De 6 meest nuttige Google tutorials voor journalisten

Nou ja, niet alleen voor journalisten. Zo zijn er tutorials over het vasthouden van kijkers op YouTube voor aspirant-vloggers, een les Google Alerts voor stalkers en een uitleg over Google Trends voor mensen met FoMo. LEES OOK: Google Maps offline beschikbaar maken op je smartphone of tablet


Google Crisis Map

Diagramming a disaster and its response – 10 minuten
Het Google Crisis Team (ja, dat bestaat) houdt in samenwerking met grote hulpverleners allerlei data bij na een ramp. Denk aan naschokken, evacuatie zones en satellietfoto’s. Alle data is beschikbaar op een Google Map. Jij kan de kaart aanpassen en embedden op je website of delen op sociale media.

YouTube

Attract loyal followers – 14 minuten
Een tutorial met waardevolle tips over het aantrekken van kijkers en het vasthouden van kijkers. De focus in de tutorial ligt op nieuwsverslaggeving maar veel van de tips zijn ook relevant voor vloggers. Nummer 1 tip: BE REAL.

Google My Maps

Tell your story with a map – 10 minuten
Je hoeft geen programmeur te zijn om op een Google Maps kaart je eigen informatie te plaatsen. Laat met een paar simpele lijnen tussen steden zien waar je laatste rondreis door Europa je heeft gebracht. Of ga een stap verder en koppel een database van kapotte stoplichten in Zuid-Holland aan de kaart. Met 1 klik op de knop publiceer je je kaart zodat je ‘m kan delen op je website of sociale media.

Knipsel2 Google Tutorial maps

Google Public Data Explorer

Access a world of data – 6 minuten
Grote datasets van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie, CIA Factbook en de Wereldbank zijn makkelijk toegankelijk via Google Public Data Explorer. Dat is een Google website waarmee je data kan visualiseren in grafieken. Ook hier kan je er voor kiezen om de grafiek te publiceren op je website of te delen via sociale media.

Knipsel3 publc data

Google Alerts

Stay in the know – 5 minuten
Wil je de laatste updates volgen over de verbouwingen rondom Utrecht Centraal Station of een berichtje ontvangen zodra iemand je naam op een webpagina schrijft? Stel een Google Alert in. Geef een zoekwoord en kies of je dagelijks of wekelijks op de hoogte wilt worden gehouden van publicaties die jouw zoekwoord hebben.

Knipsel4 alert

Google Trends

See what’s trending across Google Search, Google News and YouTube – 20 minuten
Hier moet je even voor gaan zitten (zeker 20 minuten) maar na afloop van deze tutorial kan jij uitzoeken welke zoektermen of onderwerpen populair zijn in een stad of land. Je kan ook steden en landen met elkaar vergelijken. Zo kan je trends ontdekken en in real-time zien wat er in een regio speelt. Zoeken er in jouw dorp veel mensen op ‘boete hondenpoep’ of op ‘fraude bij gemeente’ dan wacht er misschien wel een prachtverhaal op je!

Knipsel5 trends

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]