Alt+F4 of Appeltje+Q

Tijdens het Natural Networking Festival hebben we een kleine Lifehacking unconference gehouden. Op een gegeven moment vond ik mijzelf ergens buiten, middenin de Drentsche bosschen, zittend in een fauteuil van voor de oorlog, terwijl ik op een supermoderne laptop notulen zat in te kloppen van mensen die hun favoriete Lifehack riepen. Beetje surreële situatie, en dus leuk. De komende tijd zal ik een aantal van die lifehacks hier delen.
De eerste is van Renate, die opmerkte dat je in Windows met Alt+F4 een programma kunt sluiten. Datzelfde lukt op een Apple computer met Appeltje+Q.
Het sluiten van een programma komt per dag zo vaak voor, dat het absoluut de moeite waard is om die sneltoets uit je hoofd te leren. Dat scheelt heel wat muiskilometers per jaar.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk1Serieus?1Meh...3Stom

About Author

34 Comments

 • Daan
  Posted 07/02/2008 1:07 pm 0Likes

  @Jeroen: een bestand, map of programma openen in OS X doe je met de sneltoets command+o.

 • Jeroen
  Posted 05/02/2008 5:58 pm 0Likes

  Tip: druk op spatie terwijl je een of meer bestanden hebt geselecteerd. Snelle weergave van alles wat je maar wilt.
  en nog even een vraagje… Weet iemand hoe ik in osx een bestand open zonder er op te klikken. Enter is namelijk naam veranderen, terwijl op windows is het openen, wat ik best handig vind.

 • Jeroen
  Posted 05/02/2008 5:50 pm 0Likes

  Exposé is inderdaad een uitkomst, zowel op ’t toetsenbord als de hoeken van je scherm. Met die nieuwe muis van apple, als ik op ’t scrollwieltje druk krijg ik alle vensters te zien, ik ga naar ’t gewenste venster en laat em weer los, klaar is kees. Is nog 10 keer sneller dan appeltje+tab of alt+tab.
  Spaces ben ik ook over te spreken, maar ben er nog niet echt aan gewend, exposé doet zijn werk tot nu toe prima!
  Exposé gaat helaas niet op als je geen vensters open hebt staan van een programma, dan moet je als nog appeltje+tab gebruiken.
  Als ik weet dat ik bepaalde programma’s niet snel weer gebruik sluit ik ze wel degelijk af, anders zitten ze alleen maar in de weg als ik tussen programma’s switch.
  Wat ik verder veel gebruik: appeltje
  +n (nieuw venster)
  +t (nieuw tabblad)
  +backspace (delete)
  +e (schijf verwijderen)
  +s (opslaan)
  +x/c/v (aloude copy paste)
  +p (printen)
  +b (bold)
  +i (italic)
  +a (alles selecteren)
  Die opmerking over 2 of 3 toetsencombinaties gaat ook niet op… Ik heb nog nooit m’n muis hoeven verlaten voor een sneltoets. Ja… Ctrl+Alt+Del op windhoos.

 • Thijs
  Posted 04/01/2008 4:43 pm 0Likes

  Ctrl Shift Esc, om de taskmanager met simpel 1 hand te openen.

 • Bengt77
  Posted 25/12/2007 2:34 pm 0Likes

  Re: philtheshill
  Nee, CONTROL-ALT-SHIT-ESCAPE heb ik nog nooit gebruikt. Waar zit de SHIT toets dan? Lijkt me een uitermate geschikte toets voor een Windows PC…
  re:Richard
  Het Apple ICOON mag dan zijn verdwenen van de nieuwe Apple toetsenborden, maar op de oude stond naast dat appeltje ook altijd al het klavertje-vier. En dat staat ook nu nog op de COMMAND toets. Zo heet de toets namelijk eigenlijk, ook al dachten veel mensen dat deze de APPLE toets heette.
  Re:allen
  Op een Mac heb je geen toetscombinaties nodig om de desktop te laten zien, of om snel vensters te minimaliseren, of om van venster te wisselen. Voor al die dingen bestaat één en dezelfde functie: Exposé. In mijn optiek vele malen makkelijker dan al die combinaties. Die overigens (uiteraard) ook nog in Mac OS X zitten, maar eigenlijk overbodig zijn gemaakt door relatief nieuwe vindingen als Exposé.

