Adresboeken syncen met Soocial

Je adresboek altijd up-to-date houden, lukt je dat? Mij ook niet. Regelmatig bel ik een in onbruik geraakt mobiel nummer, of schrijf naar een al twee jaar geleden opgeheven e-mailadres. Oorzaak: nieuwe informatie maar in één van de vele adresboekjes bijgewerkt. Synchronisatie is ook niet altijd de oplossing, want het adresboek op m’n laptop synchroniseren met Gmail lukt nog wel, maar… hoe houd je de contacten van meerdere Gmailaccounts in sync? Het Amsterdamse bedrijf Soocial belooft de oplossing: een webdienst die qua adresboeken alles met alles synchroniseert. Lifehacking.nl voelt de Web 2.0 dienst eens aan de tand. Heb jij ook ervaring met adresboeksynchronisatie? Schrijf een reactie op dit bericht!


Het gebruik van Soocial begint met het aanmaken van een account op Soocial.com. Vervolgens voeg je je Gmail-, Hotmail- en Yahoo-accounts toe als ‘Connection’ en hup, alles wordt met alles gesychroniseerd. Download een App voor je smartphone of een programma voor je Mac of Windows, en ook de adresboeken op je computer en smartphone worden gesynced. Daarbij krijg je keurig waarschuwingen dat je andere synchronisatiemechanismen het beste kunt uitschakelen, en niet te vergeten dat je beter ook een backup maakt van je adresboeken.

Pony met één kunstje
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is Soocial niet nóg eens een sociaal netwerk. Soocial is twee dingen: een dienst op internet waar je je adresboek onderbrengt, plus de koppelingen naar je computers, smartphones en webdiensten. Het synchroniseert daartussen alleen adresboekjes (dus voor je bookmarks, agenda’s, foto’s, muziek enzovoorts moet je iets anders zoeken.) Daarmee is Soocial een one trick pony, maar eentje die daarin dan wel excelleert. Soocial heeft bijvoorbeeld geen moeite met profielfoto’s of contactgroepen zoals vele andere synchronisatietools.

De (kleine) test
Toegegeven, het is nogal een beperkte test, maar toch: ik koppelde drie Gmail-accounts, één Apple Mac, een iPhone en een iPad met in totaal 260 adressen en synchroniseerde de boel in twee minuten aan elkaar. Resultaat: één adresboek op alle platforms. Altijd in sync. Daar hoef ik maar weinig woorden aan vuil te maken: Hartstikke mooi! De gratis versie van Soocial synchroniseert maximaal 250 adreskaartjes tussen 3 connecties; bij een Premiumabonnement (€ 3,- per maand of € 29,- per jaar) worden die beperkingen opgeheven.

Hiccups
Zoals met alle sync-diensten kun je met Soocial de boel behoorlijk in de war gooien. De gouden tip voor je begint is om alle vormen van adresboeksynchronisatie uit te schakelen. Doe je dat niet, dan vraag je om problemen. Zo vielen bij mij steeds opnieuw bij één bepaalde groep alle toegevoegde contacten eruit. Bij sommige andere contacten werd steeds opnieuw het huisadres drie keer toegevoegd in plaats van één keer. En de Soocial iPhone-app werkt niet op de achtergrond maar vereist een handmatige sync. Dan blijf ik liever Google’s eigen oplossing gebruiken, die wel op de achtergrond werkt.

Stiekem toch een beetje een sociaal netwerk
Soocial is nadrukkelijk geen nieuwe Facebook of Hyves, en heeft expliciet niet de ambitie zoiets te worden, bleek toen ik Soocial-oprichter Stefan Fountain daar naar vroeg. Gelukkig maar. Toch kun je je eigen adresgegevens synchroniseren met andere Soocial-gebruikers, zodat die steeds over je nieuwste informatie beschikken. Of je dat wil is overigens een tweede, want wil je echt je privégegevens wel delen met je zakelijke contacten? En dan is er nog het ‘kwaliteitsaspect’ – ik wil alle telefoonnummers met +31 in mijn adresboekje hebben staan, maar door een koppeling ben ik overgeleverd aan het systeem van de mede-Soocial gebruiker.

De concurrentie
Vroeger was Plaxo de ongekroonde koning van de adresboeksynchronisatie. Maar Plaxo betrad het pad van sociale websites in 2007, zette daarmee veel kwaad bloed bij trouwe gebruikers en overtuigde noch als synchronisatiemiddel, noch als sociale website. In vergelijking tot Soocial mist Plaxo ook synchronisatie met meerdere webdiensten als Gmail en Windows Live Mail. Geen vergelijk dus.

