Alleen nog maar online werken

In november 2006 ging mijn Powerbook kapot en was ik tijdelijk aangewezen op verschillende desktop computers. Ik had dus geen vaste harde schijf meer om mijn bestanden op te slaan. Het enige waar ik vrijwel altijd en overal toegang tot had was internet. Tijd dus om een stap te nemen die ik me al een tijd had voorgenomen, alleen nog maar online werken.

Online werken heeft als voordeel dat je altijd en overal en ook vaak via mobiele telefoon aan de slag kunt. Als er maar internet is. Bibliotheek, school, een café met draadloos internet, op je werk, of (vaak zelfs) via je mobiele telefoon. En bijna alle online toepassingen bieden de mogelijkheid documenten met anderen te delen; zodat je makkelijk kunt samenwerken (en geen last hebt van versiebeheer). Voor mij twee erg goede redenen om online te werken.

De basis voor mijn online leven is de browser Firefox. Van het instant messagen (?) tot het mailen en van het video’s kijken tot het muziek luisteren. Over de tijd heb ik door middel van mijn favoriete set met add-ons en eigen instellingen de browser precies naar mijn voorkeuren aangepast.

Deze instellingen heb ik via FEBE, een add-on voor Firefox, online opgeslagen. Dat maakt dat ik, waar ik ook ben, binnen maximaal drie stappen mijn favoriete online werkomgeving heb:

 1. (Indien nodig) Download en installeer Firefox;
 2. Download en installeer FEBE, de add-on voor Firefox, die het mogelijk maakt favoriete instellingen terug te zetten;
 3. Download het FEBE instellingen bestand en installeer deze via Firefox;

Maar goed, dan heb ik dus een browser, volledig aangepast aan mijn voorkeuren. Hoe ziet mijn online werk er dan uit? Ik heb het voor het gemak onderverdeeld in drie onderdelen, die ik later in de tekst verder uitwerk:

 1. Office: documenten, bestanden en taken/agenda;
 2. Communicatie: nieuws, emailen, instant messaging, contacten beheren;
 3. Entertainment: muziek luisteren, video’s kijken

1) Office: documenten, bestanden en taken/agenda

Documenten

De meeste documenten die ik bewerk/beheer maak ik in Google Docs (zie ook de uitleg van Commoncraft: Google Docs in Plain English). Google Docs is een erg makkelijke manier om online documenten aan te maken, op te slaan en te organiseren, en te bewerken met een breed arsenaal aan basale tekstbewerking opties (koppen, font, kleur). Ook zijn deze documenten makkelijk met andere mensen te delen: je kunt ze alleen voor jezelf houden, delen met een beperkt aantal mensen en je kunt ze delen met de rest van de wwwereld. Het is mogelijk tegelijkertijd met anderen aan een document te werken (al werkt dat in mijn ervaring niet altijd foutloos) en bovendien is het mogelijk terug te keren naar eerdere revisies en de revisies van anderen te zien. Daarnaast biedt de online tool een scala aan export-mogelijkheden. De online tekstdocumenten alleen al kun je exporteren naar pdf, word, html, rtf, text en open office.

De uitgebreide mogelijkheden maken het zelfs een geschikt systeem voor project management.

Google Docs is dus geweldig, maar heeft toch ook enkele mindere kanten. Met name de slechte export-functie voor Excel bestanden en de beperkte mogelijkheden om grote tekstdocumenten met veel voetnoten en hoofdstukken te beheren zijn in mijn dagelijkse routine een probleem.

Google Docs biedt behoorlijk uitgebreide mogelijkheden om met spreadsheets te werken. Fantastisch om grafieken te maken, redelijk complexe spreadsheets op te bouwen en om bijvoorbeeld een urenregistratie bij te houden. Zelfs het meenemen van variabelen van het ene naar het andere tabblad is mogelijk. En daar gaat het mis met het exporteren: de koppelingen tussen tabbladen die online worden gemaakt, worden bij het exporteren naar een Excel bestand niet meegenomen. En dat betekent dus dat alle koppelingen weer opnieuw moeten worden gemaakt.

Het beheren van uitgebreide tekstdocumenten (bijvoorbeeld scripties met voetnoten of grote adviesrapporten) is ook erg lastig. In Google Docs is het lastig snel overzicht te krijgen in een document door het maken van een inhoudsopgave of door een weergave van de structuur van het document. Daarnaast zijn voetnoten een crime: een lastig, omslachtig systeem dat weinig flexibel is. En als je dan een inhoud hebt gemaakt, headings hebt weergegeven en je voetnoten hebt ingevoegd, blijkt het exporteren naar Word het document weer volledig te ontdoen van alle structuur en layout.

Sommigen adviseren daarom grote documenten op te knippen in diverse Google Docs tekstdocumenten per hoofdstuk, maar dat is omslachtig en lost bij mij nog steeds niet het export-probleem en het voetnoten-probleem op.

Bestanden

Daarom sla ik alle uitgebreide tekstdocumenten op in Box.net, gratis online opslagruimte voor bestanden. Het voordeel van Box.net is dat het overzichtelijk en helder is, gratis (met een totaal van 1 GB en bestanden tot 10MB) en dat het makkelijk is bestanden te ordenen en te delen met anderen. Ook heb ik hier bijvoorbeeld Photoshop documenten staan die ik wel eens nodig heb en andere standaard bronbestanden die ik regelmatig gebruik.

Taken/agenda

Taken en todo’s beheer ik met Remember the Milk; een online toepassing waar ik al veel over heb geschreven.

Mijn agenda beheer ik in Google Calendar.

2) Communicatie: nieuws, emailen, instant messaging, contacten beheren

Nieuws

Al mijn nieuws komt binnen via Google Reader, waar ik al mijn abonnementen op RSS feeds bijhoudt. Al mijn favoriete (shared) items worden via een script dat gemaakt werd door Martijn Engler ook automatisch opgeslagen in mijn Del.icio.us bookmarks.

E-mailen

Al mijn e-mail verzamel ik op een enkel GMail adres. Verschillende adressen van verschillende websites komen daar binnen. Het maakt het makkelijk mijn email overal en altijd te lezen. Verder vind ik de no-nonsense interface en de prima zoekfunctie geweldig om mee te werken.

Instant messaging

Ik heb nogal wat instant messaging accounts; niet alleen verschillende services (Google Talk, MSN, Jabber, AIM, ICQ), maar ook nog eens prive en zakelijk. Meebo maakt het makkelijk de verschillende accounts vanuit een interface te beheren. Verder heeft Meebo ook een Firefox sidebar, zodat je vanuit je browser makkelijk kunt instant messagen.

Contacten beheren

Al mijn contacten beheer ik vanuit GMail. Niet omdat het de meest geniale tool is om contacten te beheren, maar omdat je Google contacten aansluiten op vrijwel elke andere service. Zo bieden veel online toepassingen aan om gelijk je Google contacten te importeren (zodat je gelijk ziet wie je kent), werken (vanzelfsprekend) de meeste Google toepassingen (Reader, Calendar, Docs, Talk die ik alle vier gebruik) met de contacten en kun je vanuit elke mobiele telefoon met internet makkelijk je contacten doorzoeken en bellen.

3) Entertainment: muziek luisteren, video’s kijken

Ik vind het heerlijk om muziek te luisteren. Het helpt me focussen op het werk en daarnaast ook te ontspannen. Mijn eigen mix van mp3’s luister ik eigenlijk alleen nog als ik aan het hardlopen ben. De rest van de tijd luister ik OF online radio (via nederland.fm bijvoorbeeld) OF recommended music via last.fm OF luister ik een video playlist via YouTube (als ik toch zelf liedjes wil samenstellen).

Waarom TV kijken als je ook kunt kijken via internet, waar en wanneer je wil? Video’s kijken doe ik meestal (zoals zovelen) via uitzendinggemist.nl of Youtube. Daarnaast volg ik The Daily Show with Jon Stewart fanatiek.

Tot slot …

Veel van deze tools maken het ook mogelijk via je mobiele telefoon te werken. Zo gebruik ik met name het beheren van taken via Remember the Milk, het beheren van mijn agenda via Google Calendar, het opzoeken van contacten via GMail, het lezen van mijn RSS feeds via Google Reader en het snel lezen van documenten via Google Docs veel.

Momenteel besteed ik zo’n 90-95% van mijn tijd binnen Firefox. Er is nog steeds geen goede vervanger voor Photoshop in een browser (hoe goed Photoshop Express ook is) en lange documenten typen gaat nog het best in Word. De eindproducten uit Photoshop en Word sla ik dan weer wel online op. Zodra ik goed beelden kan bewerken in mijn browser en lange documenten goed te hanteren zijn in Google Docs, heb ik geen enkele reden meer om buiten mijn browser te kijken. En zal ik echt alleen nog maar online werken.

Een overzicht van de tools

 • Office: documenten, bestanden en taken/agenda
  • Box.net: veelgebruikte bestanden opslaan, veelgebruikte bestanden delen;
  • Google Docs: documenten opslaan, documenten bewerken, documenten delen (tekst documenten, spreadsheets en presentaties);
  • Google Calendar: agenda beheren;
  • Remember the milk: taken en todo list beheren;
 • Communicatie: nieuws, emailen, instant messaging, contacten beheren
  • Google Reader: nieuws (RSS feeds) bijhouden;
  • GMail: emailen en contacten beheren;
  • Meebo: makkelijk vanuit een interface instant messagen via Google Talk, MSN, Jabber, AIM, ICQ en Twitter;
 • Entertainment: muziek luisteren, video’s kijken
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

42 Comments

 • click here
  Posted 17/07/2013 6:04 am 0Likes

  That is certainly an awesome website, thanks due to this.
  I would personally that will yahoo and google for many several hours to find this unique place.

  My partner and i loathe while each time We google with regard to articles or
  blog posts to be able to read We commonly find out unproductive information in addition
  to significant amounts of junk e-mail.
  A person seemingly look at health care for the many trash in addition
  to retain your websites clear together with excellent. Does one have
  any techniques for mine website?

 • Willem
  Posted 20/04/2009 10:27 pm 0Likes

  Ik vind Box.net nogal omslachtig, je blijft met dat soort oplossingen toch aan het down en uploaden en dat maakt het niet erg gebruiksvriendelijk. Ik gebruik zelf Dropbox dat je bestanden op verschillende computers automatisch synchroniseert. Bovendien laat het je je bestanden gewoon op je desktop bewerken, terwijl ze ook online bewaard worden. (Artikeltje met praktische uitleg in het Engels vind je hier) Het programmaatje zelf kun je vinden op getdropbox.com

 • Michiel
  Posted 02/05/2008 5:24 pm 0Likes

  Als alternatief voor box.net is er voor de hot/live mail users een gratis online opslagruimte van 5gig!
  Het redelijk onbekende Windows Live Skydrive: http://skydrive.live.com/.

  Nu nog wachten op de tegenhanger van Google.

 • Marco
  Posted 21/04/2008 10:36 pm 0Likes

  Sorry schrijffoutje in m’n eerdere bericht. Het moet zijn: http://www.picnik.com

 • Marco
  Posted 21/04/2008 10:34 pm 0Likes

  Trouwens, een hele goeie online photo editor vind ik Picknik.com
  Integreert ook goed met Picasa Webalbums en met Flickr.

 • Polle de Maagt
  Posted 21/04/2008 8:48 am 0Likes

  @Lyanna goed te horen, dank voor je aanvullingen. Ik ken Flock idd. Firefox is wat vaker al aanwezig op pc’s, vandaar dat ik de keuze heb gemaakt voor Firefox. Zijn er andere zaken waar jij tegen aan loopt? Als prettig of juist onprettig ervaart?

  @Sabrina Dankjewel voor je aanvulling. Omslachtig? Dat valt in mijn beleving reuze mee. Het enige dat ik ervaar als echt omslachtig, is het werken met echt grote documenten. Verder is het gratis, kan ik betrekkelijk eenvoudig informatie en contacten importeren en exporteren en kan ik alles makkelijk ook via mobiel bereiken.

  @Michael Z Ik snap je punt volkomen, zeker vanuit je achtergrond. Ik denk ook dat de genoemde manier van werken (nog) niet geschikt is voor grote organisaties. Wel denk ik dat dit de eerste stappen zijn naar altijd online, mobiel en gratis online werken. Een ontwikkeling die volgens mij voor (delen van) organisaties onontkeerbaar is.
  Inmiddels ken ik een aantal cases binnen afdelingen van grote organisaties waar ze inmiddels op een dergelijke manier samenwerken. Ik hoop dat ik een van deze cases snel mag uitlichten, want het geeft heel praktisch weer tegen welke problemen zij aanlopen mbt beveiliging, samenwerken, enz.
  Hoe zie jij dit? Zie jij wel kansen om dit soort services te gebruiken?

  @Marc Dank voor je aanvulling. Ik wil echter juist af van “thuis”. Ik heb ook een tijd een server gedraaid thuis (gewoon de default server van Mac Os X), maar was dan altijd bang dat de internetverbinding, stroom of de computer zouden uitvallen. Ondervind jij daar problemen mee?

  @peter Op box.net sla ik mijn volledige Word documenten op. Deze kan ik vervolgens op box.net of via Word bewerken.

 • FJ de Bruin
  Posted 20/04/2008 10:44 am 0Likes

  “ik merk alleen bij mezelf dat ik altijd de USB stick vergeet of kwijtraak :S”

  Hang hem aan je telefoon of sleutelbos.

  Frank

 • Joris
  Posted 20/04/2008 9:53 am 0Likes

  http://www.nederland4.nl

  De digitale zender van de omroepen
  Met een schat aan documentaires e.d.

 • peter
  Posted 20/04/2008 8:22 am 0Likes

  Mooi overzicht, maar hoe kunnen je footer en exportproblemen over zijn door opslag op Boxnet?
  Ik begrijp het standpunt van Michael Z, hij is tenslotte een systeembeheerder, maar wat Michael waarschijnlijk niet ziet is dat veel werknemers de systeembeheerder zien als iemand die ze het werken lastig maakt. Dit mag niet, dat mag niet. Allemaal begrijpelijk, maar vaak contraproductief, ook wat betreft de veiligheid. Ik heb voor een bedrijf gewerkt waar je bijv. elke maand je paswoord moest veranderen –> mensen namen makkelijk te raden paswoorden (januari, februari etc). Toen zelfs dat onmogelijk gemaakt werd, begonnen mensen hun nu moeilijke paswoorden op te schrijven en met post-its aan hun monitor te hangen. Je kunt natuurlijk wel veel willen, maar een mens is geen machine. Geen kritiek op Michael, hij doet tenslotte zijn werk, maar de zaken liggen niet altijd zo eenvoudig.

 • Marc
  Posted 20/04/2008 7:05 am 0Likes

  OF koop een NAS (Network Attached Storage). Een harde schijf die je aan je huisnetwerk koppelt met Samba server. Je computers thuis (MS, Linux, Mac) delen dan sowieso alle bestanden. Practisch ook voor wie een machine “Dual Boot” heeft geinstalleerd. En vanwege de in het algemeen aanwezige FTP server kun je ook van elke willekeurige plek ter wereld zo bij je harde schijf thuis.

  Wel de beveiliging van je thuisnetwerk goed op orde hebben…

 • Michael Z
  Posted 19/04/2008 11:09 pm 0Likes

  Allereerst, leuk dat je zo druk bezig bent met het uitzoeken hoe je je werk zo fijn mogelijk kan doen. Vooral voor jezelf zal het een erg fijne manier zijn van werken en op zich goed dat je je kennis deelt met anderen.

  Toch wil ik even een keerzijde aanstippen. Ikzelf ben systeembeheerder en ik moet er niet aan denken dat mensen op deze manier gaan werken. Ik vind het al verschikkelijk als mensen hotmail durfen te gebruiken naast hun gewone e-mailaccount op de werkplek. De beveiligingen die overal worden aangebracht zijn er niet voor niets (zoals bij sommige bedrijven zip’s en executables geweerd worden en usb-sticks al helemaal uit den boze zijn).

  Ik zou het persoonlijk fijn vinden als je voortaan op zijn minst ervoor zou waarschuwen dat mensen gegevens kunnen verliezen (doordat een service bijv. uit de lucht gaat), of dat gegevens in handen van anderen terecht kunnen komen die er kwaad mee zouden kunnen willen.

  Als ik systeembeheerder bij Erwin (post van april 17th, 2008 at 20:54) zou zijn bijvoorbeeld, dan zou ik denk ik morgen met een honkbalknuppel in zijn kamer staan… Zij het dan wel een zachtrubberen variant puur ter demonstratie van het vuur waar hij mee speelt. Ik denk dat ik dat soort mensen op zijn minst zou aangeven bij hun leidinggevenden of (als de bedrijfspolicy dat toelaat) hun internet per direct zou afsluiten.

  Wat je prive allemaal buiten hangt, al zijn het je naaktfoto’s, dat moet jij weten. Maar mensen mogen best even nadenken over bedrijfsdocumenten en dergelijken (en bij voorkeur even gewaarschuuwd worden).

  Verder; keep on going, goed artikel.

 • Sabrina
  Posted 19/04/2008 6:29 pm 0Likes

  …je had het misschien al geraden, maar wij bieden in Nederland Secure Global Desktop aan: http://www.divider.net

 • Sabrina
  Posted 19/04/2008 6:27 pm 0Likes

  Lijkt mij allemaal erg omslachtig.

  Als je echt serieus online wilt werken, is dit veel veiliger (geen rondslingerende bestanden) en eenvoudiger (e-mail, documentbeheer & elke gewenste applicatie in een):

  https://sgddemo.sun.com/

  In deze demonstratie zie je een paar door Sun aangeboden applicaties, maar iedere denkbare applicatie kan worden aangeboden op deze manier. Je kunt ook toegang geven tot een complete Windows desktop met een Start menu, applicaties, “My Documents”, enz.

  Het is niet gratis, maar als je echt serieus online wilt werken en je it wilt uitbesteden, is dit de manier om dat te doen.

 • Lyanna
  Posted 19/04/2008 1:02 pm 0Likes

  Grappig, je werkt bijna met exact dezelfde tools als ik doe, behalve de browser zelf. Ik ben overgestapt op Flock (Mozilla engine, maar meer toegespitst op social networking, dus je kunt meteen al je facebook, flickr, twitter enzovoorts contacten bijhouden en er zit een hele prettige ingebouwde feedreader in). Verder gebruik ik:

  – Google Docs en Zoho voor documenten
  – Google Contacts/Calendar voor mijn contacten en agenda, en ik synch alles met Thunderbird op mijn laptop
  – Meebo voor msn en aanverwanten
  – RTM voor taken.

  Tot nu toe werkt het perfect, en ik heb nog nooit problemen ondervonden met privacy.

 • Erwin
  Posted 17/04/2008 8:54 pm 0Likes

  Klinkt goed, alleen nog maar on-line werken. Maar ik werk in een grote organisatie waar Outlook compleet onmisbaar is geworden. Hoe goed integreert Google Calendar met de Outlook Agenda? Ik heb niet veel zin om steeds handmatig te moeten synchroniseren, en al mijn collega’s staan keurig in het adresboek van Outlook. En vanaf september wordt MS Sharepoint uitgerold. Blijven er dan nog voordelen over voor Google?

  @Huibert & Polle ik werk ook heel veel en met veel plezier met een Vario II. De GPS functie in de opvolger die Polle noemt stelt niet veel voor. Onder een afdakje vindt ‘ie de satellieten al niet meer. Daarom houd ik het bij de Vario II en een losse GPS-muis. Die werkt zelfs vanuit m’n broekzak. En dat verstelbare schermpje op de Tytn II kan volgens mij alleen maar makkelijker kapot gaan.

 • Polle de Maagt
  Posted 17/04/2008 12:05 pm 0Likes

  @Lucas Ik vind het erg prettig dat je zo sceptisch bent. Goed voor de discussie. Ik deel je scepsis niet, maar dat is ook met name omdat ik graag dingen uitprobeer en tot op heden eigenlijk geen negatieve ervaringen heb met het online plaatsen van informatie en het delen van informatie.
  Waar ik scepsis gezond vind, ondervind ik ook vaak angst bij anderen. Dat vind ik dan weer minder gezond; het is goed om kritisch te kijken naar de voordelen en nadelen van de nieuwe mogelijkheden online (zoals de mogelijkheden om alleen nog maar online te werken), maar uit angst wegblijven vind ik duidelijk een ander verhaal.

  @Huibert ik werk met de MDA Vario II van T-Mobile. De opvolger (HTC Tytn II) is nog prettiger imho door het verstelbare toetsenbordje en GPS. Met name dat laatste mis ik nu erg nog. Ik vind met name het toetsenbordje en het feit dat ik zelf een hoop kan tweaken/aanpassen erg prettig.

  @Ab, @Marco Dank voor de alternatieven voor Box.net!

  @Ab, @Jan Zeker een goede oplossing; ik merk alleen bij mezelf dat ik altijd de USB stick vergeet of kwijtraak :S

  @Bburg foto’s sla ik vrijwel allemaal op op Flickr.com

 • Marco
  Posted 16/04/2008 8:51 pm 0Likes

  Box.net is heel handig. Voor de zekerheid gebruik ik nog een tweede opslagdienst: http://skydrive.live.com

 • Jan
  Posted 16/04/2008 6:27 pm 0Likes

  Zelf gebruik ik ook veel alles(openoffice , firefox, html editor) op een USB stikje
  http://portableapps.com/

 • Ab Stammeshaus
  Posted 16/04/2008 12:40 pm 0Likes

  mag ik nog een alternatief voor box.net toevoegen:
  http://www.dropboks.com

  Ikzelf werk al enige tijd op een vergelijkbare manier flexibel online, echter de werkplekken die ik heb zijn (gelukkig) beperkt tot een stuk of 6, dus kan ik steeds mijn instellingen op de desktops bewaren. Daarnaast heb ik mijn portableapps op een USB-stick staan, voor het werken op computers in internetcafe’s e.d. Thuis regelmatig een backup maken van de docs op de USB stick.

 • Lucas
  Posted 15/04/2008 11:44 pm 0Likes

  @ Walter Vos: Het is niet bang zijn voor technologie in het algemeen. Ik ben sceptisch, bang is een te groot woord, tegenover het online zetten van allerlei gevoelige informatie op google, slechts beschermt door een wachtwoord.

 • bburg
  Posted 15/04/2008 11:44 pm 0Likes

  T’is me nog niet helemaal duidelijk waar je je foto’s opslaat. Op box.net? Menigeen heeft tegenwoordig al gauw enkele gigs aan foto’s. De gratis account van box.net lijkt me dan toch wat beperkt.

