vergrootglas-effect. Handig!

Inpakken en wegwezen

6) Leer effectief inpakken
Als je meerdere dagen gaat lopen en je eten en slaapspullen meeneemt is het belangrijk goed in te pakken. De backpack is het verlengde van je lichaam, zorg er daarom voor dat je het zware dichtbij je heupen en rug pakt. Dan kun je het makkelijk tillen!

04-hiking_517x291

7) Maak of koop een waterdichte EHBO kit
Inclusief drukverband en rekverband. Neem ook alcoholdoekjes, pleisters, hechtpleisters, wondsnelverband, veiligheidsspelden, een pincet, een tekentang en een schaar mee.

8) Een reddingsdeken is handig!
Een reddingsdeken is niet alleen voor EHBO doeleinden. De zilveren kant boven houdt de warmte buiten je tent als het erg heet is en de gouden kant houdt je warm voor als het koud is. Je kunt het ook gebruiken als windscherm.

9) Vuilniszak mee
Een vuilniszak is een handige reisvriend. Je kunt er regenwater mee verzamelen, of hem als poncho gebruiken. Het houdt je spullen droog en je kunt er veel mee vervoeren.

Eten en drinken

10) Lekker smullen
Neem je eten mee? Doe dan wat kruiden in rietjes. Je neemt zo een stuk minder mee en kunt toch lekker eten.

01-eten-lifehack_517x291

11) Leer je omgeving kennen
Als je in de natuur loopt, kom je vaak eetbare planten, vruchten, noten en groenten tegen. Het scheelt eten meezeulen, maar zorg ervoor dat je weet wat je eet! Ken je de film Into the Wild nog?

12) Hang je eten hoog
Bewaar je eten nooit in je tent of slaapzak. Je bent niet de enige die dol is op lekkere hapjes en lepeltje lepeltje met een beer is niet zo fijn. En met een rat ook niet. En ook niet met mieren. Hang je eten hoog op!

spirit39

13) Neem genoeg water mee!
Niet alleen voor drinken, maar ook om dingen af te wassen.

14) Sneeuw of ijs eten
Is er geen water maar wel ijs of sneeuw? Als het geel is, kun je het beter niet eten. Wist je dat het veel calorieën kost om je lichaam weer op te warmen? Het is dus beter het eerst even te laten smelten of het zelfs op te warmen.

15) Van haring naar gasfornuis
Heb je eenmaal een vuurtje gemaakt en wil je iets opwarmen? Maak van 3 of 4 haringen een fornuisje. Heb je geen pan? Maak dan van aluminiumfolie een kommetje.

16) Water filteren
Weet hoe je water schoon krijgt. Dit kan met reinigingspillen, maar ook volgens deze methode

IMG_4828

Zorg voor waterdichtheid!

17) Geurloze plastic tas
Doe een grote plastic tas aan de binnenkant van jouw backpack. Zo is hij extra waterproof. Let wel op dat ook vocht niet van binnen naar buiten kan, dus als je een natte handdoek in je backpack doet gaat het extra stinken.

18) Gebruik waterproof-spray
Maak alles waterproof, zoals je tent, je jas of je schoenen. Met onderstaande methode ben je waterproof.

03-never-wet-afstootbaar_518x291

Deal met dieren

19) Ongedierte: de teek
Check regelmatig op teken en weet hoe je deze verwijdert.

1109-ZiektevanLyme-TekenVerwijderen-WoBo

20) Pick your battles
Weet wanneer je moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Ontdek welke dieren giftig en gevaarlijk zijn voordat je de dichte jungle in gaat. Al eerder vernoemd zijn de plantensoorten, mocht je van plan zijn uit de natuur te eten.

Bron: Pinterest en Kilroyworld

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • patrick
    Posted 22/12/2015 8:40 pm 0Likes

    Ehm, plaatje 2 behoeft nog wel wat uitleg. Tenminste wel voor deze simpele ziel….

Leave a comment

[wpterms id="3193"]