Zinnig nadenken over een héél jaar

De jaarwisseling komt er weer aan en dan vraag ik me af wat ik zou willen in 2008. Maar hoe doe je dat? Zinnig nadenken over een heel jaar? Als het al niet lukt om een perfecte planning te maken voor de dingen die je vandaag gaat doen, hoe kun je dan verwachten dat je een goed plan kunt maken voor een heel jaar?

Waar wil je naartoe?

Bij het nadenken over langere periodes gaat het volgens mij vooral om de richting waar je naartoe wilt. De windstreek zo je wilt, of de kompasrichting. Waar wijst de kompasnaald van jouw leven en werk naartoe?

Voor sommige mensen en sommige doelen werkt het om dat heel concreet op te schrijven: over een jaar wil ik dit en dat bereikt hebben. Targets. Deadlines. Piketpaaltjes. Hoeveel omzet precies?

Voor mijzelf werkt het vaak handiger om een globale richting aan te geven. Of ik nou een paar euro meer of minder bij elkaar werk kan mij niet echt motiveren. Het gaat veel meer om de zin van de dingen die ik doe – en dat is in veel gevallen minder meetbaar, omdat het met het eb en vloed van het leven meegaat.

Het hangt er dus vanaf wat jou motiveert en wat voor jou goed werkt. Dat geldt sowieso bij alles: hoe dichter het bij jouzelf aansluit en bij jouw persoonlijkheid, hoe meer effect je zult behalen.

Zelf wil ik ongeveer een idee hebben over welke kant ik uitwerk. Mocht ik nu besluiten dat de uitkomst van die richting me niet aanstaat, dan kom ik daar liever nu — al nadenkend — achter, dan dat ik dat pas begin 2009 merk.

Kies een goede ‘hoogte’ om na te denken

Binnen Getting Things Done gebruiken we het concept van ‘hoogte’ boven de start- en landingsbaan. Op de runway (0 voet) gaat het om telefoontjes, e-mails, afspraken. Een laag daarboven (10.000 voet) denken we na over projecten.

De lagen daarboven (20.000 – 40.000 voet) komen al meer in de buurt van een helicopterview: wat zijn je rollen en verantwoordelijkheden? Waar wil je zijn over 1,5 jaar of 5 jaar?

Als je zo hoog boven de grond hangt, zie je niet meer elk afzonderlijk grassprietje. Het gaat meer over de grove lijn, een schetsmatige aanpak. Zo ook bij het nadenken over een heel jaar. Het gaat niet om alle details, wel om de globale invulling.

Checklijsten en vragen

Checklijsten kunnen erg helpen bij het nadenken over het nieuwe jaar. Welke rollen en verantwoordelijkheden had je in 2007? En wat betekent dat voor het nieuwe jaar? Je kunt bijvoorbeeld voor elke rol nadenken over wat je wilt leren, doen, bereiken zo meteen in 2008.

 • Partner
 • Moeder / Vader
 • Familielid
 • Vriend(in)
 • Werknemer
 • Werkgever

Voor elke rol kun je jezelf ook vragen stellen:

 1. Wat wil ik leren in 2008?
 2. Waar wil ik groeien in 2008?
 3. Wie wil ik helpen in 2008?
 4. Wat wil ik bereiken in 2008?
 5. Wat wil ik niet meer doen in 2008?
 6. Welke angst wil ik afleren in 2008?
 7. …?

Ofwel: “Wat is jouw Gewenste Uitkomst voor 2008?”

Doe eens gek

En wat nou als alles eens heel anders gaat lopen, dan je nu verwacht? Als het niet weer zo’n saai jaar wordt, maar een heel bijzonder jaar, waarin je wildste dromen uitkomen? Als opeens alles lukt? Hoe zou je leven er dan uitzien begin 2009?

Wordt 2008 het jaar waarin je je inbox onder controle gaat krijgen? Elke dag minimaal één keer een lege inbox? Of het jaar waarin je opeens continue je prioriteiten op een rijtje hebt? Je hoofd leeg? Of een compleet beeld van wie je bent en wat je wilt worden? Ik ben benieuwd.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

 • Marleen
  Posted 02/01/2008 10:16 am 0Likes

  Ik heb op aanraden van een collega de best year yet (BYY) methode gebruikt. Volgens mij is dat een prachtaanvulling op GTD. BYY bestaat uit 10 vragen die je in ongeveer 3 uur beantwoord, en er wordt ook uitgegaan van de verschillende rollen die je hebt en het vinden van een evenwicht daarin. De vragen geven mij meer houvast dan Taco’s tips in deze post – en ik heb nu niet alleen doelen, maar ook richtlijnen en een nieuw paradigma voor mezelf opgesteld. Voor de uitvoering is BYY dan weer iets minder sterk, en gebruik ik (sinds begin december) GTD wat op de runway veel sterker is.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 02/01/2008 8:26 am 0Likes

  @Robert,

  Ik zie soms wel en soms geen Google ads naast artikelen op Lifehacking.nl, maar Google bepaalt op basis van de trefwoorden die zijn opgegeven door de adverteerder en de woorden op een pagina zelf welke advertenties waar worden geplaatst.

  Als je het naadje van de kous wilt weten over hoe dat gaat, kun je het beste zelf even Googlen op Adwords en Adsense.

  Groeten,
  Taco

 • Robert Burgers
  Posted 01/01/2008 4:16 pm 0Likes

  Waarom staat er een link naar “Wie is Jezus” bij de Google ads?

 • Bart
  Posted 27/12/2007 12:42 pm 0Likes

  […] Op Lifehacking.nl staat een artikel dat kan helpen bij het opstellen van nieuwjaarsvoornemens […]

 • Robbie Veldwijk
  Posted 16/12/2007 5:15 pm 0Likes

  Nou eens gaan kijken dan de komende dag.

 • Jurrien
  Posted 16/12/2007 12:26 pm 0Likes

  Taco,

  Goede timing. Dank voor het benodigde zetje om een en ander weer eens op een rij te zetten.

 • Ron
  Posted 16/12/2007 10:15 am 0Likes

  Stof tot nadenken Taco! Ik ga er maar eens rustig voor zitten de komende dagen. Hopelijk doen mijn lezers dat op http://ronsrace.nl ook.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 16/12/2007 9:24 am 0Likes

  Hoi Sanne, leuk dat je er plezier van hebt. Heel graag gedaan. Dit soort nadenk- en mijmerwerk mag ik zelf ook altijd graag doen.

  En Alwin, tja, wat moet je anders met kerst. Kalkoen eten is ook niet alles… 🙂

 • Sanne Roemen
  Posted 15/12/2007 10:01 pm 0Likes

  Fijne zaterdagavondklus Taco, zit met printje, pen en schrift op de bank. DANK voor de inspiratie.

 • Alwin
  Posted 15/12/2007 4:36 pm 0Likes

  Zo, we krijgen het inderdaad nog druk met de kerst 🙂 Zo heb ik er eigenlijk nog nooit bij stil gestaan. Het is zoiets als 2008 plannen…

Leave a comment

[wpterms id="3193"]