 • jellew
  Posted 19/12/2007 2:15 pm 0Likes

  dat snap ik dus ook niet, de programma’s die ik gebruik blijven gewoon open staan, voor programma’s die ik veel gebruik, ik vind het dus ook vreselijk irritant op mn werk achter XP, dat als ik het window sluit het programma ook sluit.
  Als ik een pgogramma af wil sluiten dan beslis ik dat zelf wel, zo moet ik niet elke keer wachten tot Firefox weer s is opgestart.

 • pjotr k
  Posted 16/12/2007 5:41 pm 0Likes

  +q wordt door mij nooit gebruikt. Als je je mac aan hebt zet je toch geen programma’s uit? Bij het autorijden zet je toch ook niet bij elk rood verkeerslicht je motor af. Ik snap dat oprecht niet.

 • philtheshill
  Posted 13/12/2007 9:04 pm 0Likes

  Renate zit met een probleem.
  Sinds enkele maanden is de appeltjes toets verdwenen op de nieuwe Mac-keyboarden. Wat nu?
  ps. Heb je deze al geprobeerd? CONTROL-ALT-SHIT-ESCAPE?
  Niet vergeten doortrekken als je weggaat.

 • Pokerface
  Posted 13/12/2007 6:29 pm 0Likes

  @ Viellard: Meen je dat nou of gebruik je echt geen sneltoetsen? Computermiddeleeuwen my ass. Als ik voor iedere keer dat ik iets wil kopieren, plakken, selecteren, etc, met de muis naar het betreffende menu moet, ga ik niet alleen via Leeuwarden, maar pak ik tussendoor ook Maastricht nog even mee. De meest sneltoetsen pak ik op gevoel, zonder te kijken, met één hand. Levert enorm veel tijdwinst op. Ze heten niet voor niets SNELtoetsen…

 • Vieillard
  Posted 13/12/2007 8:44 am 0Likes

  Het idee lijkt handiger dan het is:
  (NB ik werk met een azerty-toetsenbord op Apple met Tiger) want als ik appeltje Q indruk, stoppen ALLE werkende programma’s.
  Nee, met toetsen werken is iets uit de “computermiddeleeuwen”, zoiets als een auto duwen terwijl er een goedwerkende motor inzit…
  Om 2 (of soms 3 !!! )toetsen in te drukken moet je je muis loslaten, nauwkeurig op je toetsenbord kijken (tenzij je een “pennenlikker” bent die blind kan typen…) en als alles gebeurd is weer terug naar je muis. Van Rotterdam via Leeuwarden naar Dordrecht dus. Nu is Leeuwarden een heel leuke stad, heel wat aangenamer dan de 2 eerder genoemde dus dat ontkracht m’n betoog enigszins 😉

 • Evert-Jan
  Posted 13/12/2007 1:24 am 0Likes

  In IE de shift ingedrukt houden terwijl je op een link klinkt open de link in een nieuw venster en de crtl dan komt deze in een nieuw tabblad.

 • Richard
  Posted 12/12/2007 5:51 pm 0Likes

  Best jammer dat Appeltje+Q. Laat Apple op haar nieuwste toetsenborden nou net dat Appeltje hebben weggehaald…. Daar staat nu OPTION.

 • George Almas
  Posted 12/12/2007 5:22 pm 0Likes

  Handige tips zijn altijd welkom, maar van het normale publiek waar ‘lifehacking’ sites zich op richten mag toch wel worden verwacht dat ze enige affiniteit met computers en technologie hebben. Anders bezoeken ze simpelweg niet een dergelijke site. Jullie gaan toch ook geen artikelen plaatsen met de strekking dat er nu een revolutionaire internet-encyclopedie is, genaamd “Wikipedia”? Als je serieus genomen wilt worden zal je je publiek ook enigszins serieus moeten nemen.

