Als iets me teveel moeite kost, dan doe ik het waarschijnlijk niet

Het tweede axioma van Taco luidt als volgt: “Als iets me teveel moeite kost, dan doe ik het waarschijnlijk niet”. En dat idee kom het niet alleen bij mijzelf, maar ook bij heel veel andere mensen tegen.
Het leuke van moeite is dat je je eroverheen kunt zetten met discipline. Door maar flink veel discipline toe te voegen, kom je over (bijna) elke hobbel heen.

Een betere oplossing

Zelf vind ik de andere oplossing vaak aantrekkelijker: iets ombouwen zodat het minder moeite kost. Neem het verzamelen van benzinebonnetjes. Als dat me teveel moeite kost, doe ik het waarschijnlijk niet. Dus zorg ik ervoor dat ik één vakje in de auto heb waar alle benzinebonnetjes in verdwijnen. Nooit meer zoeken. Geen verloren bonnetjes. Een heel simpel systeempje wat alle moeite uit het proces haalt.

Tijdschrijven

Tijdschrijven is ook zo’n leuke. Ik heb een tijdlang opgeschreven hoeveel uur ik waarmee bezig was, om maar facturen te kunnen sturen. Als dat me teveel moeite kost, doe ik het waarschijnlijk niet. Dus loop ik een tijdje te dubben en bedenk ik een manier van tijdschrijven die ik wél handig vind en die bij mij past. Probleem de wereld uit.

Archiveren

En wat dacht je van archiveren? Ook al zo’n activiteit die bij veel mensen veel meer moeite kost, dan dat ze ervoor over hebben. Daarom zie je overal stapels papier liggen en verdwijnt binnen een paar weken elk overzicht uit je werk. Als je dan vraagt hoe archiveren beter zou kunnen, hoor je vrijwel altijd een antwoord wat in de buurt komt van discipline, terwijl ik zelf het archiveren gewoon makkelijker, sneller en leuker heb gemaakt. En dat bevalt me prima – zo’n leeg bureau.

Minder muizen

Last case in point: ik werd helemaal gek van alle muisbewegingen die ik moest maken om in Windows een programma op te starten, een document te openen, naar een favoriete website te surfen en (vooral) informatie toe te voegen aan m’n diverse taaklijsten in Outlook. Veel van dat soort acties kosten me teveel moeite en vooral teveel tijd. Ze hinderen me in het bereiken van flow.

Fingertips

Dus heb ik een klein tooltje, Fingertips, gemaakt om dat voor me op te lossen. Ik kon een stuk vlotter werken en was weer happy. Tot ik 1,5 jaar geleden een lezing gaf voor 400 softwareontwikkelaars die me na afloop vroegen of ze Fingertips niet ergens konden downloaden. Ik heb er een website voor gemaakt en ben in de loop van de tijd verder gegaan met het ontwikkelen van Fingertips, ook al omdat ik plezier heb aan de enthousiaste mailtjes van mensen die ermee werken. Je kunt wel zien hoe ik gemotiveerd raak…
Afgelopen weekend heb ik de nieuwste versie van Fingertips gepubliceerd. Nu ook met Clipboard History, en het vervangen van afkortingen door heel Windows (dat scheelt veel typewerk).
Je kunt het hier downloaden: http://www.getfingertips.com (Windows only).
En het is nog steeds gratis!

Maar het blijft leuker

Dat is dan wel het gevaar bij het optimaliseren van processen: dat je er uiteindelijk méér tijd in steekt dan je bespaart met het wegwerken van de moeite.
Maar het is en blijft wel veel leuker werk…

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

15 Comments

 • Marco Tieleman
  Posted 26/02/2008 9:00 am 0Likes

  Als je vaak de neiging ontdekt bij jezelf dat je zaken vermijdt, heeft dat even zovaak een pijnlijke oorzaak. Je gaat iets letterlijk en figuurlijk uit de weg. Onderzoek eens voor jezelf wat dat is! Is het het praktische probleem dat je met Fingertips oplost? Of iets substantieels anders?
  Vijf vragen voor meer bewustzijn zijn te vinden op http://www.marcotieleman.nl/downloads-81.html

 • Taco Oosterkamp
  Posted 02/01/2008 9:21 pm 0Likes

  Hoi Coen,
  Da’s vreemd. Maar ja, dat heb je soms met software. Zucht 🙂
  Mooi dat het nu werkt en je nog blijer bent…
  Groetjes, Taco

 • Coen van Nes
  Posted 02/01/2008 9:06 pm 0Likes

  Hoi Taco,
  Het kan altijd vreemder: het werkt inmiddels wel. Hoe het kan, geen idee, niettemin ben ik er wel nog blijer mee.
  Daarvoor kreeg ik geen foutmelding, Fingertype werkte gewoon niet.
  Groet,
  Coen

