5 manieren om sneller teksten te schrijven

watchabbrev.pngWe schrijven allemaal dagelijks teksten op een computer. Of het nu emails zijn, offertes, brieven of je bent bezig met een boek.Het meest vervelende is om repeterende teksten steeds te moeten typen of te moeten knippen en plakken uit eerdere berichten. Gelukkig zijn er kleine applicaties waarmee je snel en eenvoudig blokken tekst kunt automatiseren. Of het nu om je signature gaat of een helptekst die naar meerdere ontvangers moet. Heb je zelf een goede tip die er niet bij staat? De reactiepanelen staan open voor je.

Autohotkey

Autohotkey (Windows, gratis) is niet direct het meest visueel vriendelijke programma. Maar als je de programmeertaal en de macro’s eenmaal doorhebt, kun je zelf erg snel blokken tekst aan een afkorting of een toetscombinatie koppelen. Zo zorgt de code

::mvg::Met vriendelijke groet

er voor dat elke keer als je de tekst mvg intypt, deze automatisch wordt gewijzigd in “Met vriendelijke groet”. Je begrijpt dat je dit enorm kunt uitbreiden.

Textexpander

Textexpander (Mac, $29,95) is een Mac applicatie om veelgebruikte stukken tekst makkelijk te typen. Daarnaast biedt TextExpander ook Snippetgroups voor HTML en CSS code aan.

Fingertips

In Fingertips (Windows, gratis) zit de optie om Fingertype aan te zetten. Hiermee kun je direct brokken tekst afkorten en sneller in je document plakken. Taco Oosterkamp heeft een fraaie handleiding geschreven waarin je stap voor stap leert je afkortingen te maken.

Typeitin

Met Typeitin (Windows, $19,95) werk je niet direct met afkortingen maar met buttons. Achter deze buttons zitten de meestgebruikte stukken tekst. Dit kunnen ook weer emailhandtekeningen, formuliervelden en wachtwoorden zijn. De Pro-versie biedt de mogelijkheid om teksten over een netwerk met elkaar te delen.

Activewords

Naast tekstvervanging kan Activewords (Windows, $50,00) nog zoveel meer. De rijke scripttaal zorgt er voor dat je de taken op je Windows PC sneller en efficiënter kunt doen. De tekstvervanging werkt prima in alle programma’s. Het opnemen en opslaan van tekstblokken gaat sneller en intuïtiever dan met Autohotkey, maar de prijs is er ook naar. Activewords kun je wel 60 dagen geheel kosteloos uitproberen.

Gebruik je zelf een ander programma op Windows, Mac of Linux? Of op je mobiel? Wat zijn jouw favoriete tekstvervangings-afkortingen? We zijn benieuwd, laat het ons weten in de reacties!

(Foto: Watchreport)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

20 Comments

 • Niels
  Posted 05/07/2019 11:16 am 0Likes
 • Annemiek
  Posted 27/10/2008 1:33 pm 0Likes

  Een goed gratis alternatief voor de Mac is RapidoWrite. Het is hetzelfde als TextExpander, maar dan gratis.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 23/10/2008 9:41 pm 0Likes

  @Verbal Jam: Er is wel software a la SlideIT en Thumbkey (zie http://www.gizmosforgeeks.com/2008/04/05/type-faster-on-a-mobile-using-slideit-andor-thumbkey/) maar iets vergelijkbaars als bovenstaande ben ik nog niet echt tegengekomen…

 • Verbal Jam
  Posted 23/10/2008 9:34 pm 0Likes

  Dit is nu juist het soort programma’s dat voor pda’s en telefoons etc geschikt zou moeten worden gemaakt. Want op de gewone pc type ik tien vingers blind, maar op mijn mobieltje is en altijd maar klungelen.
  Of zijn die programma’s er al in mobiele versie?

 • james
  Posted 23/10/2008 1:21 pm 0Likes

  iemand ooit van het Dvorak toetsenbord gehoord? Veel sneller dan de qwerty typesetting maar je moet je even de tijd nemen om t te leren.

