De 8 beste tips voor de beginnende skiër

Het wintersportseizoen is alweer enkele weken begonnen en tot ongeveer eind april kunnen skiërs  en snowboarders hun hart ophalen op pistes door heel Europa. In welke tijd van het jaar je ook de sneeuw opzoekt, er is altijd wel een beginnende skiër op de piste te vinden. Misschien ben je er zelf wel eentje? Lifehacking heeft 8 handige tips om het voor first-timers zo makkelijk mogelijk te maken.

https://lifehacking.nl/onderweg/boek-je-vakantie-goedkoper-met-een-vpn/

1.Kleding: niet kopen maar lenen

Iedereen wil natuurlijk de show stelen terwijl hij of zij de piste onveilig maakt. Als je voor de eerste keer gaat skiën weet je echter niet zeker of je het überhaupt wel leuk vindt en het dus later nog een keer wil doen. Hierdoor kan het zonde zijn om veel geld uit te geven aan een outfit. Meestal hebben vrienden of familie wel ski-kleding liggen die je kunt lenen. Geen zorgen, het is heel moeilijk om op de piste voor schut te staan vanwege je kleding aangezien de meeste wintersporters juist felgekleurde kleding dragen om op te vallen.

2. Materiaal

Spijkerbroeken en katoenen shirts houden makkelijk water vast en zijn dus de perfecte ingrediënten voor een natte en koude wintersport. Naast skikleding is nylon je grote vriend op en naast de piste als je droog en warm wilt blijven.

3. Accessoires

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, zijn je skischoenen belangrijker dan je ski’s. Je schoenen zijn voor je ski’s wat het stuur van de auto voor je wielen is en je zal een groot deel van de dag in deze schoenen doorbrengen. Ski’s en skischoenen kun je prima te huren bij de piste zelf, maar onderschat niet de meerwaarde van een paar kwalitatief goede en passende skischoenen.

Een ander belangrijk accessoire; een goede skibril. Bij slecht weer heb je deze hard nodig en het kan dan ook heel vervelend zijn als je er eentje hebt die niet lekker zit of net niet past.

4. Verbeter je conditie

Veel beginners onderschatten hoe zwaar skiën kan zijn, tot ze halverwege de piste moe worden en de tweede helft van de piste een nachtmerrie wordt. Remmen en sturen zijn verreweg de belangrijkste handelingen als het op veilig skiën aankomt en dit doe je vooral met je onderlichaam en benen. Vergeet niet je conditie te verbeteren en je onderlichaam- en beenspieren te trainen voor je op wintersportvakantie gaat.

5. Zorg voor een goede rugzak

Een rugzak kan op de piste heel handig zijn om dingen als skibrillen, telefoons en broodjes mee te nemen. Daarom is het heel belangrijk dat je met een goede rugzak de piste opgaat. Vergelijk voor vertrek de beste outdoor rugzakken op Kieskeurig!

6. Ken de kleurmarkeringen van de piste en neem een kaart mee

Een belangrijk aspect van iedere piste: de kleurmarkering. Deze markeringen geven de moeilijkheidsgraad aan van de desbetreffende piste en hangt af van de breedte en hellingsgraad van de piste.

Geen kleur of wit: De kinderpistes.
Groen: De gemakkelijkste piste met enkele hellingen maar over het algemeen vrij plat.
Blauw: De normale piste voor de meeste beginners.
Rood: Een moeilijkere piste voor gevorderde skiërs.
Zwart: De moeilijkste piste, niet elke recreatieve skiër komt hier zonder kleerscheuren naar beneden.

Sommige pistes hebben gele aanduidingen en zijn wel gemarkeerd maar niet geprepareerd. Deze pistes zijn veelal het moeilijkst en verraderlijkst omdat onvolkomenheden niet worden verholpen.

Als je onbekend bent met een piste is het belangrijk om altijd een kaart bij je te hebben. Niet alleen is een kaart handig voor het uitstippelen van een route op een onbekende piste, hij kan ook van pas komen als je de groep kwijtraakt en je bent op jezelf aangewezen om terug te komen. Als je geen kaart kan vinden maar wel een telefoon bij je hebt, is het belangrijk om de kaart van het gebied te downloaden voordat je de berg opgaat, omdat je op de berg meestal geen bereik hebt.

7. Bekijk how-to filmpjes

Voordat je de piste probeert te trotseren, is het mogelijk om je thuis al mentaal voor te bereiden op je wintersportvakantie. Internet staat vol met filmpjes over de basishoudingen van het skiën. Tijdens de trip zelf is het belangrijk om les te nemen en zo mogelijk advies aan te nemen van ervaren skiërs.

8. Hydrateer jezelf

Hoe verleidelijk dat bakje koffie of warme chocomelk ook kan zijn, je doet er verstandiger aan om op de piste water te drinken. Vooral voor beginners is skien heel zwaar en door de ijle lucht adem je zwaarder. Door deze combinatie verlies je veel vocht en heeft je lichaam veel water nodig. Bewaar die warme chocomelk voor de avonduren!

Tell Us What You Think
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Tobias Stengel
  Posted 27/11/2019 8:52 am 0Likes

  Ik ben geïntrigeerd door het fitnessgedeelte … er zijn zoveel blogs en artikelen over het belang van sporten en ik denk dat de meeste mensen er niet eens aan denken. Het is de beste manier om blessures te voorkomen en fit te blijven, omdat skiën veel energie en spieren tegelijkertijd vereist. Mensen zouden er echt meer over moeten lezen.

 • Marij
  Posted 08/02/2018 9:10 pm 0Likes

  Ook de beginnende skiēr zal met een aantal andere zaken dan hier genoemd rekening moeten houden zodra hij of zij geen les meer heeft.
  De veiligheidsregels: niet stilstaan op de piste. Als je valt de plek vrijmaken als je nog heel bent, rekening houden met de andere skiërs, niemand in gevaar brengen bij inhalen (dat mag aan weerskanten), voorzichtig invoegen, lopend stijgen of dalen aan de zijkant van de piste. Wie daalt heeft voorrang op wie stijgt. Voor langlaufers gelden min of meer dezelfde regels, zoals niet stilstaan op de loipe, vorzichtig inhalen etc. Let ook op de berichtgeving over lawines en ga, zeker bij lawinegevaar, niet off piste skiën. O ja, het is verleidelijk tussendoor een Schnaps achterover te slaan maar pas op, je kunt aardig overmoedig worden. Doe dat liever aan het eind van de dag.

 • Sietse
  Posted 22/01/2018 3:38 pm 0Likes

  Belangrijkste tip mis ik: neem les! Ook na 20 jaar skiën loont het de moeite af en toe eens met een leraar een ochtend op pad te gaan.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]