Aantekeningen naar Evernote met Penultimate

penultimate1Na de overname en Penultimate door Evernote is er een nieuwe versie van Penultimate (iOS). In die nieuwe versie is de integratie met Evernote doorgevoerd. En Penultimate is een gratis app geworden. De integratie met Evernote komt erop neer dat alle aantekeningen die je in Penultimate maakt automatisch gesynct worden met Evernote en in Evernote doorzoekbaar zijn.

Penultimate: aantekeningen en notities maken

Penultimate is een mooi vormgegeven app, waarin alle projecten een schriftje zijn. Met een stylus teken of schrijf je vrij over de pagina’s. Dat schrijven met een stylus kan gezien de stompe voorkant van zo’n pennetje even wennen zijn. Ook je handen laten rusten op het scherm kan leiden tot ongewilde aantekeningen.

De copy-paste functie maakt het mogelijk aantekeningen te editten. Dat doe je door simpelweg een cirkel te trekken om het deel dat je wilt aanpassen.

Waar andere notitieapps mogelijkheden hebben om ook tekst te tikken of bijvoorbeeld een deel van het scherm te vergroten om kleinere tekst toe te voegen, heeft Penultimate weinig extra’s. De belangrijkste plus is de integratie met Evernote.

Schriftjes worden automatisch gesynchroniseerd en zijn doorzoekbaar ook als je er geen extra tags aan toevoegt. De kwaliteit van het zoeken is uiteraard afhankelijk van de handschriftherkenning. Op onderstaand plaatje zie je dat Evernote op de zoekterm ‘idee’ de Penultimate-notitie vindt en het woord er twee keer in herkent. De derde is kennelijk niet leesbaar genoeg. Je kunt je voorstellen dat aantekeningen met een datum, plaats, naam van een project of een foto van een logo al snel goed vindbaar worden. Of fotografeer een flip over-vel of een whiteboard en maak daar omheen je aantekeningen. Dit zullen dan al snel rijkere Evernote-notities worden dan wanneer je direct naar Evernote een foto stuurt.

foto

Andere notitie apps

Er zijn apps die een uitgebreidere functionaliteit kennen. Zo kun je in Notes Plus pdf’jes openen en erop schrijven, is er een close up venster, is tekst toe te voegen. Ook heeft Notes Plus een aantal menu-opties in het schrijven verwerkt: een woord doorhalen verwijdert het woord, een woord omcirkelen biedt een aantal menu-opties waaronder omzetten naar tekst, dubbeltikken geeft een close up-venster en met twee vingers tikken opent het toetsenbord. Daarnaast kent Notes Plus de mogelijkheid de lijnen of cirkels die je tekent meteen net te maken. Een app als NoteShelf heeft een vergelijkbare interface als Penultimate (een boekenkast met Moleskines) en, net als Notes Plus, een groot aantal exportmogelijkheden. Nadeel is wel dat al die exportmogelijkheden handmatig verlopen, behalve bijvoorbeeld een backup functie in Notes Plus. Een erg complete notitie-app is bijvoorbeeld ook NoteTaker HD, zij het dat de interface wat aan de drukke kant is.

Een erg populaire app voor aantekeningen is het mooi vormgegeven Paper. Deze app is gratis zij het dat er veel in app purchases zijn die je al snel nodig hebt om er echt mee te kunnen werken.

paper

Wil je meer apps testen, dan staat er in deze blog van Appadvice nog een aantal met recensies bij elkaar.

 

Kortom

Penultimate is geheel vernieuwd en werkt als mooie en snelle notitie-app én is weer een uitbreiding van de Evernote functionaliteit. Nu de app gratis is, is het al snel erg de moeite waard. Mocht je meer functies nodig hebben bij het schrijven of al erg gewend zijn aan een andere notitie-app dan zal de afweging wat lastiger zijn.

Gebruik je Penultimate al? Ga je switchen? Niks voor jou? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

15 Comments

 • Jan van Rijn
  Posted 11/02/2013 11:51 am 0Likes

  Nog een tip voor iedereen die geduld heeft. Het kickstarter project Ipen 2 gaat ook stylus leveren voor de Ipad: http://www.kickstarter.com/projects/ipen/ipen-2-for-ipad-imac-and-more.

  • Arjan Broere
   Posted 12/02/2013 7:20 am 0Likes

   Mooie presentatie, zeg. En wéér eentje met een smalle punt dus zeker een goede tip.

 • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
  Posted 10/02/2013 9:13 pm 0Likes

  Toevallig moest ik vandaag een plaatje van wat notities voorzien om naar een client op te sturen. Ik heb geprobeerd om dat met PenUltimate te doen maar dat was niet echt handig. Uiteindelijk Skitch op de iPad gebruikt en dat ging wel goed.

  Ik gebruik een Wacom Bamboo pen die ik al een tijdje heb en kon ik prima mee tekenen. Ik heb de pen al een poosje en hij ligt lekker in de hand. Voor wie een pen zoekt vind ik dit een aanrader.