Dan is er het Franse Memotoo, die behalve adresboeken ook je agenda, bookmarks, taken en zelfs bestanden synchroniseert. En tenslotte noem ik nog het Amerikaanse Funambol, een “commerciële open source” (?) synchronisatiedienst die zich vooral richt op het snel en makkelijk delen van foto’s op je mobiel met de grote sociale netwerken. Eigenlijk heel iets anders dus.

De toekomst
Het gebruik van Soocial geeft me soms wel een beetje een bèta-gevoel. Dat is misschien niet gek, want Soocial is nog erg in ontwikkeling en daarnaast vooral gericht op de Amerikaanse markt. Maar de nabije toekomst brengt een aantal interessante features. Vooral noemenswaardig is de in 2011 te verwachten feature van het onderling delen van contactgroepen. Stel, je gaat in een nieuw basketbalteam spelen, en wisselt met een teamgenooot – toevallig ook Soocialgebruiker – adressen uit. Hij deelt met jou zijn adressengroep “Basketbal” die hij minutieus had ingevoerd. En ineens beschik je over alle informatie van al je teamgenoten, of die nou wel of niet Soocial gebruiken. Handig!

De Soocial API maakt het ontwikkelaars mogelijk hun applicatie te integreren met Soocial. Een CRM bijvoorbeeld, of misschien wel een administratiepakket. En ook vertaling naar het Nederlands komt mogelijk dit jaar af.

Kortom
Soocial blijkt een prima oplossing om adresboeken te synchroniseren, zeker tussen online-diensten als Gmail en Windows Live mail, maar ook voor je laptop of computer. Met je smartphone kan het zijn dat je handmatig moet synchroniseren. Soocial richt zich uitsluitend op adresboeksynchronisatie en de dienst is nog volop in ontwikkeling, dus wat je nu nog mist aan features komt mogelijk in de toekomst beschikbaar.

Vooral de mogelijkheid die dit jaar verwacht wordt om groepen adressen te delen is een prachtige aanvulling. Heb jij moeite je adresboeken up-to-date te houden, dan is Soocial de moeite van het eens uitproberen zeker waard!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

15 Comments

  • Robert Kok
    Posted 04/03/2011 10:28 am 0Likes

    Ik synchroniseer mijn iPhone met Google Contacts. Voor mij is integratie van Google Contacts met LinkedIn belangrijk. Met honderden adressen en connecties is het makkelijker wanneer ik met LinkedIn synchroniseer dan wanneer ik ’t zelf allemaal bij moet houden.

    Ik heb me deze week aangemeld voor http://contactzilla.com/ en zodra ik een paar uurtjes over ga ik kijken hoe dit bevalt.

    Zag dat Plaxo nu gratis de-dupe aanbiedt, maar dat zal in Google contacts 😉

  • Timo
    Posted 29/01/2011 2:13 pm 0Likes

    Ik heb Soocial een tijd terug geprobeerd met sync tussen windows mobile, en twee Apple systemen. Werd er niet helemaal gelukkig van omdat het zeker niet bug vrij was. Ik heb nog geen app gezien die dat wel was, vandaar dat ik helemaal naar Apple ben geschakeld om van MobileMe icm 2Do gebruik te maken. Tot nog toe zeer tevreden over. Contact, taken, mails…..allemaal altijd synchroon zonder bugs met verschillende accounts en gebruikers.

  • Stefan Fountain
    Posted 27/01/2011 9:38 am 0Likes

    @marcel, dat klinkt niet best wat je omschrijft. Ik ben Stefan een van de Soocialisten – we gaan kijken of we de oorzaak van je probleem kunnen achterhalen en het voor je fixen. Als zoiets gebeurd kun je overigens altijd terug in de tijd naar een moment waarop je nog wist dat je adresboek goed was.

  • Marcel
    Posted 27/01/2011 9:12 am 0Likes

    Tsjonge, wat een vreselijke crapware. Ik begrijp niet waarom sommigen zo positief kunnen zijn. Na deze tip heb ik geprobeerd te syncen tussen Outlook, Yahoo en Gmail. Inmiddels heb ik tientallen zo niet 100 crashes gehad van de Outlook-client (gemiddeld 5x per sync-poging) en drie keer mijn adresboek opnieuw opgeschoond. Ook ben ik contactpersonen kwijtgeraakt, zijn telefoonnummers en adressen verhuisd van het ene naar het andere contact (leuk, Pietje bellen, als je Jantje nodig hebt) en zijn er diverse dubbelingen ontstaan.
    Inmiddels heb ik nog één doel: alles weer goed krijgen en er dan zo snel mogelijk mee stoppen.

