4 Simpele tips om van je telefoonverslaving af te komen

Ken jij mensen die continu op hun mobiele telefoon kijken? Misschien zit je net in een goed gesprek, de andere persoon pakt zijn/haar mobieltje en opeens: “verbinding verbroken!” Het goede gesprek is opeens verdwenen, terwijl dat berichtje helemaal niet belangrijk was. Of misschien ben je zelf stiekem een beetje “verslaafd” aan je mobiele telefoon. Je wilt wel minderen, maar je weet niet zo goed hoe je dat kunt doen. Gelukkig zijn er simpele manieren om je telefoonverslaving wat terug te dringen. In dit artikel ontdek je 4 verschillende tips die je direct kunt gaan toepassen. Lees ook: 15 lifehacks die je niet wil uitproberen.

 

Van je telefoonverslaving afkomen

 

Ken je mensen met een telefoonverslaving? Stuur deze video of dit artikel dan eens naar ze door.  

1) Zet je mobieltje uit

Zet je mobiele telefoon op sommige momenten eens helemaal uit. Hierdoor kijk je er niet voortdurend op en tegelijkertijd laat je jezelf niet afleiden van belangrijke taken.

Terwijl ik deze tekst voor je schrijf staat mijn telefoon op vliegtuigstand. Zo kan ik deze tekst snel afronden en kan ik vervolgens door met mijn andere taken. Probeer dit ook eens!

 

2) Laat je mobieltje thuis

Laat je telefoon eens thuis liggen als je even kort de deur uit gaat. De kans is groot dat je hierdoor de wereld meer gaat ervaren, meer verbinding maakt met anderen om je heen en eindelijk eens tijd hebt om na te denken.

Regelmatig ga ik, samen met mijn vriendin, naar de Bagels & Beans in Utrecht voor een cappuccino en een bagel. Ik heb gemerkt dat, wanneer mijn telefoon thuis ligt, de gesprekken veel beter zijn en we meer verbinding hebben. Geweldig voor onze relatie!

 

3) Neem hem NOOIT direct op

Wil je echt van je verslaving afkomen? Maak er dan een gewoonte van om je telefoon NOOIT direct op te nemen als er een berichtje binnen komt.

Wanneer je dit wel doet wordt er een directe verbinding in je hersenen gemaakt tussen het trillen van je telefoon en het bekijken van het bericht.

Je hersenen zijn dan ingesteld om dit automatisch te doen en vervolgens is het moeilijk om hier vanaf te komen.

Tel de volgende keer dat je telefoon trilt dus eerst even tot 10. Maak vervolgend een bewuste keuze om het bericht te bekijken of om eerst je taak af te ronden.

 

4) Een goed begin van je dag

Het begin van de dag is ervoor om even wakker te worden en om een goede fundering neer te zetten voor de rest van de dag. Misschien wil je kort even sporten, iets gezonds eten, mediteren of wat yoga oefeningen doen.

In de ochtend is het belangrijk om te bepalen wat je die dat wilt gaan doen, wat je doelen zijn en welke taken je wilt afronden. Met andere woorden, je wilt de controle nemen over je dag.

Het bekijken van je telefoon in de ochtend is daarom het slechtste wat je kunt doen!

Wanneer je ‘s ochtends direct op je telefoon kijkt, dan geef je die controle direct uit handen. Je gaat namelijk reageren op allerlei dingen. Dit kunnen emails zijn, vragen via social media, etc. Misschien reageer je niet eens bewust, maar je gedachten spenderen er zeker aandacht aan en dus geef je het energie.

Begin je dag dus goed en kijk de eerste 30, 60 of 90 minuten niet op je mobiele telefoon.

 

Meer ontdekken?

Wil je meer leren en ontdekken om productiever te gaan werken of ondernemen? Laten we dan eens kennismaken? Binnenkort geef ik een online training over “productief ondernemen”. Aanmelden is gratis. Kom je ook? Klik hier voor meer informatie.

 

Tell Us What You Think
2Te gek2Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

 • Tina
  Posted 29/08/2017 5:21 pm 0Likes

  Geweldige lifehacks! Nummer 3 is praktisch onmogelijk de eerste dagen. Het is een hele opluchting als je eenmaal van je ‘verslaving’ af bent, wat het eigenlijk ook wel is bij veel mensen. Constant dat gevoel dat het iets belangrijks is..

 • AnnemArie
  Posted 07/04/2017 10:37 am 0Likes

  Top! Super handige tips! Ga ik wat mee doen. Ik krijg namelijk steeds meer een hekel aan mijn mobiel en altijd maar bereikbaar ‘moeten’ zijn.

 • Jelle
  Posted 23/02/2015 5:49 pm 0Likes

  Hallo Anton,

  Ik heb hier persoonlijk geen ervaring mee, maar ik zou starten AL je push-berichten uit te zetten.

  Daarnaast zou ik me afvragen: “wat is de reden dat ik dit zo vaak doe”?

  Wanneer je daar achter bent kun je een nieuw ritueel integreren. Misschien direct handig om “The Power of Habit” te lezen.

  Groet,
  Jelle

 • Anton
  Posted 21/02/2015 9:58 pm 0Likes

  Hallo Jelle,

  heb je ervaring met het dwangmatig openen van de telefoon en even wat apps openen (linkedin, fb, twitter, mail) en dan weer sluiten?
  Aan de hand van push-berichten weet je dat er geen persoonlijk nieuws is op deze apps, maar toch wordt de telefoon elk half uur geopend.
  Hoe kan je dit tegengaan?

 • Marlies
  Posted 15/02/2015 12:18 pm 0Likes

  Wat een prettige, eenvoudige tips! Ik heb sinds 2 maanden geen Facebook meer op mijn mobiel (wel op Ipad en die laat ik thuis). Helpt mij heel erg!

 • Jelle Schuitemaker
  Posted 10/02/2015 7:25 pm 0Likes

  Hallo Jelle,

  Zelf gebruik ik de functie “niet storen” op mijn Iphone. Zo komen de berichten wel binnen, maar gaat de telefoon niet af of trilt hij niet, waardoor je niet afgeleid wordt.

  Er is een instelling dat b.v. alleen berichten van je favoriete contactpersonen (of je baas of die belangrijke klant) niet geblokt worden. Ook is er een instelling dat wanneer je 2x binnen 3 minuten gebeld wordt, dat het bericht als “belangrijk” gezien wordt en je telefoon wel afgaat. Zelf gebruik ik de functie altijd tijdens eetmomenten, vergaderingen en wanneer ik slaap.

  Dus mocht je de telefoon niet uit (of op vliegtuigstand) kunnen/mogen/willen zetten is dit een manier om minder afgeleid te worden en meer verbinding te maken met de wereld om je heen.

  • Jelle
   Posted 10/02/2015 8:01 pm 0Likes

   Hallo Jelle,

   Bedankt voor je nuttige toevoeging.

   Persoonlijk gebruik ik de “niet storen” functie nooit, maar ik zie de waarde er wel van in.

   Misschien eens tijd om het te testen 🙂

Leave a comment

[wpterms id="3193"]