Altijd op de hoogte: Google Alerts

Google Alerts logoWe hebben allemaal wel interessegebieden waarover we ‘bij’ willen blijven. Er zijn hiervoor een aantal methoden te bedenken: websites bezoeken, abonneren op nieuwsbrieven, RSS-feeds, praten met ingewijden en het bezoeken van congressen.

Een andere manier waarvan veel mensen niet weten dat hij bestaat is via Google Alerts. Google Alerts zijn ‘voorgebakken’ zoekopdrachten die, zodra er op het internet een nieuwe ‘hit’ bijkomt, je daarvan via e-mail op de hoogte stellen.

Heel handig, maar hoe stel je dit nu in?

Allereerst ga je naar www.google.com/alerts en log je in op je Google account (of je moet je nog even registreren bij Google). Vervolgens kom je in het overzichtscherm met al je Alerts:

Google Alerts

Je kunt hier nu een nieuwe Alert aanmaken:

Google Alerts New Alert

Hierbij kan je kiezen uit verschillende typen zoekopdrachten zoals Algemeen (Comprehensive) maar ook enkel video’s, news, blogs etc.
Daarna geef je op met welke frequentie je via e-mail het overzicht van deze Alert wilt ontvangen. Ik heb dit standaard op ‘as-it-happens’ gezet, zodat ik direct op de hoogte wordt gesteld bij een nieuwe hit van een zoekopdracht.

Voila, that’s it, nu wordt je dus persoonlijk door Google via e-mail op de hoogte gehouden van jouw interessegebieden!

Waarvoor?

Hoe kan je deze Alerts nu gebruiken? Er zijn een aantal toepassingen (zoekopdrachten) te bedenken:

  • Je eigen naam
  • Je hobby
  • Je bedrijf
  • Je concurrent
  • Publicaties van je favoriete auteur (blogger)
  • Een probleem waarvoor je op internet nog geen oplossing hebt gevonden

Syntax

Je moet natuurlijk wel goede (’slimme’) zoekopdrachten opgeven, anders krijg je elke keer veel te veel hits binnen om nog relevant te kunnen zijn. Ik zou daarom veel gebruik maken van de volgende Google functies:

  • Tussen aanhalingstekens plaatsen: Zoekt op de exacte zin, dus op DIE woorden in DIE volgorde. Voorbeeld: “Mischa Coster”. Hierbij krijg ik dus enkel hits op mijn eigen naam, niet op andere Mischa’s of anders Costers. Gelukkig zijn er niet zoveel mensen die mijn naam hebben 🙂
  • Site: Deze ‘operator’ zoekt enkel binnen de aangegeven site. Bijvoorbeeld handig als je binnen een nieuwssite enkel resultaten wilt krijgen van een bepaalde auteur. Bijvoorbeeld: “Mischa Coster” site:lifehacking.nl geeft enkel resultaten waarbij ik een artikel gepost heb of op een artikel gereageerd heb onder mijn eigen naam 🙂
  • OR: als je deze tussen verschillende zoekcriteria zet kan je in 1 keer op meerdere zaken zoeken. Type bijvoorbeeld de namen van de concurrenten in en krijg een mail met in 1 overzicht alle hits op al je concurrenten.

Nog meer?

Er zijn ongetwijfeld nog veel meer interessante zaken die je hiermee kan doen. Ik ben benieuwd wat voor toepassingen jullie voor Google Alerts bedenken/gebruiken!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

13 Comments

  • Mischa Coster
    Posted 03/10/2008 11:06 pm 0Likes

    @Martin: Snap ik. Je kunt trouwens bij de alert er ook voor kiezen om ze allemaal bijvoorbeeld 1 keer per week te krijgen, dan kan je er rekening mee houden bij het indelen van je tijd…

  • Martin
    Posted 03/10/2008 7:49 pm 0Likes

    Veel van mijn collega’s gebruiken Google Alerts om de laatste nieuwtjes op te pikken. Ik heb vorige maand alle alerts uitgeschakeld, omdat het zeeen van tijd kost om de eindeloze stroom berichten allemaal te lezen. Veel alerts zijn irrelevant. En nu heb ik eindelijk weer rust.