  • Niels Gouman
    Posted 19/01/2011 4:09 pm 0Likes

    Ik gebruik Soocial al heel lang (jaren misschien zelfs al), en het bevalt mij prima. Heb 1x meegemaakt dat het fout ging en toen ben ik heel snel geholpen om alles weer goed te krijgen 🙂

    – Niels Gouman

  • Tiemen
    Posted 19/01/2011 12:50 pm 0Likes

    Lange tijd terug ooit even gebruikt, kwam er toen achter dat Gmail precies hetzelfde kan (maar dan beter en makkelijker naar mijn inzicht). Gebruik het nu al een jaar ongeveer op mijn iPhone en Macbook en het werkt ge-wel-dig!

  • Maarten Festen
    Posted 18/01/2011 11:22 pm 0Likes

    @Jeroen, dat idee van een virtueel adres is ooit uitgewerkt in OneName, later XNS en daarna i-name gaan heten (nog voordat Steve Jobs in 1998 de iMac lanceerde met de daaropvolgende rage met de i). =Naam zou een “unified identifier” worden voor een persoon, @Naam voor een organisatie. Helaas bleken adressen te waardevol voor bijvoorbeeld Microsoft die rond die tijd met gratis Hotmail kwam en niet van zins was om authenticatie met zo’n universele dienst te implementeren. i-name is uiteindelijk gestorven in schoonheid, al overleeft ergens diep weg in de krochten an internet nog altijd een database van early adopters. Ik ben daar bekend als =Maarten. Trouwens behoorlijk lastig zoeken met Google, want het was al dood voordat die almachtige zoekmachine zijn intrede had gedaan. Op Wikipedia kun je mooi beginnen met lezen, mocht het je interesseren. http://en.wikipedia.org/wiki/I-name

  • Jeroen
    Posted 18/01/2011 5:08 pm 0Likes

    Ik gebruik persoonlijk maar één platform voor mijn adressen: Gmail. Toch sluipen er af en toe oude adressen, oude telefoonnummers en dergelijke in.

    Sowieso zou het fijn zijn als mensen minder vaak hun telefoonnummer en emailadres zouden veranderen. Gedachtenspinsel: Zou er ooit nog een ‘virtueel’ adres komen? Dat je adres niet verandert zodra je verhuist? 🙂

  • Maarten Festen
    Posted 18/01/2011 5:01 pm 0Likes

    @Jorijn: dergelijke koppelingen kunnen nog komen; Soocial heeft een API. Maar Soocial wil beslist geen wachtwoorden opslaan van andere diensten, en dus moeten koppelingen gemaakt worden door middel van bijvoorbeeld OAuth en niet elke dienst ondersteunt dat.

    @Jaco: ja, dat kan prima. Hoewel Soocial meer synchroniseert (ook groepen en foto’s) werkt Google Sync op de achtergrond op je iPhone. Zo sync ik nu alle clouddiensten onderling, plus m’n Mac, maar iPhone en iPad door de lucht. En @Mark Meijer heeft weer een andere ‘opstelling’. Alles is mogelijk, als je maar geen dubbele synchronisatie-‘paden’ creëert.

  • Mark Meijer
    Posted 18/01/2011 3:15 pm 0Likes

    @Jaco: het is makkelijker om Gmail te synchroniseren met Soocial, dus rechtstreeks. Als Linuxgebruiker synchroniseer ik mijn iPhone met Soocial, Soocial met Gmail, en Gmail met Thunderbird.

  • Mark Meijer
    Posted 18/01/2011 3:12 pm 0Likes

    Ik gebruik Soocial al een flinke tijd en het geeft me in elk geval de mogelijkheid om contactgegevens op meerdere plaatsen actueel te houden. Helaas werkt het niet altijd vlekkeloos, zoals Maarten schrijft. En Linux in al zijn varianten wordt benedenmaats ondersteund. Eerder bleek het bij nieuwe uitgaven van bijvoorbeeld Thunderbird (emailclient) niet mogelijk om het adresboek met Soocial te synchroniseren.
    Desondanks maakt Soocial mijn sociaal leven een stuk makkelijker.

  • Mark de Lange
    Posted 18/01/2011 2:45 pm 0Likes

    @Henri: Terechte vraag, voor meer info check http://www.soocial.com/about/safety-security. Hoop dat dit je voldoende inzicht verschaft.

  • Jaco
    Posted 18/01/2011 2:42 pm 0Likes

    Is het niet mogelijk de adressen te synchroniseren via Soocial en dan je iPhone te synchroniseren met Gmail?

  • Henri Koppen
    Posted 18/01/2011 12:07 pm 0Likes

    Hoe zit het met de oprichters van Soocial? Bij Viber had ik toch sterk mijn twijfels. Heb je de gebruikersvoorwaarden gelezen? Zijn die wat?

  • Jorijn Schrijvershof
    Posted 18/01/2011 11:49 am 0Likes

    Het had leuker geweest als het kon koppelen met Facebook, Twitter, LinkedIn en dergelijk. Op deze manier krijg je verjaardagen en e-mail adressen cadeau.

Comments are closed.