Onlangs ontving ik een update op mijn Android smartphone. Ik heb de eerste Android, de G1. Het is inmiddels al een ouwetje en hij is niet zo snel. Maar ik ben er tevreden over omdat de integratie met Google mail en calendar erg goed is. Na ontvangst van een update kijk ik altijd even wat er nieuw is en wat mij direct opviel, was de nieuw toegevoegde Navigatiesoftware. Nu had ik al eens een ander navigatiepakketje op mijn Android geïnstalleerd, maar dat viel enorm tegen. De GPS leek niet goed te werken en het was erg traag. Ik had dus geen hoge verwachtingen ten aanzien van de zojuist geïnstalleerde navigatiesoftware. Maar vanaf het eerste moment dat ik deze app in gebruik nam, werd ik aangenaam verrast.
Om te beginnen kan je bestemmingen invoeren zoals je dat in google maps doet. Dus een winkelnaam en een plaats, (Pizza Den Haag bijvoorbeeld, waarna hij de verschillende Pizzarestaurants in Den Haag laat zien), of een adres met spelfouten. Maar je kunt ook kiezen uit je adresboek. Het mooie hiervan is natuurlijk dat alle bedrijfs- en winkelinformatie rechtstreeks uit de cloud wordt gehaald en dus up to date is. Daarnaast kun je spraakopdrachten geven om bestemmingen te vinden. Ik heb dit zelf niet uit kunnen proberen omdat dit niet wordt ondersteund op mijn toestel, maar dit filmpje geeft een beeld van de mogelijkheden.
De navigatie zelf werkt prima. Gesproken tekst is jammer genoeg alleen nog in het Engels, Frans, Duits en Spaans beschikbaar. De instructies zijn wel helder. Persoonlijk heb ik de audio altijd uit staan omdat ik genoeg heb aan de visuele info op het scherm, maar dat is een kwestie van smaak. Door de layers functie te gebruiken, kan je, net als op google maps, ook de satellietweergave gebruiken. Je ziet dan geen kaartje maar een foto, wat het soms eenvoudiger maakt om te bepalen waar je heen moet. Nog mooier is de street view. Deze schakelt automatisch in wanneer je in de buurt van je bestemming komt. Dit is erg handig om precies te zien waar je heen moet. Daarnaast heb je de beschikking over een traffic layer, waar je informatie krijgt over files. Ook het kiezen van alternatieve routes gaat net zo makkelijk als je dat bij google maps doet. Gewoon de route oppakken en over een andere (reeds voorgestelde route) slepen.
Het systeem maakt gebruik van informatie uit de cloud. Dit houdt in dat kaartinformatie real-time wordt opgehaald en routeberekeningen niet op de smartphone zelf plaatsvinden maar ‘in the cloud’ bij een google rekencentrum. Dit laatste komt de snelheid natuurlijk ten goede en heeft het als voordeel dat je altijd actuele kaarinformatie hebt. Nadeel is natuurlijk dat je verbinding met internet nodig hebt. Dat nadeel voel je vooral in het buitenland omdat daar de kosten voor internetgebruik natuurlijk aardig kunnen oplopen.
Google navigatie heeft voor- en nadelen. Het biedt op een aantal gebieden meer dan de reguliere navigatie systemen en op andere gebieden minder. Het is ook maar ten dele vergelijkbaar met bestaande systemen, omdat het opgebouwd is rond google maps en in een cloud omgeving. Voordelen liggen met name in de actualiteit van gegevens, de volledige integratie van google maps en het is gratis. Op dit moment is de applicatie nog in bèta. En dat maakt het weer een echte google app. Een systeem dat simpelweg doet wat het beloofd en wat zonder veel poeha in de markt wordt gezet. Geen grote aankondigingen, maar gewoon een bruikbare toepassing die je voor niets in je schoot krijgt geworpen.
karel
Voor mij is het grootste nadeel van dit soort cloud software dat je in het buitenland de hoofdprijs betaalt aan data kosten.
Voor mij dus liever een ouderwetsche on-board oplossing, zoals de TomTom app op mijn iPhone.
Sander
Jacco,
Ik weet niet of het aan je wat oudere toestel ligt, maar op mijn HTC Desire (en ook op de HTC Hero van mijn vriendin) heeft Google navigatie gewoon een Nederlands gesproken stem. En ze klinkt een beetje als de koningin 🙂
Het grootste nadeel van de google navigatie is, ondanks dat het wel file-informatie kan tonen, er geen rekening gehouden word met files en real-time herberekenen zoals TomTom dat doet kan het ook nog niet.