Andere mensen controle geven over je Mac via je netwerk of het internet

Omdat ook Mac-gebruikers soms helpdesk-support nodig hebben kan het fijn zijn als je iemand over afstand kunt helpen. Daarom in dit artikel een uitleg hoe je met iemand kan meekijken, of zelfs de controle over zijn/haar Mac kunt overnemen zonder extra software.

Scherm delen

Met de optie scherm delen kun je andere mensen toegang geven om mee te kijken met jouw acties, of zelfs de controle over te nemen. Dit kan erg bijvoorbeeld erg handig zijn als je iemand iets wilt uitleggen (meekijken) of iemand je helpt met een probleem (overname).

Voor je deze optie kunt gebruiken ga je eerst naar Systeemvoorkeuren (System Preferences) en dan Delen (Sharing). Zet daar het vinkje bij Schermdeling (Screen Sharing) aan. Er wordt nu een bolletje groen en de melding “Schermdeling: ingeschakeld” verschijnt.

Als je Schermdeling niet aan kunt zetten, omdat de melding “Schermdeling wordt momenteel beheerd door de voorziening voor extern beheer” verschijnt betekent dit dat je het vinkje bij “Extern beheer” aan hebt staan. Je zult moeten kiezen of je Schermdeling of Extern beheer wilt gebruiken.

Extern beheer werkt met aparte software en kan niet tegelijk worden gebruikt met Schermdeling. Als je niet zeker weet wat jij nodig hebt kun je het best overleggen met je beheerder. Als je dit zelf bent wilt je waarschijnlijk Schermdeling gebruiken.

Scherm delen gebruiken

In dit voorbeeld ga ik uit van twee computers, computer A en computer B. Computer A heeft scherm delen aan staan en de persoon achter computer B zal meekijken of het scherm overnemen.

Voor we beginnen controleren we natuurlijk eerst of scherm delen op computer A echt aanstaat, als dit het geval is openen we een nieuw Finder-venster op computer B.

Alle volgende stappen worden uitgevoerd op computer B.

 1. Als de computernaam van computer A (dat ziet er zo meestal zo uit als “Martijn Engler’s MacBook Pro”, met dan uiteraard de naam van de eigenaar) kun je hier op klikken. Als de naam niet in de lijst voorkomt heb je twee opties:

  • Start je computer opnieuw op, waarschijnlijk verschijnt de computer nu alsnog

  • Maak gebruik van het “Ga”-menu in de Finder en selecteer “Verbind met server”. Typ in het tekstvak “vnc://ipadres-van-computerA* en klik op verbind.

 2. Er komt nu bovenin een donkergrijze balk waar rechts een knop staat met de tekst “Scherm delen” (Share screen)

 3. Welke methode je zo ver ook gevolgd hebt, je zult nu de vraag krijgen of je wilt inloggen als een “Geregistreerde gebruiker” (As an authenticated user) of “Om toestemming vragen” (By asking for permission).

 4. Selecteer de optie “Geregistreerde gebruiker” als je de login-gegevens van een gebruiker op computer A hebt en voer deze in. Als je deze niet hebt kun je om toestemming vragen en zul je even moeten afwachten. De stappen op computer B zijn nu klaar.

Als gekozen is voor de optie “om permissie vragen” in de laatste stap zal op computer A nu de vraag verschijnen of de toestemming gegeven moet worden. Als de gebruiker van computer A besluit dit toe te staan zal de gebruiker van computer B mee kunnen kijken.

Veiligheid

Om veiligheidsredenen is het verstandig de toegang tot scherm delen te beperken tot een aantal gebruikers.

Het is bijvoorbeeld maar de vraag of je je kind de mogelijkheid wil geven de familie-iMac over te nemen vanaf zijn MacBook, omdat hij een eigen login heeft op de computer.

Uiterard is dit ook een kwestie van vertrouwen (en opvoeding? ;-)), maar omdat er geen enkele notificatie verschijnt als iemand inlogt via Scherm Delen brengt dit zeker een veiligheidsrisico met zich mee.

Daarom kun je het best het bolletje voor “Alleen deze gebruikers” selecteren. Klik vervolgens op de “+” onder het tekstvak om één of meerdere gebruikers toe te voegen.

Je kunt er voor kiezen om alleen je eigen gebruiker in deze lijst te zetten, of om een aparte gebruiker aan te maken (hoe dit moet zal in een later artikel uitgebreid naar voren komen) en deze toegang te geven.

Afhankelijk van je doel zul je hier een keuze in moeten maken. Als je scherm delen wilt gebruiken om iemand die jou support levert toegang te leveren is het verstandig een nieuwe account aan te maken, speciaal voor dit doel. Geef deze account een eigen, uniek, wachtwoord wat je alleen deelt met de persoon die support levert.

Andere systemen

Hoewel ik in deze post uit ben gegaan van een netwerk met Mac-computers kun je ook een Windows- of Linux-computer gebruiken om verbinding te maken. Hoe dit precies in z’n werk gaat is buiten de scope van deze post, maar je kunt kijken naar tools als TightVNC om verbinding te maken.

Als je dit wilt doen, en deze gebruikers ook toegang wilt geven om je scherm over te nemen, zul je de vinkjes bij “Computerinstellingen…” aan moeten zetten en een wachtwoord op moeten geven.

