5 gezonde dingen die je met matcha thee kunt maken

Matcha thee is helemaal ‘in’ vanwege het hoge superfood-gehalte van dit product. Je kunt er uiteraard gewoon thee mee zetten, maar er zijn een heleboel andere dingen waarin het verwerkt kan worden.

Wat is het?

Matcha is een groene thee uit Japan die in poedervorm verkrijgbaar is. Het drankje is razend populair aan het worden omdat het zeer rijk is aan aminozuren, vitaminen en mineralen. En het bevat natuurlijk cafeïne.

Matcha thee wordt opgeklopt met water, met een temperatuur tussen de 60 en 70 graden Celsius. Bij een te hoge temperatuur werken een aantal actieve bestanddelen minder goed en verliest de thee dus een aantal heilzame eigenschappen. Je kunt het echter wel in recepten gebruiken waarbij het verhit wordt, het is dan nog altijd gezond, maar dus minder effectief.

Matcha heeft invloed op de stofwisseling, waardoor je lichaam meer calorieën verbrand worden. Het kan je dus helpen om af te vallen.

Matcha poeder is felgroen van kleur en kan in warm of koud water worden opgelost.
Het poeder is felgroen van kleur en kan in warm of koud water worden opgelost.

Let op: Matcha is sowieso al een beetje bitter, maar als je langer dan 30 seconden opklopt wordt het drankje wel heel erg bitter.

Smoothies

Matcha poeder kan ook met koud water vermengd worden. Daarom is het uitermate geschikt om in een gezonde smoothie te verwerken. Smoothies zijn vaak toch al aan de zoete kant, dus een bittertje kan het eindresultaat wat beter in balans brengen.

Ontbijtgranen

Even een gezonde opkikker nodig ’s ochtends? Roer een beetje matcha poeder door een paar eetlepels yoghurt en voeg dit toe aan je ontbijtgranen.

Marinades

Kip is erg lekker met matcha. Voor een frisse marinade voor 4 kipfilets:

Meng een halve theelepel poeder met een eetlepel gemalen citroengras, twee eetlepels geraspte limoenschil, twee eetlepels geraspte verse gember, twee eetlepels verse mintbladeren, een theelepel lichte bruine suiker, en een halve theelepel zout.

Laat de kipfilets twee uur in de koelkast marineren. Even aan beide kanten aanbraden in de pan en bak ze daarna gaar in de oven op een temperatuur van 180 graden.

Pannenkoeken

Laten we de boel eens lekker verhollandsen door de matcha door het pannenkoekbeslag te doen. Maak je beslag zoals je dat altijd doet, gebruik het liefst volkoren omdat dat veel vezels bevat en dus gezonder is.

Houd ongeveer twee eetlepels matcha poeder per hoeveelheid beslag voor 12 pannenkoeken aan. Let op dat je niet te veel toevoegt, anders kunnen de pannenkoeken bitter worden. Je kunt ook een beetje extra suiker aan het beslag toevoegen om het bittertje een beetje te nivelleren. Matcha pannenkoeken zijn erg lekker met witte chocolade!

Het kan een goed idee zijn om even de hoeveelheden uit te proberen door met weinig matcha te beginnen en steeds wat extra toe te voegen en telkens tussendoor een klein beetje beslag te bakken.

Cocktails

Okay, in zijn geheel misschien niet echt gezond, maar hiermee krijg je wel op een lekkere en leuke manier heilzame matcha binnen.

Wat je nodig hebt is ijsklontjes, een halve theelepel matcha poeder, twee theelepels rietsuiker of lichte agavesiroop, 80 milliliter vodka en een scheutje appelsap.

Voeg 3 eetlepels water toe aan het poeder en de suiker of siroop en zorg dat je het goed mengt. Giet het mengsel in een shaker vol met ijsklontjes en voeg de vodka en een scheutje appelsap toe. Vervolgens moet je 30 seconden goed schudden. Giet het drankje in een cocktailglas en klaar is Kees!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]