Altijd en overal een draadloze verbinding

Met iedere nieuwe Lifehack wordt mijn leven een stuk gemakkelijker. Toch word ik nog vaak geremd door het gebrek aan toegang tot het internet. Vragen om WIFI wachtwoorden, zoeken naar vrije netwerken of snel even ‘Hotspotten’ op een SMS-je van 15 minuten KPN. Steeds meer draait het om toegang en bereikbaarheid. Ook in de voorbereiding van Lifehacking Academy Groningen was bereik en bandbreedte een issue.
Maar daar was o.a. de Gemeente Groningen. Om Groningen als kenniseconomie op de kaart te zetten, rolt zij samen met haar partners Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool, een draadloos netwerk uit door HEEL de stad Groningen. De bedoeling is dit netwerk in 2008 stadsdekkend te maken. Ik was bij de opening van Draadloos Groningen en werd heel blij. Wat zag mijn oog? Onze locatie in de Poelestraat bleek al vanaf dag 1 goede dekking te hebben en het project team wilde gedurende de testfase kijken wat er allemaal mogelijk was. Complimenten voor hun flexibiliteit.
Met een draadloze verbinding door heel je stad, komen er ineens hele andere dimensies in zicht. Functies en toepassingen waar je voorheen nooit aan dacht omdat verbinding en bereik een issue waren, zijn nu mogelijk. Het terrein om nieuwe handige trucs te introduceren. En wie vindt als eerste daarvoor nieuwe toepassingen? Welke Lifehack zou jij direct gaan toepassen? Aan wie dat beter te vragen dan de Lifehackers van het eerste uur, jullie!
Natuurlijk zitten de instanties niet stil, bij de politie wisten ze het gemak direct goed door te vertalen. Locatie onafhankelijke toegang tot bestaande politie netwerken, een mobiele attenderingsdienst, cameratoezicht en automatische nummerbord herkenning, zijn nu mogelijk door dit draadloze netwerk. Al PDA-end loopt en fietst het blauw nu door Groningen. De brandweer volgt binnenkort en downloadt dan de laatst beschikbare kaarten (van Google?) voor snellere aanrijtijden.
Op 13 november krijgen alle bezoekers van Lifehacking Academy Groningen, bij wijze van proef, toegang tot het internet via dit netwerk. Momenteel werken we hard aan de laatste hick-ups en voorwaarden.
Voor vijf trouwe bezoekers van Lifehacking.nl die een goede lifehack zouden weten die toepasbaar is op een draadloos netwerk in heel de stad, zijn er vrijkaarten om Lifehacking Academy Groningen op 13 november te bezoeken en Draadloos Groningen uit te proberen.
Ik kan niet wachten tot aankomende zomer het terras op de Poelestraat weer open is. Mijn macbook is er klaar voor. Ik hoor graag jullie ideeën.
Filips

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

13 Comments

 • iPos
  Posted 14/12/2010 4:18 pm 0Likes

  Jammer dat het project -voorlopig- stilstaat, het was een geweldig initiatief en we hadden graag alle bezoekers van Groningse cafe’s en restaurants de mogelijkheid geboden om op het terras met hun mobiele telefoon te laten bestellen.

 • Roel Willems
  Posted 07/11/2007 5:53 pm 0Likes

  @ Peter: Ik heb ook een uitnodiging ontvangen en ben van de partij. De grap van het idee is eigenlijk dat ik het eerder al eens naar gekeken heb. Het ging toen om toeristische informatie aan te bieden via een website voor op een mp3 speler (maar helaas waren wij niet de enige met dat idee en was citypodding ons toen voor). Maar interessant is zoiets zeker!

 • Peter Weessies
  Posted 07/11/2007 4:54 pm 0Likes

  @ Roel: inderdaad een goed idee, en eigenlijk zie ik er wel toekomstmuziek in om een onderneming op dat gebied te starten.
  Maar goed ik heb een van de 5 kaarten en hopelijk jij ook, dan kunnen we bij de lifehacking academy verder brainstormen…

 • Roel Willems
  Posted 07/11/2007 3:53 pm 0Likes

  @ Peter: We zouden onze beide ideeën ook nog kunnen combineren! Toeristen/bezoekers van de stad die via wifi points of intrest dicht bij hun locatie (eenvoudig te bepalen door dat je kan zien met welk accespoint ze verbonden zijn) in de stad kunnen opvragen. Of ze kunnen met de pda/mobiel in de hand een digitale rondleiding door de stad maken. Bij de locatie waar ze zich bevinden kunnen ze dan achtergrond informatie over de historie van de stad en tips waar de leuke cafés e.d zitten opvragen. Citypodding, maar dan interactief en met navigatie functionaliteit.

 • Peter Weessies
  Posted 07/11/2007 11:42 am 0Likes

  Erg goed initiatief!
  Een goeie lifehack die nog niet genoemd zal zijn een soort track and trace, voor je kinderen, auto, fiets of wat dan ook…
  Men neme een wifi chip oid en plaatst deze in bijvoorbeeld de fiets, en na een nacht stappen kijk je op je pda/mobiel waar je fiets nog maar staat… Ook als hij gejat is kan je hem nog terugvinden (als hij maar in groningen is).
  Netzo als ouders met kinderen, als je een van je kinderen kwijt bent, kan je hem/haar makkelijk terug vinden…
  Nog een extra mogelijkheid zou zijn voor de auto, dat je een waarschuwing krijgt als je alarm af gaat, of als je auto word gejat, en dat je dan direct via de cam de bestuurder kan zien en waar de auto rijd.
  Dit allemaal geeft je een veiliger gevoel, en je verliest nooit iets, zo zou die chip toepasbaar zijn op alles wat je maar wil… En zou je alles en iedereen kunnen volgen en traceren… Alhoewel je zelf kan bepalen wie het kan zien… Erg handig lijkt mij:-D

