Aanklikbare linkjes toevoegen aan een pdf? Dat kan!

Als je een word-document opslaat als pdf, verdwijnen helaas de linkjes. Helaas weten maar weinig mensen hoe makkelijk het is om de linkjes te behouden en hier leg ik uit hoe je dat doet. Lees ook: 5 manieren om je wifi signaal te verbeteren!

Maar ik weet het nu eindelijk, lang leve google!

Dit is wat je moet doen:

 •  open het document(met voorvertoning/preview)
 •  selecteer het stuk tekst waar de lezer op moet klikken
 •  Ga vervolgens in de menubalk naar ‘Extra’s’ > ‘Annoteer’ > ‘Voeg koppeling toe’.
 •  Dan kun je kiezen tussen ‘taak binnen pdf’ of ‘URL’
 •  je kiest ‘URL’ en knipt en plakt de gewenste URL in het invoerveld
 •  druk op de knop stel URL in
 •  en dan sla je op, klaar!

Om de lezer te attenderen op de link kun je de link onderstrepen of in het oorspronkelijke word-document vast een ander kleurtje geven en onderstrepen.

‘Taak binnen pdf’ (ipv URL) kun je gebruiken om te verwijzen naar een andere pagina binnen een langer document.

Tell Us What You Think
4Te gek2Leuk2Serieus?4Meh...8Stom

About Author

0 Comment

 • J. Vermeij
  Posted 03/12/2018 1:52 pm 0Likes

  wanneer je een link met een document aan een pdf toevoegt, is er dan een mogelijkheid om automatisch bij te houden hoe vaak het document nog geopend kan worden? kan dat dan vervolgens ook laten zien worden in het pdf? het gaat op een aanmeldingsformulier (in de link) die in de kalender (in pdf) vast zit. op de kalender moet te zien kunnen zijn dat er nog 4 aanmeldingen gedaan kunnen worden.

  ik hoor graag van u.

  alvast bedankt.

 • Jacqueline
  Posted 18/03/2018 10:48 am 0Likes

  Helaas werkt dit niet op mijn mac omdat in Annoteer geen optie heeft om koppeling toe te voegen.

 • FrankVo
  Posted 18/11/2017 3:33 pm 0Likes

  Ik snap helaas niet waar je artikel mee moet beginnen.
  Je schrijft: open het document(met voorvertoning/preview)

  Maar waarin ? In Acrobat Reader of in Adobe zelf of in Word ?

 • Martin Op 't Land
  Posted 18/10/2016 8:35 am 0Likes

  Deze functionaliteit is inmiddels (sinds MacOS Mavericks, ergens in 2012, 2013) helaas verwijderd uit Apple Voorvertoning (Preview). Zie https://discussions.apple.com/thread/4889008?tstart=0: “Preview used to be able to add links to PDFs but it was one of the features silently taken away”

  Ik stel voor dat dit in hoofdartikel wordt aangepast.

  • Robert
   Posted 03/04/2017 1:43 pm 0Likes

   Inderdaad! Zat al te zoeken… Is er iemand met een alternatief voor bestaande PDF’s voor Mac?

 • SledgeNL
  Posted 15/03/2016 6:52 pm 0Likes

  Wow, een artikel uit 2008 (wat zich voor doet als een net geschreven artikel in 2016) waarin iets uit de digitale wereld als ‘kan niet’ beschreven wordt.
  In 2016 heb ik .docx bestanden met links, die prima opslaan als .pdf, met behoudt van hyperlinks.

  • Jaap A
   Posted 16/03/2016 9:08 am 0Likes

   Sledge! Dat is geweldig nieuws. Vertel is uitvoerig hoe je dit doet? Want mij lukt het namelijk niet.

 • Suzanne
  Posted 28/01/2014 5:21 pm 0Likes

  You just saved my day. Or week. Or life, even. Thanks so much!

 • NHW
  Posted 14/01/2014 4:26 pm 0Likes

  Hallo!

  Ik wil ook graag een URL linken in mijn PDF-bestand. Nu heb ik onder het table Extra’s–Annoteer. Niet het kopje met Voeg Koppeling Toe staan.
  Is dit op te lossen?

 • Ingrid van der Locht
  Posted 02/01/2014 3:44 pm 0Likes

  Dank voor je tip. Klopt het dat ik op deze manier geen link kan maken naar een e-mailadres.
  Weet je hoe ik dat kan doen?

