5 Stappen voor een Effectievere Ochtendroutine

Wat doe jij zodra je je bed uitstapt? Met een effectieve ochtendroutine begin je je dag goed en zul je de rest van de dag productiever zijn!Een ochtendroutine is een verzameling van handelingen die iedere ochtend worden uitgevoerd. Ieder mens heeft zijn eigen routine. Sommige mensen beginnen met koffie, eten na het koffie zetten hun ontbijt en springen vervolgens hun auto in. Andere mensen blijven te lang in bed liggen, hebben geen tijd meer voor hun ontbijt en “stressen” hun weg naar de auto.

Er is een verschil tussen mensen die de ochtend door “stressen”, en mensen die hun ochtend bewust inrichten. Ik hoor bij de tweede groep mensen. In dit artikel wil ik mijn persoonlijke ochtendroutine met jullie delen. Mijn ochtendroutine bestaat uit een aantal stappen met als doel om voor mijn lichaam te zorgen, mijn taken voor de dag op een rijtje te krijgen en mijn dag te beginnen volgens de “Carpe Diem” gedachte.


Stap 1: Sta direct op als het alarm van je wekker afgaat.
Ik ken genoeg mensen die meerdere keren op de “snooze button” drukken, voordat ze hun bed uitkomen. De extra minuten slaap zorgen niet voor een opgewekter effect en waarom zou je het beginnen van je dag vertragen?

Stap 2: Drink een groot glas water.
Je lichaam heeft de hele nacht geen water gehad en is dus licht uitgedroogd. Bovendien zorgt het drinken van een glas water na het opstaan voor een verhoging van je stofwisseling. Een kleine tip: hoe kouder het water, des te beter!

Stap 3: Eet je ontbijt.
“Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”. Iedereen kent deze uitdrukking, maar de werkende Nederlander slaat toch vaak zijn ontbijt over. Niet doen! Een goed ontbijt zorgt voor energie, zowel voor lichaam als geest. Een goed ontbijt verbetert dus ook je mentale prestaties! Te weinig tijd voor een uitgebreid ontbijt? In dit artikel bied ik een simpele oplossing.

Stap 4: Bekijk je TO-DO lijst.
Wat zijn je belangrijkste taken van de dag? Selecteer de belangrijkste taak en zorg dat je hier prioriteit aan stelt. Voor meer tips over time management en productiviteit verbetering, bekijk deze artikelen.

Stap 5: Memento Mori.
Iedereen kent de “Carpe Diem” gedachte, maar hoeveel mensen maken ook écht het beste van hun dag, elke dag? Ik wil graag een aanvulling geven op de “Carpe Diem” gedachte aan de hand van een andere filosofische uitdrukking: Memento Mori. Dit is Latijns voor: “Denk aan je sterfelijkheid”.

Om deze filosofische uitdrukking praktisch te maken, heb je dit document nodig. Het is één A4’tje met 80 verticale blokjes en 52 horizontale blokjes. De verticale blokjes stellen jaren voor, de horizontale blokjes weken.

Hoe kun je dit document gebruiken?
1) Zet je geboortedatum boven in het document. Vul vervolgens alle vakjes tot aan deze week in. Kijk nu hoeveel vakjes er ingevuld zijn ten opzichte van de niet-ingevulde vakjes. Wat voel je?

2) Vul dit document elke week in. Ik geef de voorkeur aan maandag, omdat het de eerste dag van de werkweek is. De bewustwording aan het begin van de week zal zorgen voor een enorme drang om iets van je week (leven) te maken.

Deze bovenstaande stappen werken voor mij, maar ik ben ook erg geïnteresseerd naar jullie invulling! Hoe ziet jouw ochtend eruit? Wat zijn jouw “hacks” om productiever de dag te beginnen? Laat een berichtje voor me achter.

Dit artikel is geschreven door Michael Kramer. Michael Kramer studeert Business Administration aan de VU in Amsterdam. Hij is te vinden op Twitter en schrijft over business, lifestyle design, fitness en voeding op zijn eigen blog.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

20 Comments

 • Nick
  Posted 18/09/2012 1:38 pm 0Likes

  Ik behoor ook tot de tweede groep. Dit is inderdaad voor mij ook de ideale manier om de dag te beginnen. Op tijd uit bed en de tijd nemen om op te starten en mijn routine af te werken. Geen gehaast maar effectief gebruik maken van je tijd!

 • Lina
  Posted 10/09/2012 10:50 am 0Likes

  Ik ben benieuwd naar het artikel waar je in stap 3 naar verwijst, waarin een simpele oplossing zou staan voor wanneer je geen tijd hebt voor een uitgebreid ontbijt. De link lijkt niet goed te werken, en met googlen kan ik het artikel ook niet vinden. Zou je me willen laten weten waar ik het kan vinden?

