Adresboek hacken op je Mac, van Weak Ties tot netwerkkracht

Wie meer dan een paar honderd adressen in adresboek heeft op zijn Mac, doet er wellicht verstandig aan om een paar krachtige mogelijkheden van dit programma te gebruiken.

extra-address-book.png

De Britse antropoloog Robin Dunbar had ooit al eens berekend dat we met maar 150 andere mensen een sociale relatie kunnen onderhouden. Met de rest van de mensen, ons “netwerk” onderhouden we zogeheten “weak ties”, iets wat de Amerikaanse socioloog Mark Granovetter had ontdekt. Zo heeft hij bewezen, dat we makkelijker aan een baan komen via “vage” kennissen dan via goede vrienden. Die goede vrienden zitten waarschijnlijk in de zelfde omstandigheden en komen doorgaans op dezelfde plekken. Van vage kennissen heb je er veel meer, zeker in deze tijden van lage communicatiekosten, en sites als Hyves en LinkedIn.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe hou je nu een beetje overzicht over al die kennissen? (mensen die je wellicht één of twee keer hebt gesproken, wellicht een leuke klik mee hebt, maar die bijvoorbeeld niet echt in de buurt wonen?)

De truc van een paar aantekeningen maken op een visitekaartje dat je krijgt kennen de meeste mensen al. Waarom niet wat intelligentie aan die kennis toevoegen?

Het adresboek van je Mac heeft, net als veel andere programma’s op een Mac, die mogelijkheid om slimme mappen aan te maken.

Via het programma Textexpander (dat Taco HIER al eens beschreef), voeg ik als ik iemand in mijn adresboek invoer, met de toetsvolgorde -abh- (adresbookhack ;)) de volgende tekst toe in het notitieveld:

Ontmoet in:
Tijdens:
Beroep/specialiteit:
Netwerkgegevens:
Regiocode:
Bijzonderheden:
Doorlink(kent):
Nieuwsbrief Martijn:
NNF:
Innercircle:
Lezingbezoeker:
Nog eens ontmoeten:
Heeft RSS blog dat ik volg:
Actief benaderbaar:
Ooit klus veroorzaakt:
Heeft ooit een lezing geboekt:
Heb ik ooit een betaalde klus bezorgd:
Hobby’s:
Interesses:
MAC:
Netwerkstatus:
Projectnamen:

Vervolgens vul ik de velden snel even in. Zo heb ik het land verdeeld in 5 regio’s, NOORD, OOST, MIDDEN, ZUID en WEST.

Iedereen die ooit bij een lezing van mij geweest is, krijgt de toevoeging JA bij mijn veld Lezingbezoeker.

Via de mogelijkheid om slimme mappen aan te maken (via archief, slimme mappen aanmaken) kan ik alle parameters makkelijk invullen. En wordt er automatisch een map aangemaakt met het door mij gewenste segment aan gegevens. Zo kan ik binnen 10 seconden een lijst krijgen van iedereen die ik in 2006 heb ontmoet in de regio zuid, die op een lezing van mij geweest is en heeft aangegeven dat hij of zij mijn nieuwsbrief wil ontvangen.

adresboek.jpg

Als ik vervolgens in Mail.app een mail wil versturen, herkent mail deze map. Ik hoef dus alleen maar de naam van die map in te tikken in het “aan”-veld, en automatisch worden alle mensen in die map toegevoegd in de verzendlijst van mail.

Als je dit een beetje consequent bijwerkt, zijn die weak ties ineens een stuk krachtiger. Een bijkomend voordeel is dat als ik een mail krijg van iemand, ik altijd even in Spotlight zijn of haar naam intik, om te kijken of ik al eerder contact heb gehad, en wie hij of zij ook alweer was.

Ik vul overigens niet altijd alle velden in, maar wel altijd die van ontmoet in, tijdens, regio en nieuwsbrief ja/nee.

Er zijn vast een hoop slimme filters die ik over het hoofd zie. Ik zoek bijvoorbeeld nog steeds naar een slimme manier om alle vormgevers ineens op het scherm te toveren. Maar wat doe je als iemand vormgever én programmeur is? Er zijn vast betere programma’s om dit soort gegevens bij te houden, maar de robuustheid van adresboek binnen Leopard en Tiger, en de sync-mogelijkheid met een ipod-touch zijn wel erg prettig.

(Dit kan vast ook met outlook en gmail, maar ik weet niet hoe 😉

Wie heeft er slimme variaties op de velden die ik nu gebruik?

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

17 Comments

 • Bas Zwaag
  Posted 02/07/2012 1:23 pm 0Likes

  cobookapp.com schijnt een goede app te zijn
  iemand ervaring mee?

  groeten

 • Gerben Nieuwenhuis
  Posted 21/12/2009 10:01 pm 0Likes

  Ok, hierbij de linkz:

  http://www.jumsoft.com/relationship/

  http://www.jumsoft.com/process/

  Speel eens met de trial.