 • Roel Willems
  Posted 06/11/2007 9:44 pm 0Likes

  Kijk dit is nu echt een heel erg goed initiatief!
  Voor mij persoonlijk zouden de volgende hacks heel erg handig zijn:
  Lifehack 1: Skype op je laptop/pda/mobiel en maar bellen! en uiteraard lifehacking en nog een aantal interessante sites op een terrasje bekijken ; )
  Lifehack 2: Met de Eye-Fi (Wifi SD kaartje voor je fototoestel) direct vanuit het centrum van Groningen foto’s naar m’n pc thuis uploaden!
  Voor Groningen interessante hack:
  Inwoners:
  Je kan een soort communitywebsite ontwikkelen rond het wifi-netwerk voor alle inwoners. Het wordt dan een soort (semi- verplichte) startpagina als je WiFi gratis wil gebruiken. Hierop kan je een (al dan niet) openbaar profiel aanmaken. Zo wordt het eenvoudig om met vrienden en kennissen contact te houden en af te spreken. Ook kan je als lid op de hoogte gehouden wordt van dingen die je interessant vind en aanbiedingen van bijvoorbeeld de bios middels widgets. Zie het als een botsing tussen iGoogle en Hyves (en een vleugje partyflock of andere specifiek op een doelgroep gerichte communitysite)… Gyves, anyone??
  Commercieel ook nog eens heel haalbaar… want zo kan je horeca uitbaters de mogelijkheid bieden om (tegen betaling) vermeld te worden als leuke plek om af te spreken. En kunnen interessante instellingen een widget publiceren. Bijv. de Universiteit met de blogs van studenten (dat spotje hoor je op de radio nog wel eens voorbij komen). Zo kan het theater makkelijker een grote doelgroep bereiken met de laatste kaartje voor die cabaretier die vrijdag op de bühne staat. Er is ook ruimte voor nieuws en weetjes op de startpagina en ook daar kunnen ondernemingen van profiteren.
  Uiteraard moet het wel om content gaan die relevant is voor de bezoeker (de reclame voor goedkope viagra en low mortage rates krijgen we natuurlijk toch allemaal al via de mail).
  Voor bezoekers/toeristen:
  Het WiFi netwerk is natuurlijk erg handig als je een keer een dagje uit bent in Groningen.. gewoon je laptop open en op de eerste pagina vind je direct een Google map met interessante punten van Groningen met daarbij alle bezienswaardigheden en leuke activiteiten van die dag. (eveneens kunnen instellingen/ondernemingen hier weer tegen betaling vermeld worden mits het relevant is voor de bezoekers). Zo kan is het natuurlijk erg leuk als je meteen ziet dat die leuke film nog draait.. en dat er een leuk restaurantje om de hoek van de bios zit.
  Ik denk dat m’n idee zo wel duidelijk is, de mogelijkheden van een WiFistad zijn eindeloos!

 • Oscar
  Posted 05/11/2007 6:42 pm 0Likes

  In hetzelfde idee heb je ‘eduroam’. Dat is een project van o.a. SurfNet om alle universiteiten, hogescholen en (nationale) instituten met elkaar te verbinden qua draadloos netwerk.
  Dus, ik kan mijn instituuts account bij de RUG, UvA, maar ook bij de Universiteit van Melbourne via eduroam internetten. http://www.eduroam.nl/
  Je identificeert jezelf aan eduroam met je gebruikersnaam en wachtwoord van je Uni/instituut.

 • Fokke Zandbergen
  Posted 05/11/2007 10:51 am 0Likes

  Gratis Academy in ‘mijn’ Groningen? Daar heb ik wel wat leuke LifeHacks voor over ja!
  +) Nooit meer drukke winkelstraten door op je mobiel/pda in Google Maps de actuele shopdrukte en looprichting van de massa te zien, waarna je mobiel aangeeft hoe je voor de jouw aangegeven spullen het beste kan lopen.
  +) Met iemand (die je niet kent) in de stad afspreken door elkaar via je pda/mobiel toestemming te geven elkaars lokatie op Google Maps te zien. Je spreekt een ruwe tijd en plaats af en vindt elkaar zeker.
  +) Op het terras drankjes bestellen met je mobiel/pda. De website pikt je tafelnummer automatisch op van je lokatie en toont je de actuele voorraad aan drankjes etc. En natuurlijk kun je zelf je mix maken.
  +) Onder een vergadering via je PDA een verbinding open hebben staan met je secretaresse die op afstand notuleert en je voorziet van handige argumenten, informatie etc.
  +) Live college volgen op je laptop voor de drie gezusters.
  Eh… later meer misschien

 • Robbie Veldwijk
  Posted 05/11/2007 10:46 am 0Likes

  Zeker nice die draadloos internet mogelijkheden. Ik vind dat het overal gewoon moet kunnen!

 • Marijn
  Posted 04/11/2007 4:36 pm 0Likes

  Geinig.
  Kan je meteen de boete die je van de Blauwe Brigade hebt gehad -omdat je je licht op je jas droeg in plaats van op de fiets- overmaken via internetbankieren …

 • Harm
  Posted 04/11/2007 3:40 pm 0Likes

  Mooi om te horen dal al die technieken en netwerken worden samen gesmeed tot dat wat het behoort te zijn. Eén netwerk en voor een ieder toegankelijk. Super. Hopelijk dat er nu meer steden volgen. Ik ben elke dag en route in Groningen voor mijn werk en ben benieuwd hoe ik toegang kan krijgen tot dit genoemde netwerk.

Comments are closed.