Het is het eeuwige gevecht tussen multifunctionele alles kunnende smartphones en de batterijduur. Want haalt jouw telefoon het einde van dag? Deze 5 bespaartips slepen je door de dag!
-
Tweak je apps
Zowel bij Android als iOS kun je een goed inzicht krijgen in welke apps en onderdelen relatief veel energie gebruiken. Op nummer één staat vaak het scherm maar het zijn vooral de andere namen in de top 10 die onderzocht moeten worden. Let vooral op welke rechten ze hebben, bijvoorbeeld of ze in de achtergrond hun werk mogen doen, wel of geen toegang tot GPS en andere zaken. De apps in je top 10 zijn vaak onmisbaar dus je zult met de instellingen moeten spelen om ervoor te zorgen dat je accu zo min mogelijk te lijden heeft.
-
Minimaliseer notificaties
Dat het scherm van je smartphone vaak een energieslurper is – zelfs als je je toestel weinig gebruikt – heeft vaak te maken met wat je hebt ingesteld voor wat betreft de berichtgeving of (push) notificaties. Veel apps hebben standaard toestemming om meldingen, berichten, badges of stroken op je scherm te tonen, ook als je je toestel niet gebruikt. Dat is niet alleen storend maar je zult zien dat als je hier het mes inzet, je batterij vaak langer meegaat.
-
Loos overbodige ballast
Naast het ‘killen’ van apps die veel energie vreten, is het ook goed om te kijken naar de apps die je weinig of niet gebruikt. Hoe meer apps, des te langer duurt het voordat bij updates nieuwe versies zijn geïnstalleerd en des te meer energie dit kost. En dat bekende apps vaak updaten, blijkt uit dit onderzoek. En omgekeerd geldt hetzelfde voor foto’s, muziekbestanden, filmpjes en andere zaken op je mobiel die je misschien nooit meer bekijkt of beluistert maar wel iedere keer mee worden genomen in de backup. Ons devies: check 1 eenmaal per maand welke zaken je kunt lozen en hou je toestel lean & mean.
-
Power Bank
Voor smartphones geldt min of meer hetzelfde als voor notebooks: door vooruit te kijken kun je vaak meer uit je accu halen en eventueel maatregelen nemen. Door ’s morgens intensief te gamen of uitgebreid te Facebooken, verhoog je de kans op een lege batterij in de loop van de middag. Beter is het om dit soort activiteiten uit te stellen voor als je smartphone energie ‘over’ heeft of je gebruik kunt maken van de lader. Neem je liever geen risico’s dan biedt een power bank een mogelijke oplossing.
Op de blog van Typhone wordt de duurzaamheid van 8 verschillende power banks onderzocht aan de hand van de 2 meest verkochtte toestellen van dit moment.
Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat niet elke lader even geschikt is voor ieder toestel. Met een power bank met een capaciteit van 2.000 mAh is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de grote accu (2.550 mAh) van de Galaxy S6 volledig op te laden.
-
Kies de juiste dataverbinding
Het type draadloze dataverbinding dat je gebruikt, heeft grote invloed op hoelang je batterij meegaat. Het verschilt per toestel maar Bluetooth is vaak een echte energievreter. Schakel deze dan ook uit als je het niet gebruikt. Gebruik 3G en 4G vooral wanneer je buiten de deur bent. De meest energiezuinige manier om data te versturen of te ontvangen is namelijk in veel gevallen Wifi.
Heb jij nog een energiebesparende tip die de telefoon van mede-Lifehackers door de dag trekt? Laat hem in de comments achter!
Coen
Dit zijn wel een beetje tips anno 2013. Misschien dat ze voor Adroid en iOS nog kloppen. Ik heb nu al een tijd een Windows Phone en maak me niet druk om de accu. Haal altijd prima het eind van de dag en soms zelfs de tweede.
Patrick
Punt 4 is een beetje vreemd (los van het feit dat het punt 3 is). Je kunt je apps ook updaten als je je telefoon ‘s avonds aan de stroom hangt (zeker niet automatisch laten doen). En een goede backup backupt alleen veranderde bestanden…
Wel een tip:
Zet je WiFi uit als je de hele dag buitenshuis bent. De WiFi kijkt namelijk continu of je in de buurt bent van een bekend (opgeslagen) access point, en gebruikt dan aanzienlijk meer energie dan in het geval je gewoon een WiFi-verbinding hebt. Het loont ook de moeite om de WiFi access points eens op te ruimen van plaatsen waar je nooit meer komt.