De 5 beste tips om beter te onderhandelen

Hoe haal je het meeste uit een onderhandeling? Door je te verdiepen in de belangen van de ander alsof je leven er van afhangt! We zetten vijf tips op een rijtje om beter te onderhandelen. Lees ook: Renovaties die de waarde van je huis kunnen verminderen.

1. Verdiep je in de belangen van de ander

Zorg dat je precies snapt wat die ander belangrijk vindt en waar hij of zij voor gaat. Waar hij wakker van ligt en waar hij blij van wordt. Dat moet je allemaal weten. Dit doe je door te luisteren, vragen te stellen, te observeren, nog meer vragen te stellen, weer te luisteren.

2. Stel randvoorwaarden op over hoe je het gesprek met elkaar aan gaat

Bepaal hoe lang het proces ongeveer moet gaan duren, wie er bij betrokken zijn en wie niet. Stel dat het vastloopt, bij wie ga je dan hulp vragen? Leg het vast, voordat je de onderhandeling induikt.

3: Sla paaltjes

Zorg ervoor dat je alles waar je het al over eens bent, hebt vastlegt. Zo benadruk je elkaars gemeenschappelijke belangen.

4. Zorg dat je aan het einde van de onderhandelingen weer honderd procent blij met elkaar bent.

Je komt in lastige situaties tijdens de onderhandeling. Dit wringt en het doet pijn wanneer je niet helemaal krijgt wat je wil. Zorg ervoor dat je de emotie van dat moment aan de kant kan zetten. Zodat aan het eind van je onderhandeling de relatie weer positief is. Je gaat ervoor zorgen dat die ander blij met je is. Maak een grap of geef een compliment. Dit om ervoor te zorgen dat je relatie op persoonlijk vlak weer helemaal goed is.

5. Gedoseerd uitruilen

In onderhandelingen gaat het altijd over ruilen. Wat geef ik weg en wat krijg ik terug. Probeer eerst zaken uit te ruilen die niet zo belangrijk voor je zijn, tegen zaken die wel belangrijk voor jou zijn. Dus in de vorm van “stel dat ik dit, dan doe jij dat..”

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]