Analyse van je e-mailgedrag – Gmail Meter

gmailmeterGmail Meter is een gratis instrument voor Gmail en Google Apps dat je inzicht geeft in je mailverkeer : naar wie je mailt, wie jou mailt, hoeveel je mailt, wanneer je mailt, enzovoorts. Na het doorlopen van de instellingen krijg je maandelijks automatisch een bericht met het rapport van de voorbije maand. Een overzicht van de mogelijkheden…

Schriele mailboxen

Schriele mailboxen zijn al lang verleden tijd. Vroeger was je min of meer gedwongen om regelmatig grote schoonmaak te houden in je inbox, zoniet liep je het gevaar om op een dag een onfrisse foutmelding voorgeschoteld te krijgen, iets in de aard van ‘Mailbox full’. Het wissen van mails was best een tijdrovende en stresserende actie en een regelrechte aanslag op je productiviteit.

Kingsize mailboxen

Gelukkig hebben we nu dingen als Gmail. Een eindeloze mailbox waarin de vrije ruimte sneller groeit dan je eigen mailverkeer. Een omgeving waar je nooit meer iets hoeft te wissen. Een handige toets met het label ‘Archiveren’ zorgt er immers voor dat afgehandelde mails netjes uit het zicht verdwijnen. En als, ja als het toch nog eens nodig zou zijn om terug te grijpen naar een mailtje uit het verleden, is dit eenvoudig terug op te snorren. Nooit meer wissen dus.
Een voordeel van het nooit meer wissen is dat je ook leuke statistieken kan maken over je eigen e-mailverkeer. En daar verschijnt dan Gmail Meter op het toneel.

Gmail Meter: analyse van je mailbox

Gmail Meter is een statistisch instrument dat je inzicht geeft in je mailverkeer : naar wie je mailt, wie jou mailt, hoeveel je mailt, wanneer je mailt, enzovoorts. Na het doorlopen van de instellingen krijg je maandelijks automatisch een bericht met het rapport van de voorbije maand.

Naast een algemene samenvatting is er ook een overzicht van de Top 10 van verzenders en ontvangers voor de maand en interpretaties als “I send more emails on Saturday than any other day of the week.” of “I answer most of my emails within 1hr.
Helemaal leuk zijn de grafiekjes van ‘dagelijks verkeer’, ‘wekelijks verkeer’ en ‘maandelijks verkeer’, waar zowel het aantal inkomende als uitgaande mails gevisualiseerd wordt.

De Top 10 van threads geeft je dan weer inzicht in wat je voornaamste onderwerpen waren in de voorbije maand en verder zijn er nog leuke maar overbodige statistieken over het aantal woorden dat er in de mails gebruikt worden.
Tot slot is er nog de obligate word cloud (meest gebruikte woorden worden weergegeven in een wolkje) en een grafiekje over het aantal en type attachments.

Gmail Meter is dus handig om inzicht te krijgen in je e-mailgedrag, hetgeen vooral voor de verslaafden onder ons best handig kan zijn. Verder is het een illustratie van de opmars van analysetools allerhande. Zodra er data is, kan er geanalyseerd worden.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

  • Coach Wim
    Posted 03/01/2013 12:07 pm 0Likes

    Interessante post! Als aanvulling deze tips waarbij je de Gmail Meter zeker kan inzetten:
    http://wimannerel.wordpress.com/2013/01/02/ik-krijg-te-veel-e-mails/

  • Freek
    Posted 02/01/2013 3:12 pm 0Likes

    Je kunt je ook afvragen of je gebruik wilt maken van een dienst die wachtwoordinformatie verstuurd via de mail natuurlijk, of als je het zelf doet afvragen of dat wel zo verstandig is.

    Ik gebruik het nu een tijdje en vind het een leuk inzicht geven in mailgedrag, maar heb nog niet echt iets uitgevonden om er van te leren. Het is leuk als je statsgeil bent iig.

  • Remko Boers
    Posted 02/01/2013 12:45 pm 0Likes

    En ook hier geldt weer: als een dienst gratis is, ben je zelf het product.
    ShuttleCloud (leverancier van Gmailmeter) stelt dat ze de gegevens, die zij uit de analyses halen, gebruiken om jou als marketingdoel te gebruiken. Je kunt je daaruit uitschrijven, maar ze gaan ervan uit dat de meeste mensen dat niet doen. En dan nog ben je er nog niet helemaal vanaf. Ze stellen namelijk ook dat in het geval van verkoop van het bedrijf(sonderdeel) jou gegevens gewoon meeverkocht worden. En daarbij zeggen ze dat ze daarmee dan ook geen garanties kunnen geven over wat er met die gegevens gebeurt. Dat is aan de nieuwe eigenaar.
    Daarnaast geven ze met betrekking tot de beveiliging van gegevens aan dat ze hun best doen, dat ze technische maatregelen genomen hebben volgens industriestandaarden, administratieve, contractuele en maatregelen met betrekking tot de fysieke toegang. Er staat nergens genoemd welke maatregelen dat precies zijn.
    Kortom, het gebruiken van deze dienst is in essentie bijna hetzelfde als de rapporten over je emailgedrag integraal op internet te zetten.
    Als je daar geen moeite mee hebt, is dit een tool die mogelijk bruikbaar voor je is.
    Ik zou alleen wel adviseren om het mailaccount dat je hiermee laat analyseren, niet te gebruiken voor het opsturen van wachtwoordinformatie. Want je weet niet zeker aan wie je die gegevens nog meer levert.

    • Renaat Toppets
      Posted 02/01/2013 8:01 pm 0Likes

      Dank voor je reactie, Remko. Het is inderdaad aangewezen om de kleine lettertjes te lezen, zoals dit het geval is bij alle gratis diensten. Fijn dat je hier nog even op wijst. Voor de lezers die er zich verder in willen verdiepen, de volledige privacy policy is te vinden op http://shuttlecloud.com/gmail-meter-privacy

Comments are closed.