  • Arjan Broere
   Posted 12/02/2013 7:25 am 0Likes

   Skitch is daar bij uitstek voor gemaakt en werkt wat mij betreft snel en goed om iets te voorzien van wat commentaar.

   Bamboo gebruik ik ook. Ik heb de eerste punt al versleten en zag dat je de puntjes los kunt nabestellen dus dat is handig. Ik ga wel achter de stylus met smalle punt aan. Lijkt me toch beter schrijven.

 • Martijn Wessels
  Posted 09/02/2013 9:13 pm 0Likes

  Niet echt een vervanger voor de s-pen van Samsung dus. Jammer, sync met evernote werkt daarin nog niet optimaal omdat de extensie niet leesbaar is buiten de Samsung apparaten met s-pen. Voordeel van de s-pen is dat vingers en handen uitgeschakeld kunnen worden.

 • Leon Vincken
  Posted 08/02/2013 4:14 pm 0Likes

  Wat is verschil met Skitch? Dat werkt feitelijk op dezelfde manier. Integreert direct in Evernote en heeft de mogelijkheid voor stylusdikte en meer…

  • Arjan Broere
   Posted 12/02/2013 7:18 am 0Likes

   Skitch gebruik ik vooral als ik op een plaatje, site of bijv kaart wat wil aantekenen of uitleggen. Met de relatief beperkte edit-mogelijkheden kan ik dan snel iets visueel maken. Penultimate ed zijn voor mij voor vrije notities.

 • Arjan Broere
  Posted 08/02/2013 2:31 pm 0Likes

  Ik kende Goodnotes niet. Ik ga er zeker naar kijken. Er zijn héél veel notitie apps dus dank voor de tip

 • Jacob Bos
  Posted 08/02/2013 12:57 pm 0Likes

  Jammer dat wat mij betreft de beste notitie maker Goodnotes niet meegenomen is..

  Vooral de optie om via een ‘vergrootglas’ je notities te schrijven is wat ik mis in Penultimate

 • Rob
  Posted 08/02/2013 9:39 am 0Likes

  Het is een prachtige app!
  Maar met een wat dikkere stylus (of vinger 🙂 ) is het blad al snel gevuld. Hebben jullie ervaring met een fijnere stylus oid?

  • Arjan Broere
   Posted 08/02/2013 9:54 am 0Likes

   Ik heb er naar gezocht, want ik vind de styli (?) vaak erg dik. Ik begreep dat ze zo moeten zijn om het contact van een vinger op het scherm na te bootsen maar mocht iemand een smallere stylus kennen, dan graag.

   Door de stylus een beetje schuin te houden wordt de punt wat smaller. Dat gecombineerd met het selecteren van de dunste lijnstijl is wat mij helpt. En veel apps, Penultimate niet, hebben de mogelijk in te zoomen, zodat je in een kleiner tekstvlak schrijft (Notes Plus opent zo’n schermpje als je de stylus ingeduwd houdt op het “papier”).

   • Andre
    Posted 08/02/2013 2:46 pm 0Likes

    Ik was ook op zoek naar een goede stylus met dunnere ‘nib’ en kwam (na verschillende lovende recensies) uit bij de Hand Stylus (http://handstylus.com/). Het is een Kickstarter-project en vrij succesvol. Momenteel zijn ze alleen nog in de US te verkrijgen, dus om de styli naar NL te importeren is wat prijzig.
    Toch maar gedaan – als het goed is komt ‘ie volgende week binnen.

    Ik ben recent overgestapt van Penultimate naar Noteshelf, maar met deze upgrade ga ik Penultimate zeker weer eens testen. Paper is ook een geweldige app (vooral dat potlood en aquarel-penseel!); deze gebruik ik vooral voor mindmapping en schetsen.

  • Marco Jordan
   Posted 08/02/2013 10:30 am 0Likes

   Ik gebruik zelf de Adonit Jot Pro. Dit is denk ik de stylus met de fijnste punt (eigenlijk een doorzichtig plastic schijfje).
   Zelf vind ik Penultimate een leuke app om snel iets neer te krabbelen, maar ongeschikt om echt aantekeningen mee te maken. Zelf gebruik ik Noteshelf waarmee je ook de mogelijkheid hebt een gedeelte van de pagina in te zoomen. Helaas heeft deze app nog geen mogelijkheid je aantekeningen direct door te sturen naar Evernote, maar je zou je aantekeningen wel als PDF kunnen mailen naar je Evernote-account.
   Ook het eerder genoemde Notes Plus is een fijne app, maar ik vind deze app iets te traag op mijn iPad 3. Dit komt doordat deze app all je aantekeningen opslaat als SVG graphics.

   • Arjan Broere
    Posted 08/02/2013 2:30 pm 0Likes

    hi Marco, Ik heb t even bekeken maar die http://adonit.net/jot/pro/ lijkt me wel wat.

    Ik kan op een ipad2 heel behoorlijk uit de voeten met NotesPlus maar af en toe wordt de pagina even schokkerig opnieuw opgebouwd.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]