 • Sanne Roemen
  Posted 12/12/2007 3:58 pm 0Likes

  Wat gek dat mensen erover vallen als je een kort artikel aan een newbie weetje wijdt. Lifehacking.nl wordt gelezen door zowel kenners als mensen die nog niet volleerd zijn. Ik sprak gisteren op de lifehacking academy iemand die een kwartier had zitten zoeken naar, jawel, de knop waarmee je je mac uit kan zetten. Experts, jullie worden in andere artikelen volgens mij bediend, als je wensen hebt over onderwerpen om eens uit te diepen horen we dat graag. Maar laten de newbies toch vooral welkom blijven hier, want juist die uitwisseling tussen ‘beginners’ en ‘gevorderden’ is zo leuk en leerzaam (je leert veel als je iets aan een ander uit mag leggen).

 • jeroen
  Posted 12/12/2007 3:45 pm 0Likes

  Je kunt in Windows ook al jaren een applicatie sluiten met CTRL + W
  dussss.

 • George Almas
  Posted 12/12/2007 2:54 pm 0Likes

  ALT-F4 sluit een programma? No shit Sherlock. Als je als Lifehack-log serieus genomen wilt worden moet je niet met dingen komen die in de eerste les van een computercursus voor senioren ook aan bod komt.

 • Klaas
  Posted 12/12/2007 2:08 pm 0Likes

  @Rick den Heijer Says:
  Backspace = vorige pagina in webbrowser.
  Met Alt + pijltje links/rechts kan je ook navigeren tussen de vorige en volgende bezochte pagina.
  En met Ctrl + (Shift +) Tab kan je navigeren door je tabbladen.

 • Gilian
  Posted 12/12/2007 11:24 am 0Likes

  En de nieuwswaarde hiervan is ?
  Volgende artikel over de Power-knop ?
  “Als je de power-knop indrukt start je computer op, dit werkt zowel op Windows als op Mac”

 • Peter
  Posted 12/12/2007 11:21 am 0Likes

  Hmm even kijken…. als ik uit ga van de meest versleten toetsen op mn toetsen bord wordt: Ctrl + Alt + Del het meest gebruikt…. Das niet helemaal goed volgens mij?? 😛
  Ctrl-C & Ctrl-V & Alt-Tab zijn hebben waarschijnlijk de gedeelde positie 2 🙂

 • Eli
  Posted 12/12/2007 9:01 am 0Likes

  ALt+F4 komt voort uit de tijd dat een toetsenbord nog een blok van 8 F toetsen links van de reguliere toetsenbord had. De F-toetsen zaten dus niet, zoals nu, boven. De Alt-toets en de F4 toets zaten naast elkaar en dus was het logisch die makkelijke combinatie voor een veelgebruikte functie in te bouwen in een tijd waar een muis nog een duur extraatje was.
  Overigens is het best mogelijk om windows en alle andere programma’s muisloos te besturen.

 • Ikke
  Posted 12/12/2007 8:37 am 0Likes

  Windows+M is fijn, maar heeft een beperking. Als er namelijk in een applicatie een dialoogscherm openstaat, gaat Windows+M niet op. In dat geval gaat Windows+D (Desktop) wel werken, die heeft dan ook mijn voorkeur.
  Daarnaast gebruik ik al ‘eeuwen’ het programmaatje WinKey waarmee men zelf de Windows toets combinaties uit kan breiden. Zo start ik met Windows+I de Internet Explorer en met Windows+O Outlook.

