Iemand overtuigen? Wees selectief met informatie

Hoe zorg je ervoor dat iemand die het erg druk heeft aandacht besteed aan jouw onderwerp? Hoe kun je iemand overtuigen dat jouw informatie waardevol is? Of het nu je baas is, een journalist of je collega: geef ze slechts een klein deel van de beschikbare informatie, en dan juist het deel van de informatie dat aansluit bij de mening van de ontvanger. In een onlangs verschenen artikel op NRC blijkt dat enkele lobbyisten in de tweede kamer dit toepassen, met als gevolg dat hun onderwerpen op de agenda komen. Lees ook: De 5 beste tips om beter te onderhandelen.

Leden van de tweede kamer worden overspoeld door informatie: “Elke week krijgt hij gemiddeld 700 pagina’s tekst van de regering, 100 brieven van instanties, organisaties en burgers, 500 e-mails en leest hij of zij 40 kranten, 20 tijdschriften en 15 rapporten“, aldus journalist Sywert van Lienden. Om van vergaderingen nog maar niet te spreken. De conclusie van het artikel: slechts enkele kamerleden zijn goed geïnformeerd, de anderen zoeken in de ‘informatietsunami’ bevestiging van hun eigen mening.

Op zich niets nieuws onder de zon, want dit principe is al aanwezig in het dagelijks leven: een Volkskrant-lezer zal niet zo snel de Telegraaf lezen en een PVV-stemmen zal het partijprogramma van de SP links laten liggen.

Hoe kun je hier op zakelijk gebied je voordeel mee doen?

Je hoeft niets met de Tweede Kamer te maken te hebben om met deze kennis iets te kunnen: iedereen heeft het druk, in de huidige tijd is informatie overal aanwezig. Dit maakt de kans is groot dat de mensen van wie jij iets wilt, zich ook alleen richten op informatie die aansluit op hun eigen mening. Stuur dus gepersonaliseerde informatie.

Voorbeeld: een persbericht. Heb je een product dat je aan de man wilt brengen? Wil je de lezer overtuigen van jouw product of dienst? Stuur aan ons een bericht met de focus waarom jouw product de productiviteit bevordert, aan een lifestyle magazine foto’s die de esthetiek van je product onderstrepen en aan de lokale krant juist informatie over jou als lokale ondernemer. Zo hoeft de ontvanger niet in alle informatie in het persbericht, ook al is het maar 1 A4, te zoeken naar wat voor hem of haar interessant is.

Zo zijn er in elk vakgebied verschillende manieren om deze kennis in te zetten.

Ga trouwens ook eens na bij jezelf: hoe bevooroordeeld ben jij als je informatie ontvangt? Leg je informatie die niet aansluit bij jouw mening snel aan de kant, of lees je het juist door om zo bijvoorbeeld een andere opinie te begrijpen? En wat heeft dit voor gevolgen?
Nu ben ik nieuwsgierig of jij deze handigheid al inzet in jouw vakgebied en hoe je dat doet. Tips zijn welkom in de comments!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author