5 tips om je schoonmoeder te begrijpen

Uit onderzoek van RTL Nieuws is gebleken dat vier op de tien Nederlanders de kerst liever met een ander doorbrengt. Tien procent van de ondervraagden gaf aan dat ze opzagen tegen het vieren van kerst met de schoonouders. Omdat wij van Lifehacking.nl het liefst iedereen vredig Kerst zien vieren, hebben we vijf handige tips van iMom voor iedereen die opziet tegen de Kerstviering met zijn of haar schoonmoeder.

1. Eens een moeder, altijd een moeder

We kunnen rustig stellen dat iedereen van zijn of haar kinderen houdt en dat deze liefde niet wegkwijnt op het moment dat ze op zichzelf gaan wonen. Ondanks dat je partner volwassen is, blijft hij of zij haar kind. Dus als je schoonmoeder vraagt naar het laatste bezoekje aan de dokter of hardop afvraagt of hij/zij genoeg slaap krijgt, vat het dan niet persoonlijk op. Ze is een moeder, dus die vragen zijn eerder uit bezorgdheid dan uit bemoeienis. Als je dit beseft, kan het al een hoop frictie oplossen tussen jou en je schoonmoeder.

2. Het is moeilijk om geen advies te geven

Geloof het of niet, je schoonmoeder heeft waarschijnlijk veel verstand van zaken als ouderschap, het runnen van een huishouden en vele andere zaken. Als je schoonmoeder dus iets ziet wat jij anders doet dan zij gewend is, of ze ziet iets waarbij ze je kan helpen, is het heel moeilijk voor haar om niets te zeggen. Natuurlijk, stiekem doe je het liever zelf of doe je het zoals je gewend bent, maar luisteren kan toch geen kwaad? Zelfs al geeft ze onaangekondigd advies, laat je dan van je geduldige en vriendelijke kant zien en schiet niet gelijk in de verdediging.

3. Ze wil graag onderdeel zijn van je leven

Tenzij je zelf oma of schoonmoeder bent, is het moeilijk voor te stellen hoeveel je schoonmoeder van je partner, je kinderen en ook van jou houdt! Besef dat ze graag onderdeel uit wil maken van jou leven, aangezien jij het leven deelt met haar kind en/of haar kleinkinderen opvoedt.

4. Misschien is ze wel eenzaam

Plaats jezelf eens in een leeg nest. Hoewel je misschien nu (al) heel erg verlangt naar stilte en tijd voor jezelf, komt er een moment dat je het drukke gezinsleven gaat missen. Je schoonmoeder heeft net als iedereen behoefte aan liefdevolle interactie, help haar een handje.

5. Ze kan je helpen

De meeste schoonmoeder willen wel helpen, maar voelen zich niet altijd welkom genoeg bij hun schoonzoon- of dochter. Neem zelf het voortouw door haar te vragen of ze wil wandelen met de kinderen of je wil helpen met het behangen van die nieuwe slaapkamer. Geef haar de ruimte om de kinderen wat bij te brengen. Zelfs al heb je weinig met je schoonmoeder, ze heeft waarschijnlijk heel wat meer levenservaring dan jou en kan je helpen in het leven en eventueel je rol als ouder.

Hoe is het met de relatie tussen jou en je schoonmoeder en/of heb je nog meer tips voor de omgang? Laat het ons weten in de reacties!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]