5 tips om je tuin winterklaar te maken

Je zou het nog niet echt zeggen wanneer je naar buiten kijkt, maar over een aantal weken is het toch écht winter. Hartstikke gezellig, maar voordat je daarvan kunt genieten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je tuin er ook klaar voor is, zodat je in de lente ook weer van die tuin kunt genieten. Maar hoe maak je je tuin dan precies winterklaar? Wij hebben vijf tips voor je.

1. Grond en gras
Als we het hebben over het omspitten van de aarde in je tuin, dan denk je waarschijnlijk al snel aan de lente. Het klopt dat dat een prima lenteklusje is, maar het is ook belangrijk om dit te doen voordat de winter aanbreekt. Door de grond om te spitten, voorkom je dat de aarde één grote klomp modder wordt. In principe is het gewoon natuurlijk als dat gebeurt, maar door de aarde lekker om te spitten en daarna te bemesten blijft de grond een stuk vruchtbaarder. Vaak stoppen we met het gras maaien zodra het iets te koud wordt om in de tuin te gaan zitten. Toch is dit niet verstandig. Gras blijft groeien tot de temperatuur onder de zes graden komt en tot die tijd is het verstandig om het te blijven maaien. Zorg er daarnaast ook voor dat je alle bladeren verwijdert die op het gras vallen, want gras heeft natuurlijk wel gewoon zonlicht nodig, en bladeren zorgen daardoor voor dorre plekken. Geef je gras voor de winter ook nog even een extra boost met wat mest, dan kun je ook in de winter nog genieten van een mooi groen gazon. Vind je dat allemaal teveel gedoe? Rond deze tijd zijn tuintegels in de aanbieding, en steen vereist weinig onderhoud.

2. Bloemen en planten
De natuur heeft zo z’n eigenaardigheden, want waar bladeren op je grasmat funest zijn, hebben bloemen en planten ze juist nodig. Bladeren vormen namelijk een uitstekende natuurlijke bescherming tegen de vorst. Zorg er wel voor dat je afgestorven delen van bloemen en planten wegknipt en dat je al je eenjarige planten voor de eerste nachtvorst verwijdert. De stengels zullen anders gaan rotten, en het is geen pretje om dat later te verwijderen. Ook is het goed om te weten dat niet alle tuinplanten tegen strenge vorst kunnen. Daarom is het verstandig om ze te beschermen tegen de koude winter met, bijvoorbeeld, windbreekgaas, een rietmat, vliesdoek of noppenfolie. Je tuincentrum kan je precies vertellen welke planten bescherming nodig hebben.

3. Tuinmeubels
Het is belangrijk om goed voor je bloemen en planten te zorgen, maar er staan waarschijnlijk ook nog wat meubelen in je tuin die niet vergeten mogen worden. De meeste tuinmeubelen zoals tuintafels zijn uiteraard al behandeld om ervoor te zorgen dat ze de omstandigheden buiten goed kunnen weerstaan, maar des te beter je deze meubelen onderhoudt, des te langer ze meegaan. Heb je houten tuinmeubels, dan is nu een goed moment om die even lekker in de lak of de beits te zetten, zodat ze zonder problemen de winter doorkomen. En voor alle tuinmeubels, of het nu gaat om hout of plastic, is het een goed idee om ze te beschermen met een zeil (wel een herbruikbaar zeil natuurlijk, want het milieu is belangrijk!)

4. Vijver
Heb je een vijver, dan heeft die óók bescherming nodig, maar daar is wel iets meer voor nodig dan een zeiltje. Het is belangrijk om de waarden van het water in de vijver op peil te brengen voor de winter. In de winter gaat de hardheid van het vijverwater namelijk extra hard achteruit, en dat brengt het risico van verzuring met zich mee. Vraag aan je plaatselijke tuincentrum welke waarden ideaal zijn voor het gebied waarin je woont. Zij kunnen je ook adviseren over de middelen waarmee je de waarden op peil krijgt. Zorg er daarnaast voor dat er geen bladeren in je vijver vallen, deze gaan namelijk rotten en óók dat leidt weer tot verzuring. En last but not least: je hoeft de vissen niet te voeren wanneer de temperatuur van het water lager is dan zes graden. Het is niet alleen zonde van het voer, maar voer dat niet wordt opgegeten zorgt voor algvorming.

5. Bloembollen
Een goede voorbereiding draait ook om vooruitdenken, en bij het winterklaar maken van je tuin, kun je dus stiekem ook alvast denken aan de lente. September en oktober zijn namelijk prima maanden om bloembollen te planten. Je kunt in deze periode bijvoorbeeld prima narcissen en krokussen planten, dan weet je zeker dat je ook straks optimaal van je tuin kunt genieten zodra de zon zich weer laat zien.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

3 Comments

  • Hout in de Tuin
    Posted 29/04/2021 5:51 pm 0Likes

    Hi! Graag wil ik eraan toevoegen dat onderhoud van tuinhout altijd nodig is. Wanneer hout in de tuin goed onderhouden wordt is de levensduur gegarandeerd vijf jaar langer. Verder een heel leuk stuk om te lezen. Groetjes Daphne

  • Tim
    Posted 17/10/2019 1:17 am 0Likes

    Bedankt voor de tips! Ik laat de bladeren altijd liggen, is ook weer goede voeding voor de grond.

  • shop and ship
    Posted 24/09/2019 4:21 pm 0Likes

    Een goede voorbereiding draait ook om vooruitdenken, en bij het winterklaar maken van je tuin, kun je dus stiekem ook alvast denken aan de lente. September en oktober zijn namelijk prima maanden om bloembollen te planten. Je kunt in deze periode bijvoorbeeld prima narcissen en krokussen planten, dan weet je zeker dat je ook straks optimaal van je tuin kunt genieten zodra de zon zich weer laat zien.

Comments are closed.