 • Tanja
  Posted 26/10/2007 9:49 am 0Likes

  Ik verbaas me hier heel erg, is appeltjeQ zo nieuw voor gebruikers?
  Nog veel meer shortcuts: http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=75459
  Ook dit in photoshop(en andere Adobe apps trouwens ook): één letter en je wisselt van tool.
  M voor selectie V voor movetool, B voor brush of potlood (afhankelijk van welke vooraan staat) geld ook voor G: verloop of emmertje… x voor wisselen van voor- en achtergrondkleur etc.
  Alle Photoshop shortcuts op Cheatsheats: http://morris-photographics.com/photoshop/shortcuts/index.html
  (alle versies van Photoshop)

 • MYM
  Posted 26/10/2007 12:07 am 0Likes

  CTRL+ALT+DEL zorgt ook voor hele mooie dingen 😛

 • Patrick
  Posted 25/10/2007 11:55 pm 0Likes

  windowzz:
  alt + tab om te switchen tussen vensters,reeds genoemd, enbij velen bekend
  shift + alt + tab om te switchen tussen vensters in tegenovergestelde richting
  is bij minder mensen bekend.
  erg handig als je vaak veel schermen open hebt staan

 • Onno
  Posted 25/10/2007 8:52 pm 0Likes

  Bij de tag In de tagcloud staat sneltoetsen, daar staan er een heleboel, er is daar ook een link naar een website waar vele sneltoetsen staan,.
  Mijn favoriet is: CTRL + Page down en CTRL + Page Up voor het wisselen van tabbladen in Excel.

 • Rick den Heijer
  Posted 25/10/2007 7:00 pm 0Likes

  Backspace = vorige pagina in webbrowser.
  Deze gebruik ik heel vaak.

 • Mark
  Posted 25/10/2007 11:43 am 0Likes

  Ja, welk ik ook wel gebruik is
  windowstoets + L om uit te loggen of snel te kunnen switchen van user.
  en SHIFT +TAB om zeg maar ‘achteruit’ te tabben naar het vorige veld.

 • Jacob Bos
  Posted 25/10/2007 10:37 am 0Likes

  Oh ja, hoe heb ik dit geleerd? Gewoon m’n muis afgekoppeld, dan moet je wel!

 • Jacob Bos
  Posted 25/10/2007 10:36 am 0Likes

  En wil je snel naar diverse mappen of schijven op je systeem gebruik dan eens Windows + R, vervolgens de drive-letter: c: d:, etc
  Een toevoeging is het maken van een netwerkverbinding naar een map op 1 van je schijven en die een logische naam geven, dus:
  m: wordt de verwijzing naar de map op de d: schijf waarin je MP3’s staan
  f: voor je foto’s
  z: voor je archief, bedenk het maar!

 • Robbie Veldwijk
  Posted 25/10/2007 9:09 am 0Likes

  Jah is zeker wel handig ik gebruik die sneltoetsen best wel vaak
  alt + tab om te switchen tussen vensters
  ctrl + c om teksten, afbeeldingen, etc. te kopieren
  ctrl + x om teksten, afbeeldingen, etc. te knippen
  ctrl + v om teksten, afbeeldingen, etc. te plakken
  windowstoets + d om venster te minimaliseren
  windowstoets + e om de verkenner te openen
  Zo heb ik er nog wel maar waar ik op dit moment eventjes niet op kan komen.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 25/10/2007 7:23 am 0Likes

  @Herman, een window sluiten in Windows kan ook met Ctrl+F4. Dus Alt+F4 voor het sluiten van de applicatie, Ctrl+F4 voor het sluiten van slechts één scherm.
  En windowstoets+D toont je de desktop.

 • Herman Kopinga
  Posted 25/10/2007 12:16 am 0Likes

  Een window sluiten, dat is dus een document in je tekstverwerker of spreadsheet onder Windows gaat met (verrassing) ctrl+W.
  Mijn favoriet onder Windows is windowstoets+m voor het minimaliseren van alle vensters.

 • Douwe van Loenen
  Posted 24/10/2007 11:53 pm 0Likes

  En op een Apple Appeltje+w om een window te sluiten. Ideaal in Safari, waar ik altijd alle artikelen die ik wel lezen (bijv. Nu.nl) in een nieuw tabblad open, en dan steeds met Appeltje+w elk tabblad sluit. Vind ik heerlijk werken.

Comments are closed.