  • Michael Kramer
   Posted 11/09/2012 1:56 pm 0Likes

   Beste Lina,

   De link refereerde naar mijn oude blog. Deze heb ik verwijderd.
   Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar mijn nieuwe website: http://www.onlineprecision.nl – hier zal vanaf nu weer beginnen met bloggen. Verder is de website van health coach Alex van der Werf een aanrader! –> http://www.alexvanderwerf.nl

   Mvg, Michael

 • Ruben Zijlmans
  Posted 13/06/2011 11:57 am 0Likes

  Voordat ik aan stap 4 begin probeer ik altijd eerst iets ‘groots’ te doen. Een stuk schrijven, iets uitwerken etc. Indien mogelijk iets waar ik tegenop zie. De rest van de dag voel ik me erg productief aangezien ik al iets ‘groots’ heb gedaan.

  @Michael, leuk schema. Memento Vivre ljkt me een mooiere naam voor het schema.

 • Riquier
  Posted 31/05/2011 7:43 am 0Likes

  Ah, ik zie het al. De rode worden verwijzen naar andere artikelen op je blog website. Handig!

 • Riquier
  Posted 31/05/2011 7:42 am 0Likes

  Ik kan geen link naar je blog vinden. Wat is daar de link van? Ik ben namelijk wel benieuwd naar andere artikelen van jou.

 • Michael Kramer
  Posted 30/05/2011 1:34 pm 0Likes

  @ Richard. De filosofische gedachte achter ‘Memento Mori’ is de bewustwording. Het invullen van het hokje maakt je bewust van het feit dat je weer een week hebt afgerond. Je vult de week altijd in, het is geen beloningssysteem. Als resultaat zal je de ene week tevreden kunnen terugkijken en de andere week minder. Bij de mindere weken wordt je bewust van je eigen handelingen, na bewustwording komt actie.

 • Richard
  Posted 30/05/2011 1:26 pm 0Likes

  @Michael
  Waar de vakjes voor stonden was duidelijk. Maar ik zie niet helemaal het nut er van in om op een papier aan te geven hoeveel jaar / weken je oud bent.

  Wat is precies de gedachte erachter? Dat je een vinkje zet als je elke dag, de afgelopen week, het beste er van hebt gemaakt?

 • Michael Kramer
  Posted 30/05/2011 1:16 pm 0Likes

  @ Richard. De horizontale hokjes staan voor de weken. De verticale voor de jaren.

  Je vult je leeftijd tot op deze week in. Bijvoorbeeld 30 jaar + 2 weken is dus 30 rijen (30 x 52) + 2 hokjes ingevuld. Vervolgens vink je elke week een hokje af.

  Gr. Michael

 • Richard
  Posted 30/05/2011 12:51 pm 0Likes

  Ik snap Stap 5: Memento Mori. niet helemaal.

  Wanneer vink je een hokje nu precies aan?

 • Richard
  Posted 30/05/2011 12:47 pm 0Likes

  @Bart,

  Valt goed te doen hoor. Waarom zo negatief gelijk? Je kunt beter bij jezelf te raden gaan hoe je dit kunt implementeren zelfs nu je kinderen hebt.

  Lijkt me niet zo heel moeilijk trouwens. Je staat een half uur eerder op dan je kinderen en doet de volgorde net iets anders.
  Eerst stap 1, stap 2, stap 4, stap 5 en daarna stap 3 lekker ontbijten met vrouw en kids. Wat er daarna gebeurd is een tweede maar je ochtend is in ieder geval goed begonnen.

  Het is wel erg makkelijk om een algemeen lijstje direct af te kraken. Beter kijk je naar je eigen leven en pas je de dingen toe zoals ze bij jou kunnen en niet gelijk zeggen dat het niks is. Denk in oplossingen niet in problemen.

 • Edwin
  Posted 30/05/2011 11:11 am 0Likes

  Bij het lezen van dit bericht en special bij de term Carpe Diem weet ik het zeker: ga vanmiddag genieten van deze prachtige zomerse dag en neem een middagje vrij! Ik heb geen moetjes vanmiddag en kan de rest telefonisch af vanuit m’n tuin

 • Aarnout Molenaar
  Posted 30/05/2011 10:51 am 0Likes

  Mijn Hack of the day is, om tijdens de maandag vergaderingen op het werk een lijstje te maken wat ik allemaal moet doen de aankomende dagen / week. Je hoort de dingen van de vergadering, maar meteen vallen de ‘o ja, dat moet ook nog’ dingen’ in je hoofd.. meteen opschrijven.. en dan ook doen 😉

 • Joep
  Posted 30/05/2011 10:39 am 0Likes

  Leuk Artikel! vooral om meer te weten over Memento Mori.

  Joep

 • Bart
  Posted 30/05/2011 10:19 am 0Likes

  Ik mis een hoop stappen:
  – kinderen aankleden
  – ontbijt klaarmaken voor kinderen
  – eetkring en evt. Lunch voor kinderen klaarmaken
  – tandenpoetsen (ook van mijzelf)
  – kinderen naar school/creche brengen

  Kortom, leuk zo’n lijstje maar niet echt realistisch voor werkende ouders ….

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: