9 Mindmap programma's voor de PC

MindMapping Mindmapping, de techniek om ideeën, structuren, informatie en gedachten en hun onderlinge relaties visueel en creatief te ordenen, doe je bij voorkeur op papier; liefst A3, A4 als het niet anders kan. Maar het kan natuurlijk zijn dat je om wat voor reden dan ook je MindMaps digitaal wilt hebben. Bijvoorbeeld om ze steeds bij te werken, aan te vullen of uit te breiden. Tijdens de workshops Mindmapping die ik geef wordt mij regelmatig gevraagd wat nu de beste programma’s zijn om te Mindmappen op je PC. Tijd om een lijst samen te stellen van de meest populaire MindMap software voor de PC.

Gelukkig is er in de afgelopen jaren steeds meer software beschikbaar gekomen waarmee je kunt MindMappen op de computer. Deze verschillende software oplossingen bieden tegenwoordig ook allemaal exportmogelijkheden zodat je de Mindmaps ook kunt gebruiken in bijvoorbeeld Microsoft Office. Hierdoor kun je slimmer werken met Mindmapping maximaliseren in je kantoor- of studeeromgeving. Ik noem ze op alfabetische volgorde inclusief de kosten en de URL.

Cayra

Cayra Cayra is een nog betrekkelijk nieuwe variant van MindMap software. Momenteel zit Cayra op versie 0.9.5 wat inhoudt dat ze de software nog steeds aan het verbeteren zijn, ook al is het programma nu al zeer gebruikersvriendelijk en flexibel. Groot voordeel van Cayra is dat de aanschaf geen geld kost en de gemaakte MindMaps zijn ook te gebruiken in bijvoorbeeld FreeMind of MindManager wanneer je toch een ander programma zou willen gebruiken. Cayra is gratis te downloaden, maar kan alleen gebruikt worden op Windows platforms. Overigens één waarschuwing: Je zult Microsoft .NET Framework 3.0 geïnstalleerd moeten hebben op je PC om Cayra te kunnen gebruiken.

Edraw Mind Map

Edraw Mind Map EdrawSoft biedt naast een aantal betaalde flowchart pakketten ook gratis Mind Map software aan. Edraw Mind Map is een eenvoudig stukje software waarmee je snel en gemakkelijk Mindmaps kunt maken. Dat de hoeveelheid aan functionaliteiten wat minder dan de meeste pakketten moet in het licht gezien worden dat dit een gratis applicatie is. Niettemin is een fijn werkende software waar iedereen met veel plezier Mindmaps kan maken. Edraw Mind Map is gratis te downloaden.

FreeMind 0.8.1

FreeMind FreeMind is een open source programma. Dat wil zeggen dat het ontwikkeld wordt door meerdere ontwikkelaars én dat het gratis beschikbaar is. Laat dat je echter niet het idee geven dat FreeMind daardoor minder geschikt zou zijn. Niets is minder waar. FreeMind mag dan grafisch minder uitdagend zijn dan de versie van ConceptDraw of Mindjet, dit wordt echter ruim gecompenseerd door de hoeveelheid aan opties en snelheid waarmee het programma werkt. Mocht je na een tijdje toch liever overschakelen naar een ander MindMap programma dan kan dit eenvoudig door gebruik te maken van de export naar XML functie. XML is een standaard opmaak protocol waardoor het mogelijk is dezelfde MindMaps in verschillende programma’s te openen. Op dit moment is FreeMind 0.8.1 de laatste variant. Overigens is het wel noodzakelijk dat je Java geïnstalleerd hebt op je PC om FreeMind te kunnen installeren.

iMindMap 4

iMindMap 2 De man die MindMapping heeft bedacht en groot heeft gemaakt, Tony Buzan, heeft zijn kijk op MindMappen met MindMapsoftware in de vorm van een zelfontwikkelde applicatie gegoten: iMindMap. Versie 3 is al weer even beschikbaar maar stelt absoluut niet teleur. iMindMap 2 maakt het mogelijk organische MindMaps op de computer te maken. Bijna zoals je het ook op papier zou doen. Met iMindMap is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een digitale pen te gebruiken om op die manier rechtstreeks je MindMaps op de PC te maken. iMindMap is niet gratis, maar vraagt een vergoeding van € 90,-. Ook hier kun je eerst een trial-versie downloaden om te kijken of iMindMap van Tony Buzan wat voor je is.

MindGenius

MindGenius
MindGenius onderscheidt zich van de meeste pakketten door drie verschillende versies van haar MindMap software aan te bieden. Business, Education en Home zijn de verschillende smaken. Het pakket komt over het algemeen wat zakelijk en strak over, maar doet z’n werk goed en met een plezierige interface. De verschillende versies kennen allemaal verschillende prijzen en die variëren dan ook van € 42,- voor de Home editie tot € 217,- voor de Business Editie. Alle prijzen op de overigens karige website zijn exclusief BTW. Uiteraard kun je al de drie varianten ook eerst even uitproberen. Try before you buy doe je hier.

MindManager 8

MindMap met MindManager 7 Mindmanager 8 is uitermate geschikt voor wie veel met Microsoft Office producten werkt want de interface vormgeving ziet er exact hetzelfde uit als de Office 2007 producten. MindManager is waarschijnlijk de meest uitgebreide versie van alle MindMap software producten. De mogelijkheden zijn bijzonder uitgebreid maar toch is de software eenvoudig te gebruiken. Helaas heeft de hoeveelheid aan opties en mogelijkheden ook z’n weerslag op de prijs gehad want met € 350,- is het ook één van de duurste MindMap software producten. Een trial-versie is dan ook wel nodig om zeker te zijn dat je de juiste MindMap software te pakken hebt. De trial versie kun je overigens 21 dagen lang uitproberen.

PersonalBrain 4.5 Pro

Personal Brain 4 Pro Personal Brain is een MindMap softwarepakket wat van oorsprong gebruikt werd om structuur aan te brengen in je internet favorieten en de verkenner. Tegenwoordig kan Personal Brain zoveel meer en is het een volwaardige MindMap softwaretool geworden. De kracht van Personal Brain is dat de software zich nestelt in onder andere je Outlook en op die manier op creatieve manier orde weet te scheppen in dat wat voor veel mensen een chaos is. Daarnaast zijn er natuurlijk ook gewoon MindMaps mee te maken. Personal Brain kun je als trial-vesie downloaden voordat je besluit tot aankopen. Personal Brain 4 Pro kost namelijk $ 250,-. De probeerversies zijn te gebruiken op het Windows, Mac en Linux platform.

SmartDraw

SmartDraw SmartDraw is net als Microsoft Visio een softwarepakket wat veel meer kan dan enkel MindMaps maken. Van organisatieschema’s tot flowcharts tot plattegronden en alles wat daar tussen in zit. Het pakket is uiterst uitvoerig in het aanbieden van verschillende templates en symbolen. De prijs is in vergelijking met Visio daarentegen een behoorlijk stuk voordeliger met op dit moment een aanbieding van $ 197,-. Download hier de probeerversie van SmartDraw.

Visual Mind

Visual Mind Visual Mind is MindMap software die in twee verschillende versies is te krijgen. Een Business Edition en een Basic Edition. De software is een relatief eenvoudige versie van MindMap software en dat vind je – helaas – ook terug op de site. Visual Mind 10 is de laatste versie en kun je gratis voor 30 dagen uitproberen. Na die 30 dagen kun je Basic Edition versie aanschaffen voor $ 109,- en de Business Edition kost $ 249,-

Conclusie

Er is onderhand een behoorlijke keuze in MindMap software pakketten beschikbaar en zeker de betaalde versies doen weinig voor elkaar onder. Voor mensen met de kleine beurs zijn de versies van Cayra en FreeMind de aanraders, en voor wie meer functionaliteiten zoekt zal meer plezier beleven aan bijvoorbeeld iMindMap.
In alle workshops en trainingen die ik verzorg (Balanced Mind Trainingen) waar Mindmapping een onderdeel van is, adviseer ik altijd om zoveel mogelijk trial versies uit te proberen en de meest geschikte te behouden. Zelf wissel ik het meest af tussen MindManager en Mindmapper 2008.
In een volgende bericht zal ik ook een aantal MindMap tools belichten die enkel online zijn te gebruiken. iPhone gebruiker? Kijk dan hier.

Wat vind je van deze hack?
2Te gek6Leuk1Serieus?2Meh...5Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

0 Comment

 • Fred
  Posted 18/02/2018 6:30 pm 0Likes

  Kent u deze al?
  Freeplane
  Het kan ook geheel standalone draaien vanaf een USB stick (en is dus niet web based).

 • Martine Vandewaerde
  Posted 09/12/2016 6:57 pm 0Likes

  Zeer interessant maar ik moet van een cursus van > 200 pagina’s één mindmap maken op A3-formaat. Met welk (gratis) programma kan je per direct op een A3 werken?

 • René
  Posted 30/05/2016 9:19 pm 0Likes

  Dag Joeke-Remkus,
  De verwijzing naar de Cayra site is niet juist. De eerste link (bovenin je artikel) verwijst naar de softonic download site. De andere link verwijst naar mogelijk een ad-site. Op deze site staat dat Cayra niet meer verder ontwikkeld wordt maar alleen via downloadsites nog binnen te halen is.
  http://www.mind-mapping.org/blog/2010/08/cayra/ (zie ook de link more about….
  Je verwijst verder naar Microsoft.Net Framework 3. Ook die link is niet juist want je krijgt de melding dat de link niet meer actueel is. MS blijft maar steeds haar downloadsite wijzigen. Als je op Framework zoekt zie ik echter dat er een versie 4 is. Ik heb er geen verstand van, maar welke versie heb je nodig?

 • Jurgen Hildering
  Posted 09/02/2016 2:09 pm 0Likes

  Hallo Joeke-Remkus,
  Interessant stuk over mindmapping. Ik wilde Cayra downloaden via jou link. Die verwijst echter naar een download via softonic. Dit is een virus achtige omgeving. Je krijgt dan als gebruiker allerlei rommel mee die je niet wilt. Ik dacht wel fijn om dit te weten. Scheelt weer voor andere gebruikers. Een goede en veilige download is: http://cayra.en.uptodown.com/

 • Jokro
  Posted 04/02/2016 8:36 pm 0Likes

  Dit overzicht is inmiddels wat gedateerd. Zo mag het gratis programma Freeplane niet ontbreken. Het is Freeware (gratis), heeft een zeer uitgebreide functionaliteit, een zeer actieve gebruikersgroep (forum) en (ook) in het Nederlands. Het programma is te vinden op Freeplane.org.

 • vmware promo code
  Posted 17/05/2013 10:27 pm 0Likes

  Hiya! I just wish to give a huge thumbs up for the good data you might have here on this post. I shall be coming again to your blog for more soon..

 • Harmen
  Posted 21/11/2012 12:44 pm 0Likes

  Hallo
  ik ben nog erg in de ontdekkende fase van mindmapping in combinatie met taakplanning etc. (GTD)
  Echter ik denk dat Mind On Track zeker thuis hoort in uw vergelijk van Mindmapping pakketten.
  Mind On Track is namelijk een prachtig programma (gratis) :
  Mindmappen, Taakbeheer, GTD, Projectplanning etc in één pakket!
  Synchroniseren van taken naar Tracks.tra.in en je bent helemaal op weg met Getting things done
  Ik denk erover Tracks.tra.in ook te koppelen met Zendone en Evernote. Dan heb ik ook alle taken beschikbaar die ik met info vanuit Evernote aanvul , taken via Zendone naar Google calender, standaard ook taken doorzenden naar Tracks.tra.in zodat ik ze ook in mijn mindmap applicatie Mind On Track heb…
  Ik denk dat dat voor mij gaat werken…..blijft uiteraard persoonlijk
  Groeten en succes
  Harmen

 • Marie Coop
  Posted 13/11/2012 3:05 pm 0Likes

  ConceptDraw mindmap 7

 • Karel Jansen
  Posted 05/01/2012 4:31 pm 0Likes

  Graag wil ik http://www.scatterbrain.nl vermelden. Je hebt geen account nodig en je zult zien dat het echt verrekte makkelijk is. Persoonlijk heb ik liever zo’n simpel mindmapping programma. En je kan vanaf elke pc bij je mindmaps!

  • Harmen
   Posted 21/11/2012 12:47 pm 0Likes

   Tip:
   installeer een mindmapprogramma zoals Mind On Track op een mediakaart .
   Ook zonder internet heb je dan alles bij de hand.
   Mind On Track kan veel, maar is zo in te stellen dat je het simpel kunt houden….
   Zie ook mijn reactie verderop (taakmanagement synchroniseren)
   Groet Harmen

 • Patrick van den Ing
  Posted 29/04/2011 3:36 pm 0Likes

  Update iMindMap software, de nieuwste versie heeft ook een gratis Basic uitvoering. Op de volgende site kun je deze downloaden http://www.imindmap.nl/ na de zeven dagen proef gaat deze automatisch over in de Basic versie dat is mooi nieuws voor de Mind Mappers onder ons.

 • Wez Koh
  Posted 30/03/2011 5:03 pm 0Likes

  Cayra lijkt een vreemde ad-site te zijn. Klopt dat?

 • Patrick van den Ing
  Posted 18/03/2011 2:07 pm 0Likes

  Mooi overzicht van de verschillende software en vooral toepassingen. Goed onderscheid is nodig om de juiste software in te zetten bij de persoonlijk gewenste uitvoering daarvan. Zelf heb ik bij MindMap.Nederland een training gevolgd. Ook heb ik al met MindManager Pro gewerkt deze was voor mij binnen de business omgeving meer dan toereikend. Met iMindMap ervaar ik nu een nog veel bredere toepassing die mij persoonlijk helpt in al mijn dagelijkse zaken, zowel op het werk als thuis. De Freedownload software die ik heb geprobeerd zijn mooi om mee te starten maar zullen uiteindelijk als je meer wensen hebt niet voldoen. Mij is het de investering van de iMindMap software en training bij MindMap.Nederland waard geweest en pluk daar nu dagelijks de vruchten van.

 • Jack Duerings
  Posted 24/03/2010 7:50 pm 0Likes

  Voor kinderen is het gratis E-mindmaps te overwegen. We hebben inmiddels veel ervaring opgedaan met het begeleiden van scholen die digitaal willen mindmappen. Het lijkt erop dat met het massaal binnenschuiven van digiborden ook weer kansen komen voor het werken met dergelijke programma’s. Scholen die hier structureel op in willen zetten bieden kinderen veel extra kansen op het gebied van creatief en gestructureerd leren denken. Bovendien bieden bepaalde programma’s ook andere modaliteiten, waardoor kinderen nog meer van dit soort programma’s (zoals Kidspiration en Inpisration) kunnen geneten en leren. Gedurende een aantal jaren hebben een groep basisscholen samen met het Expersticentrum Nederlands een Taalpilot uitgevoerd en de kracht hiervan ervaren.
  Nieuwsgierig geworden naar het gratis programma voor kinderen?
  Klik op onderstaande url.
  http://taalplein.web-log.nl/digitaal_universum/werken_met_mindmaps/index.html

 • Uriël Schuurs
  Posted 24/03/2010 7:34 pm 0Likes

  Interessant overzicht. Zou Thinking Maps er ook een plaatsje in verdienen?
  Is er bij de belangstellenden ook iets bekend over onderzoek naar de effecten van deze soort tools op de cognitieve vermogens en bv. de schrijfvaardigheid van leerlingen? Zo’n beetje iedereen gelooft er wel in, dat dat is – terecht – net iets te weinig overtuigend voor beslissers op ministeries…

 • Ben van der Putten
  Posted 16/02/2010 3:16 pm 0Likes

  Wat vinden jullie van mindview 3. Ik ben een eenvoudige starter met mindmappen en wil er wel meer van weten. Ik kwam mindview tegen en vond het converteren naar word of naar een powerpoint erg handig. Kunnen andere programma’s dat ook of haal ik daarmee de bedoeling van mindmappen weg? Ik heb het gebruikt om samen met mijn zoontje een spreekbeurt te maken en die te veranderen in een powerpoint. Dit werkte uitstekend en we konden lekker brainstormen met het gezin. Het resultaat was mooi en overzichtelijk waardoor mijn zoon zijn verhaal goed kon vertellen op school.

 • JW Ouwehand
  Posted 24/12/2009 1:50 pm 0Likes

  Regelmatig verzorg ik trainingen in mindmappen. Van de bovenstaande pakketten vind ik Mindmanager 7 (of 8) & freemind het best. Mindmanager 8 is kostbaar maar wel goed doorontwikkeld.

 • xstspvxa
  Posted 31/10/2009 12:43 am 0Likes

  GzB19W wwwlkuvoyrru, [url=http://lbnlkjjwmynt.com/]lbnlkjjwmynt[/url], [link=http://sjakxrcbcttl.com/]sjakxrcbcttl[/link], http://siyyfauigwqc.com/

 • Joeke-Remkus de Vries
  Posted 06/01/2009 2:35 pm 0Likes

  Graag gedaan 🙂

 • Sander Reijn
  Posted 06/01/2009 2:33 pm 0Likes

  Bedankt voor dit mooie overzicht met beschrijvingen.
  Vriendelijke groet,
  Sander Reijn

 • Joeke-Remkus de Vries
  Posted 11/12/2008 8:05 pm 0Likes

  Als je MindManager Pro 7 bedoelt dan is het antwoord ja: http://www.mindjet.com/products/mindmanager/mac/default.aspx

 • G.Vos
  Posted 11/12/2008 12:40 pm 0Likes

  Beste mensen,
  Begrijp ik uit jullie site dat Mindmap pro kan worden gebruikt op apple computers ?
  Mvg
  G. Vos

 • Joeke-Remkus de Vries
  Posted 15/11/2008 9:31 pm 0Likes

  @Alex.. zojuist aangepast. Dank!

 • Alex
  Posted 15/11/2008 9:28 pm 0Likes

  “iMindMap 3
  De man die MindMapping heeft bedacht en groot heeft gemaakt, Tony Buzan, heeft zijn kijk op MindMappen”
  De link achter MindMapping bevat een spelfoutje: een p te weinig in “mapping”.
  De juiste link is:
  http://www.balancedmind.nl/workshops/mindmapping

 • Arthur
  Posted 02/11/2008 8:46 pm 0Likes

  erg mooi en duidelijk overzicht. zelf een gebruiker van MIndjet Mindmanager. Niet iedere collega heeft beschikking over dit pakket zodoende ga ik ook Mindmeister gebruiken. Helaas gebruik op sharepoints nog niet mogelijk, of heb ik het mis?

 • Harry Kleintjens
  Posted 27/10/2008 2:53 pm 0Likes

  Hallo,
  jammer dat Spark-Space niet is meegenomen in het overzicht: http://www.spark-space.nl.

 • MediaKip
  Posted 18/10/2008 11:19 am 0Likes

  Een mooie lijst. ik noemde jou in mijn artikel over de Mindmap op http://www.mediakip.com/2008/10/mindmaps-voor-nieuwe-concepten/
  Bedank!
  Ik zelf ga trouwens voor FreeMind, omdat het geheel via de toetsenbord te gebruiken is

