Analyses en grafieken … like a boss

Meer en meer sijpelt zogenaamde ‘consumer software’ het bedrijfsleven binnen. Tools als Dropbox en Evernote zijn tegenwoordig ook in een businessvariant terug te vinden en worden al door progressieve IT-afdelingen aangeboden als alternatief voor de vaak minder flexibele eigen oplossingen.

De omgekeerde beweging zien we de laatste tijd ook gebeuren. Software die vroeger doorgaans enkel voorbehouden was aan bedrijven (wegens te duur en complex), krijgt tegenwoordig een consumentenkleedje aangemeten. De reden ligt voor de hand: door op een eenvoudige, toegankelijke manier een eindgebruiker thuis te laten kennismaken met de functionaliteit van een pakket, zal de drempel om voor dit product ook binnen een bedrijfsomgeving te kiezen veel lager zijn.

Een mooie illustratie hiervan is MicroStrategy. Deze firma is een wereldspeler op vlak van Business Intelligence (BI) met een sterke focus op mobile. Binnen BI komt het er op aan om op basis van de beschikbare bedrijfsdata nauwkeurige analyses en voorspellingen te gaan maken zodat de juiste beslissingen kunnen genomen worden. In vergelijking met conventionele grafieken, zoals bijvoorbeeld in Excel, kan je in BI-software data flexibel benaderen en inzoomen op gegevens en ad hoc analyses maken.

Business Intelligence voor de thuisgebruiker

MicroStrategy heeft nu dus ook de oplossing opengesteld voor de thuisgebruiker. Via de ‘Cloud Personal’-formule kan je gratis gebruik maken van de toch wel zeer uitgebreide functionaliteit.

Aanmelden gebeurt via je Facebookaccount of door een account aan te maken met je e-mailadres. Vervolgens kom je in een overzichtsscherm waarin je je eerste ‘dashboard’ kan beginnen bouwen. Dit doe je door om te beginnen een dataset te uploaden, bijvoorbeeld een gestructureerde tabel in Excel. Vervolgens kies je een visualisatie (gekende conventionele grafieken maar ook de hippere varianten zoals ‘heat map’, ‘scatter plots’ of ‘bubble graphs’).

Daarna voeg je filters toe en klaar is Kees. De verschillende stappen in het proces zijn zeer eenvoudig en worden helder uitgelegd. Als experiment gebruikte ik een lijstje van het aantal goals dat Messi in 2012 voor Barcelona en Argentinië gescoord heeft. Op amper een kwartiertje tijd had ik volgend overzicht in elkaar gestoken.

Uiteraard gaat de functionaliteit nog veel verder dan deze grafieken. Het resultaat kan je publiceren via Facebook, Twitter of e-mail en oogt netjes, zowel binnen een webbrowser als op een tablet. Voor mobile is er uiteraard een app voor iOS en Android.

Wil je je analyses en grafieken naar een hoger niveau tillen, loont het zeker de moeite om naar MicroStrategy Personal Cloud te kijken.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • Danny
  Posted 23/02/2013 3:37 pm 0Likes

  Microsoft heeft hiervoor PowerPivot en Power View beschikbaar, beiden zijn te gebruiken binnen Excel en zijn gratis. Heb je Office 2007/2010 dan kun je voor Excel de PowerPivot add-in downloaden. Vanaf Office 2013 zitten PowerPivot en Power View standaard geïntegreerd in Exel.

 • Diitri
  Posted 15/02/2013 11:41 am 0Likes

  Andere tool die ook een “gratis” variant heeft is QlikView. Deze hebben een proef versie waar geen tijdslimiet op zit. Ook all functionaliteiten werken. Enige restrictie is dat de documenten die je met de tool maakt, gebonden zijn aan de computer. Je kunt de bestanden maximaal 5 keer van PC wisselen.

 • "Start your 30-day trial now"
  Posted 14/02/2013 10:34 pm 0Likes

  Mmm, zag er leuk uit. Jammer dat het dus niet gratis is.

 • FF
  Posted 14/02/2013 10:01 am 0Likes

  Zo gratis is het niet?
  Als je je aan wilt melden staat er dat het een 30-dagen proefversie is?

 • Schalk
  Posted 14/02/2013 8:02 am 0Likes

  Kijk ook naar de gratis Business Intelligence on Demand (SaaS) van SAP.

  http://www.biondemand.com/businessintelligence/learnmore

Comments are closed.