7x de grootste lulkoek over het fit houden van je lijf

In vorm komen en dan volgens in vorm blijven. Die lijdensweg wens je eigenlijk al niemand toe, en dan verschijnt er voor elke studie die het ene claimt, morgen ook nog eens een nieuwe studie die het tegendeel beweert. Bomen, ontmoet bos. Toch zijn er om precies te zijn 7 mythes die keer op keer de media halen als ‘feiten’. En die trappen we hierbij dus voor eens en altijd onderuit!

#1 ‘Van vet word je vet’

En van water word je nat en van bier word je dronken. Lekker makkelijk. Tuurlijk, te veel vet is niet goed voor je, maar dat geldt voor alles. Er zijn zat gezonde vetten, bijvoorbeeld in olijfolie, avocado’s, noten en vis. Dat is niet alleen verrekte lekker, het is ook nog eens een belangrijk deel van ons dieet.

Een ander voordeel van vet is dat je er het gevoel van krijgt dat je vol zit – en dat je die vierde portie pasta dus lekker in de pan laat zitten.

avocado

#2 ‘Alles zonder vet is gezond’

Als we tv-reclames mogen geloven, is zo’n beetje elk vetvrij product supergezond, en ga je van elk vet product Heel Erg Dood. Maar zo zwart-wit is het leven nu eenmaal niet. Cola? 0% vet. Bier? 0% vet. Veel snoep zit ook geen grammetje vet in, maar om nou een zak autodrop mee te geven aan je kroost voor tijdens de lunch?

Veel vetvrije producten (niet alleen autodrop) zitten ook nog eens ramvol suiker. Met kilo’s tegelijk gooien ze het in die 0%-yoghurt. En weet je wat pas écht ongezond is als je er te veel van binnenkrijgt? Juist’em.

#3 ‘No pain, no gain’

Hij staat heerlijk op een t-shirt of zelfs een tattoo, deze quote, maar het is je reinste b*llshit. Althans, het is niet altijd helemaal waar. Spierpijn kan inderdaad een teken zijn dat je spieren zich aan het herstellen zijn van een goeie workout, en dat ze er nét effe iets beter uitkomen dan ervoor zodat het de volgende keer minder pijn doet. Tot zover het deel van de mythe dat wél waar is.

Je moet het namelijk niet overdrijven. Sure, als je al 150 kilo wegdrukt moet je iets verzinnen, maar vooral beginnende sporters moeten oppassen. Een spierscheuring of andere blessure ligt namelijk op de loer, en dan je gaint helemaal niks als je thuis op de bank zit te zitten. Tenzij je een geniale mitella-workout hebt uitgedacht (in which case: drop hem vooral in de comments!)

#4 ‘Drink acht glazen water’

glas-water

Acht is the magic number. Zeggen ze. Drink acht glazen water per dag en je voelt je zo fris als een hoentje, je slaapt goed, je lichaam is gezond en je hebt ook nog eens geen droge bakkes. Maar waar halen ze in vredesnaam dat getal vandaan?

Het antwoord is: nergens. Het is een beetje cheesy om te zeggen, maar hoeveel water je per dag nodig hebt hangt er maar helemaal vanaf. Is het hartje winter of vallen de mussen van het dak? Ben je een uitsmijter van 125 kilo of een turnmeisje dat de weegschaal nog niet aan kan laten slaan? Vuistregel: als je dorst hebt, ben je te laat.

(btw bier telt niet)

#5 ‘Je kan te oud zijn voor sport’

Jongens, denk even zelf na? Sport is gezond, ouderen willen gezond zijn, 1+1=2. Okay, de marathon van New York rennen is niet voor elke pensionado weggelegd, en misschien moet je je afvragen wat je met je leven aan het doen bent als je je kunstgebit kwijt bent geraakt onder de bench in de gym, maar beweging is nooit slecht, voor niemand niet.

Mensen met een goede conditie leven langer, voelen zich beter en zijn actiever dan hun bankhangende leeftijdsgenoten. Dus ga lekker een potje tennissen tegen je opa, hij is waarschijnlijk beter dan je denkt.

oud-sport#6 ‘Een glas rode wijn per dag is goed voor je’

Een glas rode wijn a day keeps the doctor away. Of toch niet? Of wel of niet of wel of niet want je kan je kont niet keren of er is weer een nieuw onderzoekje dat het tegendeel van het vorige bewijst. Laten we het voor eens en voor altijd duidelijk maken: sommige stoffen in rode wijn zijn goed voor bepaalde delen van je lichaam, andere slecht.

En dus is het door de bocht (see what we did there?) genomen gewoon niet zo goed om je lichaam te vervuilen met alcohol en suikers. Als je fruit wil, pak je maar een handje druiven.

#7 ‘Van bewegen val je af’

Van niet eten ook en van een liposuctie ook. Dit is weer een typisch gevalletje ‘ja maar je moet het wel goed doen’. Je moet bijvoorbeeld niet opeens meer gaan eten omdat je net zo hard gesport hebt, want dan heeft het niet zo veel zin.

Bewegen werkt pas écht goed in combinatie met een goed dieet. Minder calorieën naar binnen, meer calorieën verbranden, dan ga je pas lekker. O ja, en geen magnums eten werkt ook heel goed.

Tell Us What You Think
1Te gek4Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]