 • Daan
  Posted 11/11/2013 10:43 pm 0Likes

  Ik zie bij het kopje annoteer geen ‘Voeg koppeling toe’ staan? Is het een bepaalde versie van voorvertoning die je moet hebben op je mac?

 • Fleur
  Posted 08/02/2012 5:28 pm 0Likes

  Ik heb zojuist in een word bestand veel foto’s met teksten geplaatst. Nu heb ik het word bestand omgezet in een PDF bestand dat ik wil gaan rond sturen. Wanneer ik met mijn muis over de plaatjes in het PDF bestand ga geeft hij aan onder welke naam ik de plaatjes heb op geslagen. Dit vind ik niet erg professioneel. Op welke wijze kan ik ervoor zorgen dat de ontvanger dit niet kan zien? Dank alvast. Gr, Fleur

 • Emmy
  Posted 05/02/2012 12:03 am 0Likes

  Hoe krijg ik actieve links in een pdf vanuit Windows 7 met Word 2010?
  Ik kan de nieuwsbrief niet verzenden in de vorm zoals ik dat wil, omdat de links niet werken in pdf. Ik ben al enkele dagen aan het speuren op internet, maar tot nog toe niets kunnen vinden wat 100% werkt. Weet iemand de oplossing?

 • Peggy
  Posted 02/01/2012 5:42 pm 0Likes

  Supertip over OfficeOrg en PDF genereren met een inhoudsopgave rechts! Dank :-)).

 • Bas
  Posted 20/05/2011 11:21 am 0Likes

  Tegenwoordig heb je ook 3d-pdf bestanden. Ik wil graag dat aan bepaalde objecten/onderdelen ook een hyperlink gekoppeld wordt. Maar ik zou niet weten hoe ik dit moet doen. Ik heb al wel ergens gelezen dat het met een javascript moet, maar kan vervolgens geen uitleg hierover vinden. Kan iemand me helpen?

 • Mischa Verheijden
  Posted 02/11/2010 4:17 pm 0Likes

  Als je een link opneemt in je Word-document, dan wordt die in de pdf gewoon overgenomen. Ik heb de link achter een woord gestopt en dan wordt de link niet meegenomen bij het omzetten van Word naar pdf..

  Dank Anja, je artikel heeft me geholpen om dit op te lossen. En dus tijd bespaart 🙂 Weliswaar niet via voorvertoning/preview, wel via OpenOffice.org. Bert en ppl, ook dank aan jullie reactie dus.

 • Margo
  Posted 26/01/2009 1:22 am 0Likes

  Als je een Mac hebt en het programma Pages is geïnstalleerd gaat het als volgt:

  Open een Word-document (met hyperlinks) met Pages. Daar vind je onder Archief: exporteer, selecteer daar PDF, klik op Volgende, opslaan… en je hebt een perfecte PDF met werkende links! Ook als het niet lukte vanuit Acrobat enz.

 • Vera
  Posted 30/10/2008 2:22 pm 0Likes

  Die voorvertoning snap ik niet helemaal.

  Ik heb daarom een nieuw document gemaakt om dat ‘openen met’ te proberen op de gewone manier, een linkje erin gezet en er een pdf van gemaakt (die is als printer geinstalleerd omdat wij dus die reader hebben) en nu doet de link het ineens wel.

  Ik denk dat het misschien aan het document lag?!

 • Anja Wassenaar
  Posted 16/10/2008 3:00 pm 0Likes

  @Vera volgens mij moet je op de pdf klikken met je rechtermuisknop en dan klikken op ‘open met…’ en dan kies je voor voorvertoning

 • Vera
  Posted 16/10/2008 2:53 pm 0Likes

  Wat Willem Luijk heeft, hebben wij ook. Adobe Reader: een programmaatje waar je o.a. van words PDF’s kan maken is ideaal, maar hij herkent geen links én heeft ook niet die extra optie. Heel jammer, want ik werd juist blij op dit “perfect getimede” bericht, maar helaas dus. Is daar dus iets anders voor / mee te doen? Of hebben wij -gebruikers van een uitgebreide en betaalde reader- pecht?

 • Iwan, check me in
  Posted 12/10/2008 4:03 pm 0Likes

  Als ik mijn MS word “print” MAC > opslaan als PDF en ik open het Adobe geen probleem….