  • Mischa Coster
    Posted 21/09/2008 4:24 pm 0Likes

    @john: Het idee van de alerts is juist dat je zelf geen actie hoeft te ondernemen. Ik naam aan dat je niet de hele dag in Google Reader op F5 zit te drukken totdat er op ‘Het Internet’ een artikel wordt gevonden dat voldoet aan een zoekopdracht voor een onderwerp dat je interesseert. Google Alerts geeft je een ‘waarschuwing’, zodra er iets nieuws bijkomt. Ook zonder dat je continu aan je RSS reader hoeft te hangen…

  • John Doe
    Posted 21/09/2008 11:44 am 0Likes

    Mijn persoonlijke mening is dat ik zie hier absoluut het nut niet van in zie. Je kan toch ook gewoon om de 5 minuten ofzo op f5 drukken als je zoals ik googlereader gebruikt?

  • Martijn B
    Posted 19/09/2008 5:25 pm 0Likes

    Handig inderdaad die Google alerts. De laatste tijd valt me echter wel op dat ik zeer vaak oude pagina’s opnieuw als email alert krijg toegezonden. Erg irritant en tijdrovend. Volgens mij heeft dit met herindexeringen bij Google en met dynamische opmaak van pagina’s te maken waardoor Google de vaak oude sources als ‘nieuwe binnekomers’ behandeld…

  • Ruben
    Posted 19/09/2008 1:47 pm 0Likes

    Mmm… ik vind die van Live Search toch beter. Hier word een rss feed gegenereerd met de zoekresultaten. Makkelijk op te aboneren en ook toe te voegen op je website oid.

  • janien
    Posted 10/09/2008 1:58 pm 0Likes

    Heb ik, Google Alerts … op “literaire blog” en “education”, en dat volstaat ruim voor mij. Ik kan niet alles bijhouden. Heb ik een stukje Nederlandse scene en een brok Engelstalig en breed onderwijsgebied. Tof, die aanvulling van Eelco. Enne, jullie zijn geweldig, Lifehackers!

  • Paul
    Posted 10/09/2008 10:32 am 0Likes

    Google Alerts is super handig!!

    Echter als je dit ook professioneel wilt gaan doen om voor je bedrijf je marketing of communicatie wilt gaan volgen heb je hier niet voldoende aan. Kijk dan eens voor een online knipseldienst of moderner gezegd buzz tracking bij een dienst als Clipit.nl. Dienst vind tot 90% meer relevant nieuws….kunt het gratis uitproberen als bedrijf.

    Maar Google Alerts is voor prive doeleinden helemaal top 🙂

  • Fabian
    Posted 09/09/2008 9:45 pm 0Likes

    Een hele handige truc die ik gebruik is voor backlinks naar mijn blog, zo zie ik ook de backlinks waarbij geen trackback/pingback verzonden wordt.

    De zoekopdracht “link:www.mijnsite.nl” op blog search doet de rest.

  • Mischa Coster
    Posted 09/09/2008 7:18 pm 0Likes

    @Eelco: Heel goede aanvulling, bedankt!

  • Eelco
    Posted 09/09/2008 4:18 pm 0Likes

    De Google Alerts gebruik ik wel, maar alleen voor ’traag’ nieuws, zoals een alert voor alles wat zich in mijn woonplaats afspeelt. Dat krijg ik dan één keer per dag per email binnen.

    Er zijn ook dingen waarvan ik graag direct weet wat er gebeurt, daarvoor gebruik ik RSS feeds op zoekresultaatpagina’s van Google Nieuws. Veel effectiever.

    Hoe:
    – ga naar news.google.com
    – geef een zoekopdracht voor onderwerp naar keuze
    – sorteer resultaat op datum, inclusief duplicaten
    – aboneer je op de RSS feed van die pagina.

Comments are closed.