De lekkerste recepten voor Nationale Boerenkooldag

Hoewel het nog maar de tweede keer is dat deze dag gevierd wordt, wordt boerenkool steeds vaker genoemd vanwege zijn gezonde eigenschappen. Boerenkool is trending en wordt lang niet meer alleen gebruikt voor die stamppot met rookworst en jus. Om alles uit Nationale Boerenkooldag te halen hebben we 3 lekkere recepten uitgelicht! Lees ook: Zo krijg je kinderen aan de groente.

Boerenkoolsmoothie

Ja, boerenkool is ook goed voor een lekker en gezond begin van je dag!

Ingrediënten:groene-smoothie-met-boerenkool
  • 1 komkommer
  • 2 kiwi’s
  • 250 g verse ananasstukjes
  • 80 g babyboerenkool
  • 15 g basilicum
Bereidingswijze:

Snijd de komkommer in stukjes en schil de kiwi’s. Doe samen met de ananasstukjes, babyboerenkool en basilicum in een blender of de kom van een keukenmachine en pureer in 30 sec. tot een gladde smoothie. Schenk de smoothie in 4 glazen en serveer direct.

Groentesoep met aardappel en worst

Afbeeldingsresultaten voor groentesoep boerenkool

Soep die meer lijkt op stamppot!

Ingrediënten:
  •  1 el olijfolie
  • 100 g ontbijtspek
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 300 g preien
  • 300 g bospeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1½ liter kippenbouillon van tablet
  • 500 g Carisma vastkokende aardappelen
  • 8 takjes tijm
  • 400 g venkel-tijmworsten
  • 80 g babyboerenkool
Bereidingswijze:
  1. Verwarm 1 el olie in een grote pan. Snijd het spek in grove reepjes en bak op middelhoog vuur in 2 min. goudbruin. Halveer de ui en snijd in dunne halve ringen. Snijd de knoflook in dunne plakjes en voeg met de ui toe aan het spek. Was de prei en snijd in dunne ringen. Snijd de bospeen en bleekselderij in stukjes van dezelfde grootte. Voeg de groenten toe aan het spek-uienmengsel en bak 10 min. mee.
  2. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Was de (ongeschilde) aardappelen en snijd in grove stukken van 3 cm. Voeg de aardappelen met de tijm toe aan de soep. Kook 10 min. op laag vuur of tot de aardappel beetgaar is.
  3. Verwarm ondertussen de rest van de olie in een koekenpan. Verwijder met een mes het vel van de worstjes, voeg ze toe aan de pan, ‘snijd’ ze met een spatel in grove stukken en bak op hoog vuur in 4 min. bruin. Haal met een schuimspaan uit de pan en voeg ze met de babyboerenkool toe aan de soep. Laat alles nog 2 min. op laag vuur koken. Verwijder de tijmtakjes, breng de soep op smaak met peper en serveer.

Pasta met boerenkool en gedroogde tomaat

Italiaans meets boerenkool!Afbeeldingsresultaten voor pasta boerenkool

Ingrediënten:
  • 300 g rigatoni (buisjespasta, zak a 500 g)
  • 320 ml semi-zongedroogde tomaten (pot 320 ml)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 300 g boerenkool
  • 350 g rookworsten (Gelderse rookworst 350 g)
  • 50 g Grana Padano
Bereidingswijze:
  1. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de tomaten af, vang de olie op en snijd de tomaten in reepjes. Snijd de ui fijn en de knoflook in plakjes. Verhit 4 eetlepels van de tomatenolie in een wok. Bak de ui en knoflook 2 min. in de olie. Schep dan de boerenkool er in gedeelten door en laat de kool al omscheppend in 3-4 minuten slinken.
  2. Schep de tomaatreepjes en een volle soeplepel met kookvocht van de pasta door de boerenkool en laat het geheel in circa 10 minuten zachtjes gaar worden. Snijd de rookworst schuin in lange plakken en rooster deze in een grillpan of onder een hete ovengrill knapperig bruin. Roer de pasta door het boerenkoolmengsel.
  3. Warm het gerecht nog heel even door en roer er eventueel nog een scheutje olie van de tomaten door. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout. Serveer de pasta met boerenkool in warme diepe borden en leg de plakken rookworst erop. Garneer met de kaaskrullen.

Wat ga jij maken op Nationale Boerenkooldag? Laat het ons weten in de reacties!

Bron: Allerhande.

About Author