 • patrick
  Posted 14/10/2008 2:22 pm 0Likes

  Flashpaste lite
  Is een veelvuldig gebruikt programma.
  Te download via de link: http://flashpaste.com/

 • Rozemarijn
  Posted 01/10/2008 11:28 pm 0Likes

  @frank waarom niet op je werk pleiten voor de implementatie van zo’n programma??? (in vele gevallen een simpel te downloaden progje die zeer gebruikersvriendelijk is) Overtuig je collega’s door ze te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Een mooie stap naar slimmer en effectiever werken voor het hele kantoor.

 • AHA
  Posted 01/10/2008 8:26 am 0Likes

  Nadeel van de methode van Sara is dat als je een typfoutje maakt in hsji (daar ga je al!) dit gewoon in je tekst blijft staan. Bij een textexpander achtig programma verandert dit en zie je dat ook gelijk en kun je corrigeren.
  Het zou erg leuk zijn als er een open source programma zou zijn dat op alle platformen (Win Mac Linux) werkt.

 • sara
  Posted 28/09/2008 8:08 pm 0Likes

  ps
  al die afkortingen moet je wel éénmalig invoeren. en als je er bijvoorbeeld thuis én op kantoor gebruik van wilt maken, kun je dit .acl-bestand naar je andere werkplek mailen.

 • sara
  Posted 28/09/2008 8:05 pm 0Likes

  ik zwéér bij de autocorrectiefunctie van word (werkt ook in excel etc.):
  vd = van de
  ih = in het
  mss = misschien
  mog = mogelijk
  mogh = mogelijkheid
  moghn = mogelijkheden
  ws = waarschijnlijk
  hsij = hierbij stuur ik je
  ihkv = in het kader van
  iig = in ieder geval
  zijn enkele voorbeelden. maar ook project- en afdelingsnamen: voor alles en alles gebruik ik afkortingen (afkn). e-mails typ ik dan wel in word, maar ach, met ctrl-c, alt-tab en ctrl-v is ook dat snel geregeld.

 • Ellennnn
  Posted 28/09/2008 7:33 pm 0Likes

  Je vergeet de allerbelangrijkste manier: leer jezelf blind typen met tien vingers! Daar zijn vele leuke spelletjes voor te downloaden. Als je even doorzet leer je jezelf binnen een week goed typen en daar heb je vervolgens jarenlang voordeel van, op elk type computer dat je gebruikt…. het schijnt zelfs voor Windows-computers te werken 🙂

 • Robert
  Posted 28/09/2008 1:50 pm 0Likes

  He hoi, ik gebruik met veel tevredenheid Speed Typing, heerlijk!

 • Esger
  Posted 28/09/2008 1:00 am 0Likes

  Ik gebruik LetMeType (Windows only 🙁 maar het werkt ook in (bijna) alle programma’s en het leert vanzelf welke teksten je gebruikt.
  Je kunt het ook leren wachtwoorden niet te automatisch aan te vullen, voor als anderen je computer ook gebruiken.
  Kun je hier gratis downloaden: http://www.clasohm.com/lmt/en/

 • Martijn Aslander
  Posted 27/09/2008 1:13 pm 0Likes

  Voor mij een van de belangrijkste hacks.. Bij elke lezing demo ik Textexpander en elke keer vallen mensen van hun stoel…

  Hele routebeschrijvingen inclusief linkjes, en plattegronden tover ik in miliseconden op het scherm…

  Als kantoorwerkend Nederland dit soort programma’s zou gebruiken zouden we een flinke stap vooruit kunnen doen. Moet je eens nagaan hoeveel repeterende tekst er overdag gemaakt wordt. Hoevaak wil je een heel telefoonnummer (je eigen) typen? Of je postadres of ga zo maar door…?

 • Frank
  Posted 27/09/2008 12:10 pm 0Likes

  Vanwege de beveiliging op veel kantoor-pc’s is het vaak niet mogelijk om ‘afwijkende software’ te installeren. Een oplossing zou kunnen zijn om de software op een USB stick te installeren. Werken de genoemde programma’s ook vanaf USB?

 • Jan vdP
  Posted 27/09/2008 8:45 am 0Likes

  Mijn eerste gedachte was: gebruik gewoon de Autocorrectie functie in de tekstverwerker. Maar ik begrijp nu dat deze tools voor alle applicaties werken. Browser, teksteditor, Mail, iCal etc.

  Handig! Dank.

Comments are closed.