5 tips om met online intimidatie om te gaan

Van alle vormen van online intimidatie, is doxing misschien wel het meest schadelijk. Daarom focussen we ons hier op. Doxing is het publiceren van gegevens van een individu. Het woord, een neologisme, komt voort uit een alternatieve spelling van docs (een afkorting van het Engelse woord documents: documenten). Daders publiceren privacygevoelige informatie zonder toestemming, wat kan leiden tot escalerend geweld, zowel mentaal als fysiek. Als het je overkomt is het eng, en de gevolgen ervan kunnen lang aanhouden. Lees ook: Privacy in Windows 10.

Doxdocumenten worden veelal gepubliceerd op sites als pastebin.com en skidpaste.org, bijvoorbeeld door Anonymous.

Maar geef jezelf er niet de schuld van! Het is belangrijk om je te omgeven met mensen die je steunen, de situatie serieus nemen en actie ondernemen. Hier vijf tips om het te voorkomen en er mee om te gaan.

1. Hou jezelf veilig

Het lijkt logisch, maar we benadrukken het nog maar even: verstrek geen privacygevoelige informatie via verdachte emails of wegpagina’s, en zet tweestapsauthenticatie aan. Zorg ook voor complexe wachtwoorden, dus niet wachtwoord of 1234567890 (ja, ze bestaan nog steeds). Zo voorkom je dat kwaadwillende mensen je accounts kunnen hacken.

2. Zoek jezelf op

Ga naar een zoekmachine voor mensen, zoals Pipl, en zoek naar je naam, je adres of je telefoonnummer. Als je gegevens op een site staan waar je ze vanaf wilt hebben, zoek dan contact met de mensen achter de site. Vaak hebben sites een contactformulier, mailadres, of als je geluk hebt een telefoonnummer. Vraag of ze je gegevens willen verwijderen. Spoor anderen ook aan om dit te doen, omdat doxers misschien familie of vrienden van hun doelwit kwaad willen doen.

3. Reageer snel

Mocht er toch persoonlijke informatie zijn uitgelekt, of iemand bijvoorbeeld ingebroken heeft in je social media account, onderneem dan snel actie. Kijk of het mogelijk is om de persoonlijke informatie van de website af te halen, of vraag bijvoorbeeld het sociale netwerk om je account offline te halen, zodat er geen gebruik meer van gemaakt kan worden.

4. Raadpleeg de politie

Als je je bedreigd voelt of er privacygevoelige informatie ‘gestolen’ is, raadpleeg dan de politie. Zelfs als de politie er niets mee doet, is het goed dat er een aangifte is. Vraag of je met een agent kunt spreken die zich specialiseert op dit gebied. Mocht je lokale politiebureau die niet hebben, probeer dan internet jargon – zoals doxing – te vermijden.

5. Vraag om hulp

Vraag mensen die je vertrouwt om je sociale kanalen in de gaten te houden: krijgen ze vreemde mailtjes van je, verschijnen er rare berichten op je sociale media? Zo kun je zelf (mentaal) een stapje terug doen, maar wordt de situatie wel goed in de gaten te houden.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author