 • ppl
  Posted 12/10/2008 2:34 pm 0Likes

  @ Misha: dat is geen Mac probleem. De bekende pdf printers maken gebruik van een tussenstap. Zo wordt er eerst naar postscript geprint die vervolgens de vertaling naar pdf maakt. Dit is een OS onafhankelijke werkwijze: het werk in Windows, Linux en op de Mac. Nadeel van deze methodiek is dat een klikbare inhoudsopgave en klikbare url’s niet mogelijk zijn. Als je software zoals Adobe Acrobat gebruikt heb je vanuit de programma’s van waar je de pdf gaat maken wel die mogelijkheid hoewel ik niet zeker weet of dit beperkt is tot Microsoft Office.

  Microsoft Office en ieder andere pdf printer (m.u.v. iets als OpenOffice.org) hebben niet de mogelijkheid om links in een pdf te zetten en daarom zie je ze dus ook niet. Adobe Reader heeft hierin voorzien door een automatische URL herkenning in hun software te bouwen, zowel de Windows als de Mac versie. Je wordt dus gefopt. M.a.w. het is eerder een Adobe Reader “probleem”. Zodra je andere pdf software gaat gebruiken onder Windows zoals Foxit Reader heb je exact hetzelfde probleem. URL’s werken dan ook alleen wanneer je ze ook daadwerkelijk als zodanig hebt opgegeven in je pdf file. Het is leuk dat een stuk software dat automatisch herkend maar dit soort dingen behoren gewoon in de pdf te staan; daar is pdf ook voor bedoeld.

  Je secties probleem is ook weer zo’n typisch MS Office probleem die ongetwijfeld wel op te lossen is als je Adobe Acrobat gebruikt om de pdf te maken.

  Voor de duidelijkheid: alleen met Adobe Acrobat, OpenOffice.org en mogelijk een paar andere stukken software worden klikbare inhoudsopgaven en URL’s in pdf bestanden mogelijk gemaakt. Met alle andere mogelijkheden zoals de diverse pdf printers (waaronder die van MS Office zelf!) is dit simpelweg niet mogelijk. Adobe Reader geeft je echter wel de mogelijkheid van URL herkenning die overigens lang niet altijd werkt. Daardoor wordt de gebruiker gefopt en denkt hij (of zij) geheel onterecht dat de pdf klikbare links bevat. Dat is een crossplatform probleem en niet specifiek voor een bepaald OS.

 • Iwan, check me in
  Posted 12/10/2008 1:19 pm 0Likes

  Is een Apple topic, toch…. Maar als je het pdf-je gewoon in adobe opent ipv voorvertoning dan werken deze links vanzelf….

 • Mischa Coster
  Posted 12/10/2008 11:23 am 0Likes

  @ppl @Taco Dit is voor zover ik weet inderdaad een Mac-probleem. Ik heb precies het zelfde namelijk, terwijl ik onder windows (Office 2007 / Acrobat Pro) prima PDF’jes weet te produceren inclusief links. Onder de Mac verdwijnen de links helaas.

  En dan maakt het niet uit of je:
  1. Vanuit Office 2008 ‘Save as’ en dan ‘PDF’ doet, of
  2. Vanuit het Print-dialoog linksonder op ‘PDF’ klikt, of
  3. De Acrobat Pro printer driver gebruikt om ‘naar te printen’.

  In alle gevallen zijn de linkjes weg. Dus als ik voor mijzelf spreek: ZEER handige tip!!!

  Overigens een tweede PDF-gerelateerd probleem waar ik nog geen oplossing voor heb: Als je in Word 2008 gebruik maak van secties in een document (bv 1 pagina tussendoor landscape in plaats van portrait) dan wordt elke sectie als aparte PDF geproduceerd, waarna je ze dus handmatig weer moet samenvoegen tot 1 PDF. Iemand daar een suggesties voor? (behalve Windows gebruiken, wat ik dan ook doe)

 • bas-r
  Posted 11/10/2008 8:27 pm 0Likes

  Jammer dat je niet eens verteld welk programma je gebruikt, of welk OS.

 • AJ
  Posted 11/10/2008 1:48 pm 0Likes

  Nou, dat is inderdaad ongelofelijk zeg, dat zo weinig mensen dat weten.. ongelofelijk..nounou…ongelofelijk

 • Hans van der Made
  Posted 11/10/2008 11:19 am 0Likes

  Willem: de schrijver maakt gebruik van het “Preview”-programma, op zijn Apple-computer, niet van Adobe Reader. Succes!

