9 Mindmap programma's voor de PC

MindMapping Mindmapping, de techniek om ideeën, structuren, informatie en gedachten en hun onderlinge relaties visueel en creatief te ordenen, doe je bij voorkeur op papier; liefst A3, A4 als het niet anders kan. Maar het kan natuurlijk zijn dat je om wat voor reden dan ook je MindMaps digitaal wilt hebben. Bijvoorbeeld om ze steeds bij te werken, aan te vullen of uit te breiden. Tijdens de workshops Mindmapping die ik geef wordt mij regelmatig gevraagd wat nu de beste programma’s zijn om te Mindmappen op je PC. Tijd om een lijst samen te stellen van de meest populaire MindMap software voor de PC.

Gelukkig is er in de afgelopen jaren steeds meer software beschikbaar gekomen waarmee je kunt MindMappen op de computer. Deze verschillende software oplossingen bieden tegenwoordig ook allemaal exportmogelijkheden zodat je de Mindmaps ook kunt gebruiken in bijvoorbeeld Microsoft Office. Hierdoor kun je slimmer werken met Mindmapping maximaliseren in je kantoor- of studeeromgeving. Ik noem ze op alfabetische volgorde inclusief de kosten en de URL.

Cayra

Cayra Cayra is een nog betrekkelijk nieuwe variant van MindMap software. Momenteel zit Cayra op versie 0.9.5 wat inhoudt dat ze de software nog steeds aan het verbeteren zijn, ook al is het programma nu al zeer gebruikersvriendelijk en flexibel. Groot voordeel van Cayra is dat de aanschaf geen geld kost en de gemaakte MindMaps zijn ook te gebruiken in bijvoorbeeld FreeMind of MindManager wanneer je toch een ander programma zou willen gebruiken. Cayra is gratis te downloaden, maar kan alleen gebruikt worden op Windows platforms. Overigens één waarschuwing: Je zult Microsoft .NET Framework 3.0 geïnstalleerd moeten hebben op je PC om Cayra te kunnen gebruiken.

Edraw Mind Map

Edraw Mind Map EdrawSoft biedt naast een aantal betaalde flowchart pakketten ook gratis Mind Map software aan. Edraw Mind Map is een eenvoudig stukje software waarmee je snel en gemakkelijk Mindmaps kunt maken. Dat de hoeveelheid aan functionaliteiten wat minder dan de meeste pakketten moet in het licht gezien worden dat dit een gratis applicatie is. Niettemin is een fijn werkende software waar iedereen met veel plezier Mindmaps kan maken. Edraw Mind Map is gratis te downloaden.

FreeMind 0.8.1

FreeMind FreeMind is een open source programma. Dat wil zeggen dat het ontwikkeld wordt door meerdere ontwikkelaars én dat het gratis beschikbaar is. Laat dat je echter niet het idee geven dat FreeMind daardoor minder geschikt zou zijn. Niets is minder waar. FreeMind mag dan grafisch minder uitdagend zijn dan de versie van ConceptDraw of Mindjet, dit wordt echter ruim gecompenseerd door de hoeveelheid aan opties en snelheid waarmee het programma werkt. Mocht je na een tijdje toch liever overschakelen naar een ander MindMap programma dan kan dit eenvoudig door gebruik te maken van de export naar XML functie. XML is een standaard opmaak protocol waardoor het mogelijk is dezelfde MindMaps in verschillende programma’s te openen. Op dit moment is FreeMind 0.8.1 de laatste variant. Overigens is het wel noodzakelijk dat je Java geïnstalleerd hebt op je PC om FreeMind te kunnen installeren.

iMindMap 4

iMindMap 2 De man die MindMapping heeft bedacht en groot heeft gemaakt, Tony Buzan, heeft zijn kijk op MindMappen met MindMapsoftware in de vorm van een zelfontwikkelde applicatie gegoten: iMindMap. Versie 3 is al weer even beschikbaar maar stelt absoluut niet teleur. iMindMap 2 maakt het mogelijk organische MindMaps op de computer te maken. Bijna zoals je het ook op papier zou doen. Met iMindMap is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een digitale pen te gebruiken om op die manier rechtstreeks je MindMaps op de PC te maken. iMindMap is niet gratis, maar vraagt een vergoeding van € 90,-. Ook hier kun je eerst een trial-versie downloaden om te kijken of iMindMap van Tony Buzan wat voor je is.