 • Taco Oosterkamp
  Posted 31/12/2007 10:44 am 0Likes

  Hee Coen, dat is vreemd.
  Ik gebruik Fingertype zelf op Vista Business, zonder problemen. Ook op andere Vista computers hier draait het goed – en ook een heel aantal users draaien Fingertips nu op Vista.
  Krijg je nog een foutmelding of iets? Of doet Fingertype het domweg niet?
  Groeten, Taco

 • Coen van Nes
  Posted 30/12/2007 7:27 pm 0Likes

  Aan Taco: op mn ene PC werkt het nu wel (met XP). Had Fingertype al wel aangezet, na jouw advies een keer uit en weer aan, en hop: het werkt.
  Om de andere PC met Vista lukt het helaas nog niet.
  Groet,
  Coen

 • Taco Oosterkamp
  Posted 30/12/2007 4:49 pm 0Likes

  Hoi Coen,
  Leuk om te horen dat je blij bent met Fingertips. In het optie-scherm (Alt+E vanuit het commandoschermpje) kun je Fingertype aanzetten op het vierde tabje. Fingertype staat niet standaard aan, dat moet ik misschien nog wat duidelijker maken.
  Helpt dat?
  Groeten,
  Taco Oosterkamp

 • Coen van Nes
  Posted 30/12/2007 3:38 pm 0Likes

  Ik ben blij met Fingertips, vooral voor het snel toevoegen van nieuwe taken in Outlook werkt het super. In de nieuwste versie zit ook Fingertype, dat ben ik nu aan het proberen, al lukt het me nog niet.
  Niettemin Taco, keep up the good work!

 • Taco Oosterkamp
  Posted 24/12/2007 4:36 pm 0Likes

  @Cysoon – omdat Fingertips nog niet uit beta is (ik voeg nog steeds nieuwe features toe) heeft elke versie een ingebouwde einddatum. Ik wil voorkomen dat mensen 10 jaar verder werken met een versie waar ik als auteur niet tevreden mee ben. Dat stond trouwens ook al in de helpfile van de vorige versie, maar die heb je misschien niet eens nodig gehad 🙂
  Ik weet niet of je dat wel of niet “freeware” noemt, dat is een concept waar ik weinig mee heb. Software is nooit echt freeware. In dit geval investeer ik als softwarebouwer mijn tijd, ervaring, opleiding, afschrijving en energie en heb jij daar als gebruiker hopelijk plezier van. Is dat freeware?
  Op dit moment weet ik nog niet wat ik ga doen qua verdere ontwikkeling van Fingertips. Ik hou het up to date aan de hand van mijn eigen wensen en voeg er regelmatig features aan toe waar anderen om vragen. Maar het zou inderdaad kunnen dat ik ooit een betaald licentiemodel ga toepassen. Of niet. Op dit moment heeft geld verdienen met Fingertips voor mij in elk geval geen prioriteit.
  @Rene – In de tijd dat ik aan het zoeken was naar software zoals Fingertips heb ik AutoHotkey gebruikt. Ik vond het domweg te lastig om in te regelen. Daarom ben ik Fingertips gaan bouwen. Wat overigens niets zegt over de rest van de lezers van Lifehacking.nl – dus bedankt voor de tip.
  @Rick – Graag gedaan en veel plezier ermee.
  @Taco Jan – Altijd leuk om te lezen 🙂

 • Taco Jan Osinga
  Posted 24/12/2007 1:24 pm 0Likes

  Mooi artikel en ik ben het roerend eens me je stelling en oplossing.

 • Rick den Heijer
  Posted 24/12/2007 12:00 pm 0Likes

  Thanks Taco

 • cysoon
  Posted 24/12/2007 10:43 am 0Likes

  Net even naar de VERNIEUWDE website gegaan en ik krijg de indruk dat het wel gratis is c.q. blijft.
  Opnieuw gedownload en geïnstalleerd. Is iets groener geworden… 😉

 • Rene Nederhand
  Posted 24/12/2007 10:43 am 0Likes

  In plaats van FingerTips kun je ook het gratis AutoHotKey (http://www.autohotkey.com/) gebruiken dat aanzienlijk meer mogelijkheden heeft.
  Verder ben ik benieuwd naar een manier om archiveren _leuk_ te maken. Mij is dat nl. nog niet gelukt.

 • cysoon
  Posted 24/12/2007 10:38 am 0Likes

  Fingertips is niet gratis in de zin van Freeware. Ik vind het heel handig, reeds een tijd ingebruik nav een eerder bericht alhier en nu krijg ik elke dag als ik de PC opstart dat ik nog … dagen kan gebruiken.
  Met 2 buttons OK en Buy… Jammer ik hoop dat de “beta” versie gratis blijft.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]