Bliep-boop-beep: bouw je eigen arcadekast!

Wat is er nu toffer dan een eigen gameroom in huis? Een kamer waarin je alle consoles die je ooit heb gehad netjes kunt uitstallen, je verzamelde memorabilia tentoon kunt stellen én waar een dikke arcadekast de ereplaats krijgt! Als echte liefhebber bouw je die kast natuurlijk zelf. Duur en moeilijk? Mwah. We leggen je graag uit hoe je in 5 stappen een eigen arcadekast kan bouwen.

Vooraf even dit…

Je kunt het maken van een arcadekast zo moeilijk en uitgebreid maken als je zelf wilt. Eigenlijk kan iedereen een arcadekast maken. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een bouwpakket dat je à la IKEA alleen nog zelf in elkaar hoeft te zetten. Daarnaast zijn alle elektronische onderdelen vaak al voorgeprogrammeerd. Zodoende is het in de basis simpelweg een kwestie van een goede interface aanschaffen, kabels aansluiten en je gewenste emulator en front-end inrichten. Dat laatste klinkt ingewikkeld, maar is vergelijkbaar met een joypad of stuurwiel configureren op een pc.

Een boodschappenlijstje

Je kunt op allerlei manieren een arcadekast bouwen. Voor dit stappenplan gebruiken we als basis een oude pc. Voor games van vóór 2002 voldoet een ouwe Pentium 4 bijvoorbeeld uitstekend. Als scherm gebruiken we in dat geval een oude CRT-monitor. Misschien heb je die twee onderdelen al wel in huis; anders biedt de plaatselijke kringloop vast uitkomst.

Wat je misschien wel moet aanschaffen, is een controlepaneel met voor elke speler één joystick en een aantal buttons, en daarnaast eventueel nog een aantal losse buttons voor bijvoorbeeld ‘Insert Coin’ of ‘Two Players’. Uiteraard mag een speakersetje ook niet ontbreken. Ten slotte kun je (optioneel) nog allerlei accessoires aan je arcadekast toevoegen, zoals verlichting en graphics.

Aan de slag met je eigen arcadekast

  • Keuzes maken! Voordat we beginnen met het bouwen is het eerst zaak wat knopen door te hakken. Wat voor type kast wil je maken? Voor hoeveel spelers is je kast? En welk design spreekt je het meest aan? Vergeet ook niet na te denken over het controlepaneel. Wil je een trackball? Hoeveel joysticks wil je? Ga je voor vier of zes buttons?
  • Voor het maken van de kast zijn er in principe twee opties: een bouwpakket kopen of zelf aan de slag gaan met een bouwtekening. Mocht die laatste optie je voorkeur hebben, dan zijn er gelukkig voldoende tekeningen en/of afmetingen op het web te vinden. Zodra je een tekening hebt, zaag je de ruwe maten in 18 mm (MDF). Je kunt dat vaak ook laten doen bij de bouwmarkt. Zaag vervolgens netjes de delen uit het plaatwerk. Gebruik ten slotte houten balken om het MDF aan elkaar te monteren.
  • Ook voor het maken van het controlepaneel kun je gelukkig button-layouts downloaden. Voor de finishing touch kun je ook nog een sticker met mooie graphics printen, waarover je een plaat plexiglas plaatst. Ben je creatief? Je kunt je natuurlijk ook uitleven met verf!
  • Bij deze vierde stap is het zaak de kast zelf af te werken. Je kunt deze bijvoorbeeld een kleurtje geven, afwerken met T-molding (de plastic bekleding aan de rand van arcadekasten) en eventueel verder voorzien van graphics.

Nu de kast en het controlepaneel netjes zijn afgewerkt, is het tijd de pc en monitor te plaatsen. Op je pc installeer je een emulator. Kijk bijvoorbeeld eens naar MAME, dat zich specifiek richt op de emulatie van arcadegames. Goed om te weten: het is natuurlijk wel de bedoeling dat je de originele games ook in je bezit hebt, anders schend je het auteursrecht. Om het plaatje helemaal af te maken, kun je over de emulator vervolgens nog een mooie front-end plaatsen (zoals Hyperspin of Maximus Arcade).

Game on!

About Author

2 Comments

  • Yello Onbekend
    Posted 12/01/2020 5:51 pm

    Kan en klaar te koop in de gemiddelde speelgoedwinkel voor enkele honderden euro’s.
    Niet echt een life hack vindt ik.

    • Eelko
      Posted 13/01/2020 8:26 am

      Natuurlijk, je hebt helemaal gelijk, maar sommige mensen beleven wel degelijk enorm veel plezier aan het zelf bouwen van bepaalde zaken…

Comments are closed.