 • Ron C. de Weijze
  Posted 15/10/2008 12:13 am 0Likes

  Graag zou ik een ieder willen wijzen op het pakket dat ondergetekende ontwikkeld heeft, PMM Personal Memory Manager, dat ook met mindmaps werkt, waarbij elke map een ander perspectief kan zijn op dezelfde verzameling gegevens en ideeën. Het basispakket is gratis. Uitbreiding hiervan houdt alleen in dat meer notities, relaties en mappen gemaakt kunnen worden per project. Ik heb er ook een theorie/filosofie bij ontwikkeld. http://www.pmm.nl

 • Merijn Vogel
  Posted 13/10/2008 2:18 pm 0Likes

  Zelf gebruik ik met enige regelmaat Freemind; de nieuwste versie is niet 0.8.1 maar 0.9.nogwat, maar die heet “development”, wat kan betekenen dat ie wat minder stabiel is omdat software ontwikkelaars er mee aan het uitproberen zijn.
  Een van de nadelen is dat je plaatjes/foto’s alleen als externe bestanden kunt aangeven. Dit is lastig bij het delen van je mindmaps met anderen.
  Het interface van Freemind vind ik wel erg prettig in gebruik, je kunt alles met het toetsenbord, en bijvoorbeeld hele stukken handig cut-n-pasten met control-x en control-v.

 • Joeke-Remkus de Vries
  Posted 13/10/2008 1:47 pm 0Likes

  De ‘lijst van 14’ is inderdaad bij lange na niet compleet. Misschien over een tijdje eens een follow-up doen? 🙂

 • George Parker
  Posted 13/10/2008 11:55 am 0Likes

  Prachtig overzicht. Novamind (voor PC en Mac: http://www.novamind.com) vind ik echter niet terug. Heeft ook een Screenwriter mogelijkheid en de Mac versie integreert via Media al je iPhoto pics.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 13/10/2008 10:55 am 0Likes

  Dag Joeke-Remkus, tof zo’n overzicht – erg bedankt voor het samenstellen.
  Ik heb laatst wat gewerkt met XMind (http://www.xmind.org/us/) waar ik erg tevreden over was, behalve dan dat hij wat traag werd toen mijn mindmap erg groot begon te worden. Toen ben ik toch weer teruggegaan naar Freemind wat op mijn PC nog steeds erg snel werkt.
  Maar de interface van XMind vond ik een stuk plezieriger, dus ik hoop dat ze dat probleem nog gaan oplossen.
  Taco Oosterkamp

  • Andre
   Posted 14/08/2016 3:02 pm 0Likes

   Xmind miste ik al in het lijstje (je moet natuurlijk een keuze maken, snap ik).
   Maar Xmind vind ik zeker de moeite waar om ook te vermelden gezien de gebruikersvriendelijkheid, de eenvoud en de mooie UI.
   Ben nog nieuw en heb nog slechts vier (relatief kleine) mindmaps gemaakt, maar ik ben echt enthousiast gezien de chaos in m’n hoofd 😉

 • Joeke-Remkus de Vries
  Posted 13/10/2008 9:03 am 0Likes

  @Verbal Jam: link zijn allemaal goed, maar kennelijk ligt de site van Cayra gewoon plat. Geen enkele link naar de site van Cayra werkt op dit moment. Zal wel iets aan de hand zijn…

 • Verbal Jam
  Posted 12/10/2008 11:19 pm 0Likes

  @Joeke-Remkus:
  Die link werkt helaas ook niet (tenzij je gaat betalen misschien), maar dat lijkt me toch niet de bedoeling bij freeware.

 • Dave
  Posted 12/10/2008 9:08 pm 0Likes

  Ik heb tijdens het geven van mijn trainingen altijd http://www.mindmeister.com/ gebruikt. Het is gratis, en vooral erg leuk: Je kunt als groep realtime mindmappen. Je krijgt verrassend creatieve mindmaps als je met studenten in ruimte allemaal op een eigen pc-tje, allemaal mondje dicht en mindmappen.