* Het IP-adres van je computer kun je vinden in Systeemvoorkeuren (System Preferences) en dan Netwerk (Network). Afhankelijk van je huidige netwerkverbinding (Airport voor draadloos, Ethernet voor kabel etc.) klik je op het juiste vakje. Het IP-adres staat hier vermeld.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

 • west
  Posted 15/07/2013 10:14 am 0Likes

  Kan ik mij. Scherm/imac uit 2000 laten overnemen door een derde.
  het probleem zit hem namelijk in het scherm van mijn imac deze is waarschijnlijk stuk of …. zeg het maar.
  Ik heb er een 2e scherm aan gekoppeld en deze werkt prima via de thunderbold aansluiting.
  scherm delen kan ik echter lastig aan vinken op het 2e scherm.

  Weet u een oplossing?
  Gr, west.

 • Hilde
  Posted 30/11/2010 4:24 pm 0Likes

  Kan mijn administrator mijn scherm delen zonder dat ik dat kan zien op mijn laptop?
  M.a.w. als hij mijn scherm aan het bekijken is, is dan het bolletje naast ‘screen sharing’ in het ‘sharing’-onderdeel van de System Preferences altijd groen?
  Of kan hij via MobileMe (dat is afgeschermd met zijn use/paswoord) die screen sharing aanzetten zonder dat dat bolletje bij ‘sharing’ groen wordt?

 • Marcel
  Posted 10/11/2010 9:59 pm 0Likes

  Maar hoe geef je het beheer van je scherm aan een client? De client heeft zijn poort 5500 open staan en staat te luisteren. De hulpbehoevende server maakt zelf connectie met de client en hoeft zich geen zorgen te maken met NAT etc. Dit werkt met Real/Utltra/Tight vnc op windows (add new client) maar in OSX (snow leopard) kan ik het niet vinden.

 • Sypie
  Posted 02/03/2010 9:20 pm 0Likes

  LogMeIn is wat ik (met succes) gebruik bij mensen die mijn hulp nodig hebben. Een simpele snelkoppeling in het Dock is voldoende om in te loggen (ik moet natuurlijk wel paswoorden in tikken) en de gebruiker krijgt op z’n scherm te zien dat er iemand meekijkt/overneemt.

 • Martijn Engler
  Posted 11/05/2009 12:02 am 0Likes

  Karel: ik snap je bezwaar met het oog op security, en ook in dat oogpunt hebben andere partijen misschien voordelen. Het gemak van Scherm Delen is dat het ingebouwd is, dus geen extra software / webapps nodig. Dat blijft toch een afweging.

  Arnaud: ik begrijp dat Crossloop ook gratis is? Zou dan ook een mooi alternatief zijn!

  Patrick: voor dat soort dingen is Scherm Delen (of TeamViewer, LogMeIn, Crossloop, Copilot etc.) inderdaad prima geschikt!

 • Patrick Schouten
  Posted 08/05/2009 4:07 pm 0Likes

  Ik gebruik TeamViewer al maanden met een zeer goed resultaat.
  Het is erg snel en betrouwbaar. En zoals Linda al aangeeft voor alle platformen beschikbaar.
  Nu kan ik ook zien welke probleem mijn schoonvader over de telefoon probeert uit te leggen, en ik kan hem direct laten zien hoe hij het probleem kan oplossen.

 • Arnaud
  Posted 08/05/2009 3:57 pm 0Likes

  Het allersimpelste programma om je pc te delen / hulp op afstand te verlenen: Crossloop, is nu ook geschikt voor de Mac. Cross-platform verloopt prima!

 • Karel
  Posted 08/05/2009 11:34 am 0Likes

  Ik zou deze methode niet willen propageren voor gebruik over het internet (zoals de titel suggereert).
  VNC over internet zou ik uit veiligheidsoverwegingen alleen maar doen via een aparte SSH tunnel en dat ligt ver buiten de sfeer van de ‘normale gebruiker’. Dus wanneer je over internet dit wilt doen is de suggestie van Linda zo gek nog niet, of -wat ik gebruik en zeer goed werkt- de gratis versie van LogMeIn:
  http://www.logmein.com

 • Martijn Engler
  Posted 08/05/2009 11:15 am 0Likes

  Zeker de opmerking “en dit alles zonder dat u zich met firewalls, IP-adressen of NAT bezig hoeft te houden.” ziet er fijn uit, Linda! Leuke tip, waarschijnlijk erg handig voor mensen die support moeten leveren.
  Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor de tools die standaard worden meegeleverd, maar dit ziet er wel keurig uit hoor. Ga ik zeker in m’n achterhoofd houden als ik zelf weer eens support op afstand moet leveren.

 • Linda
  Posted 08/05/2009 9:53 am 0Likes

  dit kan ook door het programma Teamviewer (freeware) te installeren, dit bestaat ook voor alle platformen. Te downloaden vanaf http://www.teamviewer.com/nl/index.aspx en ook in het Nederlands. Het werkt heel eenvoudig, ook voor mensen die weinig van computers afweten. Ze hoeven alleen maar het programma binnen te halen via een link in een email die jij stuurt, en het wachtwoord aan je door te geven.

Comments are closed.