Waarom consistentie belangrijker is dan doelen stellen

Als we ergens met een zekere regelmaat aan werken, is het vaak omdat we een doel gesteld hebben en kleine stappen zetten om dat doel te behalen. Regelmatig sporten en om fit te zijn voor een hardloopevenement bijvoorbeeld. Is het doel eenmaal behaald, dan stoppen we met dit proces. Jammer, vindt ondernemer en auteur James Clear, want “systemen hebben meer waarde dan doelen“.

In dit artikel op Entrepeneur.com vraagt hij zich af: wat zou er gebeuren als we geen doelen stellen, maar ons volledig focussen op ons systeem? Daarbij noemt hij als voorbeeld een basketbalteam: “zou dat team beter gepresteerd hebben als ze gewoon elke dag, maar zonder doel, hadden getraind?” Hij denkt van niet en noemt drie redenen waarom je je zou moeten focussen op een proces in plaats van een doel.

1. Doelen verminderen je huidige geluk

Je doel is om iets te bereiken wat je nog niet hebt. Je bent nu dus niet goed genoeg, is de onbewuste conclusie. Focus je daarom op het proces. De reis is immers belangrijker dan de bestemming. Zo heeft Clear in een jaar tijd elke maandag en donderdag een artikel geschreven, wat heeft geresulteerd in 115.000 woorden in totaal. Was zijn doel geweest om een boek te schrijven van 60.000 woorden, dan had hij lang niet zoveel plezier gehad in schrijven als hij nu heeft gehad, terwijl hij zijn artikelen waarschijnlijk makkelijk zou kunnen bundelen tot een interessant boek over productiviteit.

2. Doelen hebben een vreemde verhouding tot vooruitgang op lange termijn

Waarom doe je de dingen die je doet? Ben je aan het trainen voor een marathon omdat je fit wilt worden? Grote kans dat je na het lopen van de marathon niet meer gaat trainen, omdat het lopen van de marathon je doel was en die is dan behaald. Hiermee bereik je het jojo-effect, wat niet bepaald effectief is!

3. Doelen wekken de schijn dat je controle hebt over dingen waarover je eigenlijk geen controle hebt

Telkens als we een doel stellen, proberen we de toekomst te voorspellen. Het voorbeeld van Clear: “ik zet geen doelen voor mijn conversieratio, maar elke vrijdag update ik een excel-bestand met de kritieke waarden van mijn onderneming. Zo zie ik of ik vooruitgang of misschien juist achteruitgang boek”. Hij noemt dit een feedback-loop. “Deze loops stellen je in staat om bij te houden wat er gaande is, zonder de directe druk van doelen te voelen”. Volgens Clear zijn doelen echter geen onzin. “doelen geven je richting om je vooruit te helpen, maar een goed ontworpen systeem wint altijd. Je commiteren aan een proces wint op de lange termijn”.

Een samenvatting in video:

http://youtu.be/fLVgC_-2dF0

Het kiezen van een proces

Als je geen idee hebt aan welk proces je je moet commiteren, vraag je dan af welk doel je wilt behalen. Vaak is dat makkelijker te bedenken. Wil je afvallen? Vervang dan het doel ’20 kilo afvallen’ voor bijvoorbeeld ‘elke dag gezond eten’ of ‘elke dag een uur wandelen’. Wil je een marathon rennen? Vervang dit doel dan voor bijvoorbeeld ‘om de dag een stuk hardlopen’.

Ga je verhuizen en is je doel om over een maand alle spullen in je nieuwe woning te hebben? Dan heb je wel een doel nodig, aangezien je (hoogstwaarschijnlijk) een deadline hebt. Ook dan kun je het principe van processen inschakelen, in de vorm van het in kleine stukjes hakken van het verhuisproject: pak elke dag een x aantal dozen in. Schat in hoeveel dozen je nodig hebt, verdubbel dat (want je hebt altijd meer spullen dan je denkt) en verdeel dat over het aantal dagen dat je hebt om alles in te pakken. En zo zijn er meer projecten te verzinnen die je op deze manier aan zou kunnen pakken.

Je consistentie behouden

Een gewoonte aanleren duurt 30 dagen tot ruim twee maanden, afhankelijk van de gewoonte. Na deze dagen kan de gewoonte zomaar een onderdeel van je leven zijn, zonder dat je er nog bij stilstaat. Apps die je kunnen helpen bij het volhouden van je consistentie, zijn Lift en Habitualist. Ook de website My 30 Days Challenge is een goede motivator, hoewel die uitgaat van een tijdelijke gewoonte.

Hou je meer van een papieren systeem, probeer dan de Seinfeld-methode: maak een groot vel met daarop alle dagen van de maand, en zet op elke dag dat je je gewoonte hebt toegepast een kruis. Het niet verbreken van de ketting wordt vanzelf een gewoonte. Een app die hetzelfde doet is Commit, of Habbit Streak voor Android.

 

Eye opener

Hoewel al deze informatie weinig nieuw is, vond ik het inzicht om minder focus te leggen op doelen, maar meer op processen, een eye opener. Na dit een paar dagen te hebben toegepast, heb ik al het gevoel om in de tweede versnelling te fietsen in plaats van in de eerste of de derde. Ik handel meer pizzapunten af dan voorheen, omdat ik me niet focus op de punten maar op de gewoonte. Starten is ook minder moeilijk (als het wel lastig is, denk ik aan de 10 minuten-regel), en de pomodo-techniek is overigens ook ideaal bij deze werkwijze!

 

En om af te sluiten: een inspirerende video die al verborgen zat achter een eerdere link

 

(Fotocredits: TZIDO SUN via Shutterstock) 

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author