MindGenius

MindGenius
MindGenius onderscheidt zich van de meeste pakketten door drie verschillende versies van haar MindMap software aan te bieden. Business, Education en Home zijn de verschillende smaken. Het pakket komt over het algemeen wat zakelijk en strak over, maar doet z’n werk goed en met een plezierige interface. De verschillende versies kennen allemaal verschillende prijzen en die variëren dan ook van € 42,- voor de Home editie tot € 217,- voor de Business Editie. Alle prijzen op de overigens karige website zijn exclusief BTW. Uiteraard kun je al de drie varianten ook eerst even uitproberen. Try before you buy doe je hier.

MindManager 8

MindMap met MindManager 7 Mindmanager 8 is uitermate geschikt voor wie veel met Microsoft Office producten werkt want de interface vormgeving ziet er exact hetzelfde uit als de Office 2007 producten. MindManager is waarschijnlijk de meest uitgebreide versie van alle MindMap software producten. De mogelijkheden zijn bijzonder uitgebreid maar toch is de software eenvoudig te gebruiken. Helaas heeft de hoeveelheid aan opties en mogelijkheden ook z’n weerslag op de prijs gehad want met € 350,- is het ook één van de duurste MindMap software producten. Een trial-versie is dan ook wel nodig om zeker te zijn dat je de juiste MindMap software te pakken hebt. De trial versie kun je overigens 21 dagen lang uitproberen.

PersonalBrain 4.5 Pro

Personal Brain 4 Pro Personal Brain is een MindMap softwarepakket wat van oorsprong gebruikt werd om structuur aan te brengen in je internet favorieten en de verkenner. Tegenwoordig kan Personal Brain zoveel meer en is het een volwaardige MindMap softwaretool geworden. De kracht van Personal Brain is dat de software zich nestelt in onder andere je Outlook en op die manier op creatieve manier orde weet te scheppen in dat wat voor veel mensen een chaos is. Daarnaast zijn er natuurlijk ook gewoon MindMaps mee te maken. Personal Brain kun je als trial-vesie downloaden voordat je besluit tot aankopen. Personal Brain 4 Pro kost namelijk $ 250,-. De probeerversies zijn te gebruiken op het Windows, Mac en Linux platform.

SmartDraw

SmartDraw SmartDraw is net als Microsoft Visio een softwarepakket wat veel meer kan dan enkel MindMaps maken. Van organisatieschema’s tot flowcharts tot plattegronden en alles wat daar tussen in zit. Het pakket is uiterst uitvoerig in het aanbieden van verschillende templates en symbolen. De prijs is in vergelijking met Visio daarentegen een behoorlijk stuk voordeliger met op dit moment een aanbieding van $ 197,-. Download hier de probeerversie van SmartDraw.

Visual Mind

Visual Mind Visual Mind is MindMap software die in twee verschillende versies is te krijgen. Een Business Edition en een Basic Edition. De software is een relatief eenvoudige versie van MindMap software en dat vind je – helaas – ook terug op de site. Visual Mind 10 is de laatste versie en kun je gratis voor 30 dagen uitproberen. Na die 30 dagen kun je Basic Edition versie aanschaffen voor $ 109,- en de Business Edition kost $ 249,-

Conclusie

Er is onderhand een behoorlijke keuze in MindMap software pakketten beschikbaar en zeker de betaalde versies doen weinig voor elkaar onder. Voor mensen met de kleine beurs zijn de versies van Cayra en FreeMind de aanraders, en voor wie meer functionaliteiten zoekt zal meer plezier beleven aan bijvoorbeeld iMindMap.
In alle workshops en trainingen die ik verzorg (Balanced Mind Trainingen) waar Mindmapping een onderdeel van is, adviseer ik altijd om zoveel mogelijk trial versies uit te proberen en de meest geschikte te behouden. Zelf wissel ik het meest af tussen MindManager en Mindmapper 2008.
In een volgende bericht zal ik ook een aantal MindMap tools belichten die enkel online zijn te gebruiken. iPhone gebruiker? Kijk dan hier.

Wat vind je van deze hack?
2Te gek6Leuk1Serieus?2Meh...5Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]