 • Willem Luijk
  Posted 10/10/2008 11:31 pm 0Likes

  Hee lifehackers. Ik zou eigenlijk wel willen weten met welke software jullie dit doen. Het lijkt of iedereen dit moet kunnen maar mijn gewone Adobe Reader kent echt geen menuopties Extra -> Annoteer….

 • Caspar
  Posted 10/10/2008 8:15 pm 0Likes

  Hey! Bedankt voor deze tip.
  Dat ik er niet aan gedacht heb is waarschijnlijk omdat pdf voornamelijk geassocieerd wordt met readonly formats denk ik. Ik verstuur vaak mijn CV in pdf en met deze tip kan ik de urls toevoegen.

 • SD
  Posted 10/10/2008 4:04 pm 0Likes

  Ik heb nog nooit gehad dat de linkjes niet meekwamen…

  Ik zoek altijd functies om de linkjes uit te schakelen zodat dat niet gebeurt.

 • S. Polter
  Posted 10/10/2008 2:43 pm 0Likes

  Weet je wat echt ongelooflijk is? Dat zo weinig mensen weten hoe je letters met accenten tikt. Dat is pas echt ongelooflijk.

 • Peter van Teeseling
  Posted 10/10/2008 12:14 pm 0Likes

  Naast links kan je ook een inhoudsopgave maken en andere interactie aan een PDF toevoegen. Veel applicaties waar je documenten mee maakt ondersteunen die informatie in een PDF ook (vaak optioneel).
  Je kunt ook beveiliging in een PDF inbouwen (geen copy-paste etc.) en de manier waarop een PDF geopend wordt. Bijvoorbeeld venster schermvullend, met bladwijzers “aan” en de pagina geschaald naar de grootte van het scherm. Klantvriendelijke instellingen dus.

 • bert
  Posted 10/10/2008 9:57 am 0Likes

  Akkoord met ppl.

  OpenOffice.org. ‘t Is gratis, beschikbaar in elke taal die je wil, draait op PC, Mac en Linux, documenten omzetten in PDF kan met één klik (zonder extra software) en links blijven bewaard in de PDF. Kan ook MS Office documenten lezen en opslaan.

  http://openoffice.org/

 • Jos
  Posted 10/10/2008 9:45 am 0Likes

  Leuke van deze methode is dat hij ook op reeds bestaande PDF’s werkt. IK heb het laatst ook gedaan, me niet gerealiseerd dat het een lifehack was ;-).
  Ik heb geen idee of dit ook kan in WIndows. Het is even gelden dat ik daar de Adobe reader gebruikt heb, tegenwoordig werk ik op een Mac.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 10/10/2008 7:57 am 0Likes

  Anja, ik ken het probleem wat je beschrijft niet. Misschien is het toch anders op Apple.

  Als ik vanuit mijn Word op Windows een PDF maak komen alle links prima mee.

 • Robbie Veldwijk
  Posted 09/10/2008 11:58 pm 0Likes

  Dat is grappig hé, ik had laatst aan de fotovakschool een presentatie van een docent vanuit een PDF. Hij klikte ook op linkjes en dat soort dingen…

 • JR
  Posted 09/10/2008 11:24 pm 0Likes

  Voor mij werkt de combinatie Office 2007 en CutePDF ook perfect… althans als de pdf in Adobe wordt geopend. Geen idee wat er gebeurt in andere viewers.
  Goed idee trouwens om de linkjes in Word gewoon een kleur mee te geven!

 • ppl
  Posted 09/10/2008 10:00 pm 0Likes

  Gebruik maken van software waar dat wel mee kan is natuurlijk ook een optie. MS Office icm Adobe Acrobat (om maar eens wat te noemen) heeft wel de mogelijkheid voor een klikbare index. Hyperlinks zoals naar websites wordt door Adobe Reader zelf al herkend als zijnde klikbaar, dat hoef je niet in het document in te stellen (wel handig om te doen aangezien er ook pdf readers kunnen zijn die dat niet doen). Met OpenOffice.org is het trouwens ook mogelijk om een mooi document met klikbare inhoudsopgave en hyperlinks te creëren (op voorwaarde dat dit in het originele document ook al zo is, de pdf export functie neemt dat namelijk over).

Leave a comment

[wpterms id="3193"]