 • Gerben Nieuwenhuis
  Posted 21/12/2009 9:44 pm 0Likes

  Late reactie maar dit vind ik nog steeds een cool artikel.
  Bento gebruik ik vanaf versie 1.0 (nu 3.1.2 of zo) , laatste tijd is mijn oog gevallen op praktische appz van Jumsoft: relatonship (integreert met adresboek en kun je oneindig velden/notities toevoegen, etc) en Process, een soort van projectmanagementtool.
  Process is cool, makkelijker in te stappen dan Bento (en die was al laagdrempelig), ideaal voor ZZP-ers.
  Beide appz integreren met OSX, slimme mappen en syncen via MOBILEME, ha, ha!

  Mvg,

  Gerben

 • Rogier
  Posted 01/05/2008 8:09 pm 0Likes

  Hele mooie tip dit zeg! zou het ook mogelijk zijn om bij elk contact wat rss feeds te kunnen toevoegen? dus dat die ook echt worden uitgelezen…

  Inplaats van Textexpander gebruik ik trouwens gewoon de shelf van Quicksilver…

 • Knilles
  Posted 31/01/2008 11:14 am 0Likes

  Adresboek had dit oud/nieuw jaar ook iets leuks voor mij in petto, het had (hoe weet ik nog steeds niet) bij het syncen met mijn smartphone achter al mijn adressen birthday 1-1-00 gezet zodat ik een kwartier voor 12 helemaal gek werd van het alarm van de phone, 160 keer uitdrukken!

 • tony
  Posted 30/01/2008 11:00 pm 0Likes

  aargh, weer mac only stuff.

  ik kan hoog of laag springen, het is en blijft toch windows op mijn werk. ik voel me al een hele nerd omdat ik de nodige programma’s portable van mijn stickje draai, alle systeembeheerdersblokkades omzeilend…

  dus, iemand een goed windows alternatief voor bento?????

 • joost
  Posted 30/01/2008 2:02 pm 0Likes

  Ik krijg die bloody textexpander niet aan de praat, wel goeie tip!

 • Abdul-Rahman Advany
  Posted 30/01/2008 11:56 am 0Likes

  @martijn thnx! even kijken hoe deze lifehack goed kan toepassen 🙂

 • Martijn Aslander
  Posted 30/01/2008 10:09 am 0Likes

  @abdul Als ik bij Innercircle:JA invul, kan ik een slimme lijst maken met bijvoorbeeld innercirlce noord, handig voor een als je een verjaardagsfeestje wil geven.

  Als ik bij MAC:JA invul, kan ik segmenteren op Mac gebruikers, voor als ik een mac-feestje wil geven of belangrijke nieuwtjes wil delen

  @Berend, tnx! ik ga eens met Bento spelen

 • Roel Willems
  Posted 30/01/2008 9:22 am 0Likes

  Ik ben eigenlijk ook wel erg benieuwd naar de invulling van die velden.

 • Abdul-Rahman Advany
  Posted 30/01/2008 7:22 am 0Likes

  Nu ben ik razend benieuwd wat je nou invuld bij velden als Netwerkgegevens, Innercircle, MAC (of iemand een mac heeft?), Netwerkstatus

 • Roel Willems
  Posted 29/01/2008 8:42 am 0Likes

  Zeer goede hack! Die slimme filters binnen mac software zijn toch wel vrij briljant! Ik ga vanavond eens bekijken of dit ook met thunderbird of een andere app. ook mogelijk is.

 • Berend Schotanus
  Posted 28/01/2008 8:40 pm 0Likes

  Goeie tip. Ik gebruik inderdaad (zie vorige comment) sinds enige tijd Bento voor dit soort zaken. Ik ben ERG tevreden over Bento.
  Bento maakt het mogelijk vanuit de Bento interface zowel Adresboek als iCal te benaderen. Je kunt ongelimiteerd velden toevoegen aan een adresboek kaart, dus bovengenoemd lijstje in het notitieveld zouden ook allemaal separate velden kunnen zijn waar je op kunt sorteren, selecteren etc. Maar het mooiste van Bento is dat je relaties kunt leggen tussen verschillende verzamelingen. Als ik bijvoorbeeld op een bijeenkomst ben geweest kan ik aan die bijeenkomst koppelen welke personen ik daar heb gesproken. Vervolgens is bij elk van die personen zichtbaar dat ik hem/haar op die bijeenkomst heb gezien.

 • Rene
  Posted 28/01/2008 3:28 pm 0Likes

  Goeie tip, ik gebruik zelf ook het notitiestuk voor dit soort zaken, maar nog niet zo gestructureerd. Is er al iemand die hiervoor Bento (http://www.filemaker.nl/products/bento/overview.html) gebruikt? En wat zijn dan je ervaringen?

 • Perry
  Posted 28/01/2008 11:24 am 0Likes

  Ik gebruik idd al tags in mijn notitieveld in Adresboek, en dit is een leuke aanvulling hierop… hier ga ik ‘s mee stoeien… Dank!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]