 • Joeke-Remkus de Vries
  Posted 12/10/2008 6:43 pm 0Likes

  @ Verbal Jam: ik zie het net ook. Zal vast met de drukte te maken hebben die Lifehacking.nl voor hun genereert ;). Je kunt de volgende link ook gebruiken: http://cayra.en.softonic.com/

 • Verbal Jam
  Posted 12/10/2008 6:31 pm 0Likes

  Die link naar Cayra werkt niet. Niet omdat hij fout is, maar omdat de server je weigert binnen te laten.

 • ppl
  Posted 12/10/2008 1:03 pm 0Likes

  Als je Windows draait is Freemind erg leuk, voor Linux gaat het nog wel (het is en blijft een traag pakket) maar als Mac user moet je je er niet aan branden. Op de Mac ligt Mindmap van Conceptdraw mijlen voor op Freemind wat betreft stabiliteit en snelheid. Je kunt goed merken dat het gebruiksgemak van Mindmap groter is dan dat van Freemind.
  Overigens heb ik tussen Freemind en Mindmap nou niet bepaald dingen kunnen ontdekken die de ene niet kan en de andere wel op mindmapping gebied. Mindmap kent nog de mogelijkheid voor een brainstorm sessie die Freemind niet kent maar of je die nodig hebt…gewoon mindmappen tijdens een brainstorm sessie is namelijk ook een mogelijkheid. Ik denk alleen niet dat je teveel functies in een mindmap programma moet stoppen omdat je daarmee ook wat aan snelheid van het mindmappen zelf zult moeten inleveren. Tijdens een brainstorm sessie lijkt me dat niet zo fijn, dat remt de boel een beetje af. Daar houdt de brainstorm sessie mogelijkheid in Mindmap trouwens goed rekening mee (slimmed down maar wel met de mogelijkheid om nadien de boel uit te breiden).

 • Joeke-Remkus de Vries
  Posted 12/10/2008 10:24 am 0Likes

  @ Erno: binnenkort zal ik een uitgebreid overzicht van alle verschillende online Mindmap publiceren.
  @ Ruud & Richard: iMindMap 3 is inderdaad ook een erg prettig programma om mee te mindmappen. Een grote verbetering ten opzichte van versie 2.

 • Erno Mijland
  Posted 12/10/2008 10:12 am 0Likes

  Dank voor dit uitgebreide overzicht.
  Ik map mijn mind zelf het liefst op papier: dat gaat sneller en biedt meer mogelijkheden, onder andere om te tekenen. Aantekeningen tijdens interviews of besprekingen maak ik in een tussenvorm tussen mindmappen en lineaire aantekeningen in trefwoorden. Dus: veel lijntjes tussen inhoud die in de uitwerking bij elkaar moet komen.
  Als het gaat om samenwerken aan een mindmap, zou ik eerder kiezen voor online varianten. Je kunt dan op basis van dezelfde login-gegevens elkaars items aanvullen en corrigeren. Scheelt weer een hoop heen en weer gemail en evt. compatibiliteitsproblemen tussen software. Een overzichtje vind je hier: http://tinyurl.com/4z5lto

 • Ruud Rensink
  Posted 12/10/2008 10:11 am 0Likes

  iMindMap
  Graag wil ik u attenderen dat iMindMap in Nederland gedistribueerd wordt via de Nederlandse site http://www.imindmap.nl.
  Versie 3 is sinds eind augustus op de markt en alle gebruikers zijn zeer positief.
  Naar verwachting komt uiterlijk begin 1e kwartaal 2009 de Nederlandse versie als update!

 • richard
  Posted 12/10/2008 10:07 am 0Likes

  Zelf heb ik jaren gebruik gemaakt van Mindmanager (nu versie 7) maar sinds kort ben ik overgestapt op iMindmap van Tony Buzan himself. Tony Buzan is de ‘godfather’ van Mindmapping en als je dat in gedachte houdt kun je ook zien dat dit programma meer rekening houdt met waar het in MM echt om gaat.
  Ik vind het pakket intuitiever dan mindmanager en meer to the point. MM7 kan gewoonweg te veel en daardoor raak je de essentie kwijt.
  Persoonlijk ben ik helemaal happy met iMindmap
  richard

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: