Alles wat je moet weten over thuiswerken

Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker dat we vanuit huis werken, “thuiswerkers” of “remote employees” wordt dit doorgaans genoemd. In Nederland is deze ‘trend’ zelfs enorm populair, in ons kikkerlandje zijn er 8,3 miljoen werkenden (werknemers en zelfstandigen), van hen werkt 3 miljoen wel eens vanuit het eigen huis. 38% van deze 3 miljoen (1.14 miljoen mensen) werkt zelfs op grote regelmaat vanuit huis, dit betekent meerdere keren per maand.

https://lifehacking.nl/werk-tips/de-5-beste-hacks-om-je-werkdag-effectief-door-te-komen/

Het klinkt heerlijk, vanuit huis werken. Geen reistijd, ontbijten en lunchen met je familie (en uit je eigen koelkast) en altijd quality time met je familie. Maar thuiswerken heeft ook negatieve kanten, en daar willen we het in dit artikel over hebben. Wat zijn deze negatieve punten? En hoe kan je deze voorkomen of oplossen?

Voor- en nadelen van thuiswerken

Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van thuiswerken volgens de grote job websites en hun leden.

Voordelen

Meer tijd – Je hebt geen reistijd, je kan ontbijten tijdens het werk en de lunch plan je zelf in. Kortom, je bent een stuk flexibeler dan wanneer je op kantoor of je vaste werkplek werkt.

Efficiënter – Uit onderzoek is gebleken dat we thuis efficiënter werken dan op kantoor. Op kantoor komen collega’s en leidinggevenden binnenlopen om ons op nieuwe taken te wijzen, dit gebeurt aanzienlijk minder wanneer je vanuit huis werkt.

Betere gezondheid – Vanuit huis werken zorgt ervoor dat we minder stress hebben. Of dit nu te maken heeft met de afwezigheid van een zeurende baas of omdat je constant met je puppy kan knuffelen, het is bewezen dat thuiswerken de gezondheid bevorderd en dit komt zowel de werknemer als gever ten goede.

Doorwerken tijdens omstandigheden – Dit is een vaak vergeten punt. Wanneer je ziek bent, of er zijn privé omstandigheden waardoor je niet naar het werk kan gaan, kan je soms wél vanuit huis werken.

Minder kosten voor de werkgever – Wanneer een groot deel van de werknemers niet vanaf één vast punt werkt, hoeft de werkgever minder kantoorruimte te huren, minder lunch te regelen en minder kopjes koffie te betalen. Je zou dus zeggen dat thuiswerken een win-win situatie is.

Nadelen

Geen beschikking over juiste middelen – Dit geldt niet voor iedereen. Maar het komt over het algemeen vaak voor dat je thuis niet beschikt over de ideale middelen om effectief te werken. Denk aan praktische zaken als een groot bureau, schrijf materiaal en een planner.

Geen collega’s in de buurt – Veel mensen zien dit als een groot voordeel, eindelijk van dat gezeur van collega’s verlost. Maar het kan ook een groot nadeel zijn. Wanneer je die ene prangende vraag hebt, en je collega is niet bereikbaar, liggen jouw werkzaamheden wél stil.

Veel afleiding – Dit is enorm situatie-afhankelijk, maar veel mensen die nieuw zijn in het thuiswerken beschouwen dit als een groot nadeel. Je hond moet bijvoorbeeld om het half uur naar buiten, aandacht, drinken en meer. Of je hebt jonge kinderen die je niet alleen kan laten. Dit is negatief voor je effectiviteit, wat weer vraagtekens kan opleveren bij je werkgever of klanten.

Minder scheiding tussen werk en privé – Als je vanuit huis werkt, verandert je werkruimte al snel in een kantoor. Je laat papier slingeren terwijl er ’s avonds wél aan die tafel gegeten moet worden. Lastig. En als je altijd thuis werkt, dan is de kans groter dat je in de avond nog snel even wat afrond. Voor sommigen is dit een groot probleem.

Maar wat doe je dan?

https://picjumbo.com/officeconference-room-workspace/

Er zijn natuurlijk oplossingen voor deze nadelen. Als je niet beschikt over de juiste middelen kan je eens goed nagaan wat je nodig zou hebben. Richt je werkplek goed in, koop een whiteboard en lees onze tips over effectief werken.

Samenwerken doe je online, en collega’s kan je natuurlijk altijd nog gewoon bellen. Beschouw dit probleem hetzelfde als het afwezig zijn van een collega op kantoor, dat ligt simpelweg buiten jouw macht.

Ik wil graag thuiswerken, maar hoe begin ik hiermee?

Goede vraag. Hoewel thuiswerken steeds normaler wordt in Nederland (en de rest van Europa), is het nog altijd niet vanzelfsprekend dat je baas of klanten dit goedkeuren. Daarom delen we graag wat tips met je over hoe je dit voor elkaar krijgt.

Ten eerste maken we de scheiding tussen werken voor een baas of voor jezelf werken. Wanneer je eigen baas bent, zijn er meerdere manieren om geld vanuit huis te verdienen. Dit zijn vaak wel werkzaamheden waarbij je online werkt.

Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Webdesigner
 • Tekstschrijver
 • Een eigen webshop(je) opzetten
 • Freelancer (kan in allerlei markten)
 • Klantenservice (ja, dat gebeurt ook vaak vanuit huis!)
 • Administratief werk
 • Les geven (via bijvoorbeeld Skype)

Wanneer je voor een baas werkt is het verhaal wat anders. Dan is het namelijk van belang dat je stap voor stap toestemming krijgt om vanuit huis te werken, dit is een zorgvuldig proces. We geven hieronder enkele stappen en tips.

Tips

Het begint met het HR beleid van het bedrijf. Is er sowieso de mogelijkheid om vanuit huis te werken, dan is het een stuk makkelijker. Is deze mogelijkheid er niet? Dan moet je daar rekening mee houden.

Maak een plan, betrek in dit plan duidelijk de voor- en nadelen. Ja, laat de nadelen niet weg, dit geeft een veel te subjectief beeld. Benadruk ook de voordelen voor het bedrijf. Denk aan effectiviteit en kosten vermindering.

Begin met een proefperiode, dit is vaak een deel van je totale aantal uren. Werk je vijf dagen per week? Begin dan met één of twee dagen. Zorg er in die maanden voor dat die dagen je meest productieve dagen van allemaal zijn! Dan ziet je leidinggevende dat je er écht voor gaat.

Een handige tip: als je een dag moet kiezen om vanaf je kantoor te werken, kies dan altijd vrijdag! Des te dichter we bij het weekend zijn, dus te minder effectief we worden. Dit geldt dus voor iedereen. Niemand doet op vrijdag moeilijk over resultaten, meetings, dat ene nog niet beantwoorde mailtje. Dus werk op vrijdagen vanaf kantoor, verzorg relatief weinig resultaat en laat zien dat je op maandag / dinsdag (wanneer je thuiswerkt) juist extra productief bent. Dat laatste is dan wel echt van belang.

Dus, ben je er klaar voor?

Werk jij al vanuit huis? Welk beroep beoefen je dan? We horen graag of je nog andere tips, voor- en nadelen hebt. Zo kunnen we iedereen helpen te genieten van het thuiswerken.

Als je meer wilt weten over dit onderwerp raden we je aan het boek “the 4 hour workweek” te lezen, dit is zowat de bijbel betreft thuiswerken. Zowel voor zelfstandigen als werknemers.

Bronvermelding:

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • van Garderen
  Posted 29/08/2017 7:29 am 0Likes

  Er zijn ook enkele nadelen die belicht moeten worden. Te kijken naar de ergonomische werkhouding die vaak een deel of in zijn geheel ontbreekt. Mensen die thuis werken werken vaak aan de eettafel, waardoor zij enkele uren achter elkaar op een stoel zitten die hier niet voor geschikt is.

  • Teun
   Posted 14/11/2017 11:05 am 0Likes

   Een goede voorlichting kan hier dan ook een uitkomst bieden, en hier zijn tal van bronnen voor. Velen werken achter een computer, zittend. Dit is een feit. Verplaatsen naar de bank dan beter? In mijn werk als logo ontwerper kan dit helaas niet, maar heb dan ook een goede stoel 🙂

Comments are closed.