 • Roel Willems
  Posted 15/04/2008 3:43 pm 0Likes

  @ Walter Vos: Ik denk dat het een natuurlijk verschijnsel is om vast te houden aan iets bekends. Het kan een lifehack zijn om daar juist van af te stappen zoals Polle gedaan heeft, wat duidelijk goed voor hem werkt. De valkuil is alleen dat het ergens van afstappen geen doel op zich zelf worden.

 • Walter Vos
  Posted 15/04/2008 3:32 pm 0Likes

  Ik vind het verbijsterend dat er hier zoveel angst in de reacties zit. Is bang zijn voor technologie een lifehack?

 • Rogier
  Posted 15/04/2008 2:14 pm 0Likes

  Heel cool dat je het aandurft! En om te zien dat het tegenwoordig kan is natuurlijk helemaal geweldig. Zie het zelf alleen niet echt als Lifehack maar goed…. ik zou dus echt niet efficient kunnen werken met het steeds switchen van pc naar pc…. wil het liefst alles gewoon op 1 machine hebben staan……. misschien ben ik gewoon TE verliefd op mijn MacBook pro… maar samen met Quicksilver kan ik er gewoon niet meer zonder mee :-))

  Nogmaals stoer dat je het doet en leuk dat het kan! Moet wel toegeven dat ik na het lezen van de eerste alinea dacht dat je gek was geworden 🙂

  Gr Rogier

 • Leo
  Posted 15/04/2008 11:13 am 0Likes

  Ik mis nog 1 stap bij het gebruik van FEBE, namelijk het herinvoeren van al je persoonlijke instellingen van de add-ons. FEBE maakt hier, bij mijn weten, geen backup van. Dus wel van de instellingen van Firefox zelf, maar niet van de instellingen van de add-ons.
  Zo dacht ik dat ik na gebruik van FEBE direct mijn ingestelde mouse gestures kon gebruiken. Helaas heb ik de standaard gestures stevig aangepast aan mijn persoonlijke voorkeur. Het heeft me een behoorlijk aantal minuten gekost om alles weer in te stellen :-S
  Misschien dat iemand weet hoe je deze instellingen ook op kunt slaan?

 • Roel Willems
  Posted 15/04/2008 12:25 am 0Likes

  @ e-mino: Dat punt is na (terechte) kritiek vanuit bloggers (binnen iets meer dan een week) aangepast. De voorwaarden van Google Docs respecteren nu al weer een flinke tijd keurig de Nederlandse Auteurswet.


  Section 11.1 of the Terms of Service governing Google Docs is replaced in its entirety by:

  “You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Service. By submitting, posting or displaying the Content you give Google a worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through the Service for the sole purpose of enabling Google to provide you with the Service in accordance with its Privacy Policy.”

  Het stuk over het recht wat Google heeft op je documenten na verzending is overigens volkomen logisch. Anders zou je ze theoretisch aansprakelijk kunnen stellen als ze documenten die je via de service op delen hebt gezet ook daadwerkelijk delen of een vertaling aanbieden aan iemand waarmee je je documenten deelt.

 • e-Mino
  Posted 14/04/2008 10:59 pm 0Likes

  Er is nog een tweede probleem met zaken als Google Docs e.d.m. Ze behouden zich het recht voor om jouw teksten te gebruiken ter promotie van hun diensten! Ik had er al een tijdje geleden over geschreven (zie hier ). Bezint eer ge begint, zou ik zo zeggen!

 • Huibert
  Posted 14/04/2008 10:44 pm 0Likes

  Inspirerend Polle! Klinkt al bijna als ideaal. 1 vraagje? met welke telefoon doe jij dat moois (die zaken die jij bijhoudt via je telefoon, da’s nou precies t rijtje dat nodig is…)

 • Polle de Maagt
  Posted 14/04/2008 10:17 pm 0Likes

  @GertN graag gedaan!

  @Lucas … en daarmee bevindt Google Docs zich in goed gezelschap: zie de andere lekken op nu.nl 😉 Feit is dat nergens je documenten altijd volledig veilig zijn. Zelfs USB’s en CD’s met documenten slingeren nog wel eens rond …

  Ik sluit me verder aan bij Roel’s vertrouwen in de backup systemen van de grote aanbieders. Daarbij heb ik geen last meer van versiebeheer (waardoor ik nog wel eens data verloor) door Google Docs. Dat, gecombineerd met de flexibiliteit en de mogelijkheid makkelijk bestanden te delen, prefereer ik boven opslag op mijn harddisk.

  De discussie over de Google privacy is weer een hele andere en die is online ook al weer vaak gevoerd. Ik persoonlijk geloof in het goede van Google, omdat het slechte nogal desastreuze gevolgen voor reputatie en gebruik zou hebben. Daarnaast (ALS Google al alle data zou gebruiken en scannen) nog ben ik niet zo bang om informatie te delen.

 • GertN
  Posted 14/04/2008 10:04 pm 0Likes

  Een hele mooie verzameling tips! Bedankt Polle!

 • Lucas
  Posted 14/04/2008 9:41 pm 0Likes

  En ik surf wat verder en wat schetst mijn verbazing:

  http://www.nu.nl/news/1526022/50/Google_dicht_ernstig_lek_in_Docs.html

  “Google heeft een ernstig lek gedicht in zijn online kantoorsoftwarepakket Docs. De fout maakte het voor kwaadwillenden heel eenvoudig om andermans account te kapen. ”

  Als je het over de duivel hebt he Polle 😉

 • Lucas
  Posted 14/04/2008 9:25 pm 0Likes

  Lekker inderdaad, alles via Google, terwijl publiek geheim is dat Google al deze data scant, opslaat en datamining hierop toepast. Daar gaat je privacy, voor zover dat nog bestaat. Ik vind het knap stom zo op online diensten te vertrouwen, zeker ook voor zakelijk gebruik maargoed, dat mag ieder voor zichzelf bepalen.

 • Roel Willems
  Posted 14/04/2008 9:14 pm 0Likes

  @Pieter: Tsja je hebt zeker een punt, Aan de ene kant moet je maar af wachten of je bestanden niet ineens ergens opduiken. Gelukkig hebben grote aanbieders goed in de gaten hoe het auteursrecht in elkaar steekt en hebben daar keurig hun algemene voorwaarde op aangepast. Maar vertrouwen moet je wel een beetje hebben.

  Aan de andere kant.. Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in de backupsystemen en routines van de grote aanbieders dan m’n eigen externe diskje 😉

 • Niek de Jong
  Posted 14/04/2008 7:02 pm 0Likes

  Wat ook wel een leuke aanvulling is voor de verzameling van muziek is:
  http://www.seeqpod.com/(Klik op Sign In)
  Je kunt een account aanmaken en een playlist van muziek, video’s en informatie over bepaalde artiesten.
  Heel erg mooi gedaan en ook overal mee te nemen uiteraard!

 • Pieter
  Posted 14/04/2008 5:24 pm 0Likes

  Je moet het maar aandurven, al je belangrijke werk toevertrouwen aan gratis diensten…

 • J
  Posted 14/04/2008 5:12 pm 0Likes

  En als je voor je lange complexe documenten Word inruilt voor OpenOffice Writer word je helemaal blij.

  Ik wel in ieder geval.

 • Polle de Maagt
  Posted 14/04/2008 4:57 pm 0Likes

  Dan heb je inderdaad een probleem. In mijn ervaring is er echter vrijwel altijd wel internet. Op je mobiele telefoon, via wifi of eventueel via een GPRS modem. Daarnaast hebben services als Google Docs tegenwoordig ook een offline modus, waarmee je binnen je browser kunt blijven doorwerken, ook als je even geen internet hebt.

 • Jente
  Posted 14/04/2008 4:54 pm 0Likes

  maar wat als je dan zonder internet zit…

Comments are closed.